Pozdravljeni,
Imam nekoliko daljši opis svojih težav, vendar pa ne vem kako bi lahko to krajše napisal. Zato se opravičujem ter se zahvaljujem za vašo potrpežljivost.
[center]—[/center]
na vas se obračam zato ker me pestijo težave že skoraj eno leto, in sicer na endoskopiji imam ugotvoljeno drsno hiatalno kilo, kronični gastritis, peptični bulbitis, vidnost kardija in manjši gerb. Čeprav priznan da je bil vzrok življenjski slog, sem tudi prepričan da je bil “katalizator” za kilo izredno težko fizično delo ki sem ga za krajše obdobje opravljal, vendar pa to ni pomembno.
Kar pa je pomembno da mi ta kila, kadar postane “razdražena” kar nabije srčni utrip navzgor. Prvič ko se mi je to zgodilo je bilo julija lani, kjer sem imel supraventrikularno tahikardijo. Od takrat dalje so me mučile bolečine v prsnem košu in napadi hitrega bitja srca, trajalo je skoraj 6 mesecev da so mi lahko potrdili diagnozo, da sem lahko dobil pravilna zdravila.
– Bil sem pri pulmologu, ta je slikal pljuča in srce in ugotovil da so bolečine osteomuskularne narave
– Imel sem dva 24h holter monitorja, za tlak in za ekg, na nobenih ni bilo odkritega nič
– Med časom od začetka težav do zdaj sem imel na ducate ekg, vsi so bili normalni, med enim so celo “zasačili” tahikardijo in so ugotovili da je to bila sinusna tahikardija.
Najprej mi je zdravnik zdravil simptome z majhnim odmerkon CONCOR zdravila, nato pa 40mg dnevno omegapranzol (ulzol) zaradi katerega sem lahko povsem normalno deloval. Nato me je dal dol z zdravil, težave so se mi vrnile, nato je zamenjal zdravilo za pantoprazol 40mg, kar pa ni povsem zaleglo, zato sem bil na endoskopiji, kjer so mi potrdili kilo, bil sem na odmerku 80mg za 2 tedna nato pa 40mg za en mesec. Po tem me je spet dal dol z zdravil, sedaj pa je že tretjič nakar sem se moral vrniti na pantroprazol, ampak zoped 40 mg ne zaleže najbolje. Poleg tega zdravila mi je še predpisal tametil za napihnjenost in dispepsijo.
In sedaj stvar je v tem da vmes med časom, v katerem se je zgoraj omenjena zgodba odvijala, več kot 6 krat bil pri dežurnem zdravniku iskat “olajšanje” za težave, in vsakokrat sem prispel prepozno, ko je že napad minil. Ravno tolikokrat sem bil pri osebnem zdravniku in razen enega primera ko so zasačili tahikardijo sem zoped bil vedno prepozen.
Moj osebni zdravnik ve da je korelacija med tem napadom in tem, ko se mi kila “razdraži”, vendar pa mi je za to dal le nekaj osnovnih napotkov kako si naj poskušam utrip umiriti, in sicer z masažo vratne žile in tušem z mrzlo vodo. V dežurni ambulanti so mi svetovali vagalni manever, ampak tega ne upam opravljati, kajti biti počepnjen je ena od stvari ki mi “draži” kilo.
Glejte, meni že postaja nerodno se vedno vračati v ambulanto kjer ne najdejo nič resnega, meni se pa težave nadaljujejo.
Držim se vseh zdravnikovih napotkov,
– načrtno izgubljam težo vendar pa ni niti najmanjše spremembe,
– v celem dnevu ne pojem toliko ogljikovih hidratov kot sem včasih v enem obroku
– Ne pijem več, čeprav v preteklosni nisem pil alkohola niti 1x mesečno
– Kadil nikoli nisem
– nič gaziranega
– zelo malo sladkorja
– samo kuhano meso
– nič krompirja
– nič riža
– nič testenin
– samo “graham” dietni kruh ali dobro pečen kruh
Skratka prehrambeno sem izločil vse kar mi draži kilo, izgubil sem že 12kg vendar pa pri kili ni niti najmanjše spremembe, zdravila pomagajo, vendar pa zdravnik trdi da bo dolgotrajno jemanje škodilo želodcu. Rad bi hujšal še bolj z aktivnostjo ampak mi simptomi kile zbijajo storilnost.
Sedaj ne vem več kako naprej in vas prosim za nasvet. Ravno danes sem imel še enga od teh napadov in to je bila kaplja čez rob.
Čeprav sem izločnil vse hrano, ki mi sproža te napade, so neke določene situacije v kateri se ostalim sprožilcem ne morem izognit, in če nebom našel kakršnega koli načina da bi s to kilo uspešno spopadel… ne vem, res ne vem kako naprej.
Hvala vnaprej za vaše nasvete.
Pozdravljeni
Imate tezave z gastriezofagealno refluksno boleznijo ob kili poziralnika. Poleg splosnih ukrepov, ki se jih verjetno drzite, je potrebna terapija z zdravili npr. Nexium itd. Diza in trajanje zdravljenja je odvisna od pacienta do pacienta, nekateri potrebujejo trrapijo prakticno stalno. Stalna trrapija res vpliva na sluznico zelodca a te spremembe niso pomembne oz skodlkive.
Sicer pa menim, da kila ni vzrok za vase tezave z napadi supraventrikularne tahikardije. Glede na pogoste napade bi bilo verjetno smiselno opraviti posebno preiskavo ki se imenuje elektrofizioloska studijA. S preiskavo se ugotovi mesto v srcu, ki je vzrok na pojav napadov in med preiskavo se s posebno metodo to mesto zdravi. Svetujem vam da se posvetujete s kardiologom. Na nasi kliniki se s tem ukvArjA prof. Dr. Vrtovec
Lp
Tahikardija je sinusna, supraventrikularna se je zgodila samo prvič.
Definitivno obstaja povezava med kilo in srčnim utripom. Takrat ko prejemam pravilen odmerek teh zdravil, napadov sploh nimam. Delal sem raziskave po internetu in ugotovil da definitivno obstaja delež obolelih za hiatalno kilo, ki imajo hkrati težave s srčnim utripom.
Poskušal sem tudi to, da sem se napil vode, stopil na prste in z petami udarjal ob tla- to je samo še poslabšalo bolečine.
Na žalost moj zdravnik ne prepozna povezave in je prepričan da gre za stres, ampak jaz nisem izpostavljen stresnim situacijam niti doma niti na delovnem mestu.
Nekateri kiropraktiki trdijo, da lahko lajšajo simptome kile. Ali je to res in/ali obstaja kakšen kiropraktik na štajerskem, ki bi znal zdraviti kilo?
Pozdravljeni
Verjamem da vam kiropraktiki marskaj obljubljajo vendar jaz se nisem v 12 letih imel bolnika ki bi mu kiropraktika pomagala. Seveda lahko marskikaj storite sami, ukrepe za gerb lahko najdete na internetu. Sicer pa se vedno menim da je potreben posvet s kardiologom. Napadi hitrega bitja srca so vecinoma supraventrikularne tahikardije, sami namrec ne morete lociti med supraventrikularno in sinusno tahikardijo.
Lp
Po moji objavi me je preko zasebnega sporočila kontaktiralo več oseb s pomočjo katerih sem se naučil kontrolirati simptome svoje kile.
Moje stanje se je umirilo do te mere da je postalo znosno, težave z pulzom so izginile, bolečine so še vedno prisotne ampak so omejene na področje med trebuhom in prsnim košem, hkrati mi je pomagala menjava zdravil kljub zagotovilu zdravnika, da so vse učinkovine enake. Po pritiskanju na osebnega zdravnika, me je ta poslal na sestanek s splošnim kirurgom (novembra) za možnost operacije.
Zahvaljujem se vsem za pomoč.
spoštovani,
me veseli da je stanje boljše.
lepo vas pozdravljam,