Najdi forum

Druga nosečnost

Lepo pozdravljeni

V prvi nosečnosti se je zgodil spontan porod v 33 tednu.

Po porodu je zdravnik rekel, da bo naslednja nosečnost rizična.

Sedaj sem ponovno noseča. Kaj to pomeni? Lahko hodim v službo v kateri sem 8 ur stalno na nogah in dvigujem tudi težke stvari? Čakam še na prvi pregled pri ginekologinji ampak me skrbi.

Lep pozdrav

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Odgovor na objavo uporabnika
Sabina909, 14.07.2025 ob 08:50

Lepo pozdravljeni

V prvi nosečnosti se je zgodil spontan porod v 33 tednu.

Po porodu je zdravnik rekel, da bo naslednja nosečnost rizična.

Sedaj sem ponovno noseča. Kaj to pomeni? Lahko hodim v službo v kateri sem 8 ur stalno na nogah in dvigujem tudi težke stvari? Čakam še na prvi pregled pri ginekologinji ampak me skrbi.

Lep pozdrav

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Ženske, ki prvič rodijo prezgodaj, imajo v vseh naslednjih nosečnostih večje tveganje za prezgodnji porod, zato je smiselno, da vam osebni ginekolog že v prevm trimesčju vzame bris na patogene bakterije in zdravi vnetje, če je prisotno. Svetujemo tudi preprečevanje prezgodnjega poroda s progesteronom (vaginalete Utrogestan, 200 mg zvečer). Predpisal vam jih bo ginekolog na prvem pregledu. Takrat se boste tudi pogovorili glede prilagoditve delovnega mesta in morebitnega bolniškega staleža.

Do prvega pregleda pri ginekologu lahko delate normalno in dvigujete do 5 kg težke predmete.

Kasneje pa vam bo ginekolog preverjal dolžino materničnega vratu z ultrazvočnimi pregledi in ukrepal, če se bo krajšal.

Z omenjenimi ukrepi (zdravljenjem okužb nožnice, Utogestanom in merjenjem dožine materničnega vratu) se možnost za prezgodnji porod zelo zmanjša.

Srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close