Najdi forum

Lep pozdrav

Prijateljičina hči ima 17 let in pred kratkim je ugotovila, da se hči drogira. Kot mama je bila precej zaslepljena z materinsko ljubeznijo in ni sprevidela zame značilnih znakov – opustitev šolanja, pogosto odhajanje na rave zabave, njen zunanji videz tudi nakazuje po kakšnih poteh hodi. Ker je prijateljica ločena, je hči zameglila svojo pravo sliko da je nekaj časa bivala pri očetu, nekaj časa pri materi. Na poti od enega do drugega se je zgubljala po svojih poteh. Mamo je znala občasno spretno prepričati, da je z njo vse uredu. Zadnje mesece je zelo zabredla, tudi močno je shujšala. Enkrat je pri njej odkrila ekstazi, pred kratkim pa so povsem omamljeno našli ležati v nekem parku. Hči nikakor ne more obvladati in sama ne ve, kaj naj stori in kam naj se obrne. Razen odkritega ekstazija ne ve, s kakšno drogo se drogira.
Hvala za kakršen koli nasvet

Pozdravljena!
Starše ponavadi zelo pretrese odkritje, da se njihov otrok drogira. Starši doživijo občutek vzgojnega neuspeha in težko sprejmejo dejstvo in si priznajo, da je njihov lastni otrok, ki ga še vedno dojemajo kot pridnega malega otroka posegel po drogi. Očitno je tudi prijateljičina hči zares zabredla na zgrešeno pot. Mama pa si še ni oziroma si težko prizna, da je s hčerjo nekaj hudo narobe.

Za ekstazi velja enako kot za vse druge droge, da je prijetnih občutkov sčasoma vedno manj, v ospredje stopajo neprijeni in nevarni kot so razdražljivost, tesnobnost, zmedenost, motnje koncentracije, preplašenost.. Po intenzivni rabi se pojavi depresivno razpoloženje (psihični maček), ki ga včasih spremlja neobvladljiva impulzivnost. In še bi lahko naštevali.
Pravzaprav pa ni toliko pomembno katero drogo dekle uporablja bolj pomembna so dejstva in znaki, da je s svojim načinom življenja, opustitev šolanja, rave zabave, laganja itd., ne le- da se zgublja pač pa se je tudi izgubila v lažnem svetu zabave.. Zdrava zabava je potrebna saj dopolnjuje pomemben del človekovega življenja, oziroma bi ga morala saj vsebuje pomembne elemente čustvovanja in motivacije, ki vodi v ustvarjalnost, krepi samozavest in spodbuja razvoj tistih človekovih lastnosti, ki se težko ali pa se ne morejo razviti ob delu in drugih vsakodnevnih obveznosti. Takšen način zabave, ki ga prakticira prijateljičina hči pa jo še bolj odtujuje od realnosti, zdravega načina življenja in razvoja osebnosti.

Vsekakor je v prvi vrsti nujno potrebno prekiniti z vsako neenotnostjo, dvotirnostjo vzgoje očeta in matere. Prvo kar bi morala vaša prijateljica storiti je, da se uskladi s svojim bivšim partnerjem, ker hčerka spretno manipulira z obema. Pogosto srečamo matere, ki imajo pravo patološko ljubezen, matere, ki ljubijo do konca, obenem pa delajo ogromno škode. Posebej mame dolgo in zmeraj nasedajo praznim obljubam odvisnikov.

Vaša prijateljica naj ničesar ne prepušča naključju in naj ne verjame lažnim besedam in obljubam hčere. Jasno je, da je potrebno odvisnika na neki način prisiliti, da se sooči z odgovornostjo, da stori neke korake, ki mu bodo pomagale iz odvisnosti. Če ga ne prisili življenje samo, morajo svojo vlogo odigrati starši. Naj si vaša prijateljica ne dela utvar z mislijo, da mogoče ni tako hudo.. Če njena hčer uživa drogo je dovolj hudo in s tem se mora jasno in odločno spoprijeti, seveda ob pomoči strokovnjakov. Absolutno sama mama ne bo zmogla rešiti tako težkega problema kot je odvisnost, bistveno je, da se tega zave, poišče ustrezno pomoč, predvsem pa si preneha zatiskati oči in nasedati hčerinim lažem in manipulacijam. Posredujte ji spodnjo telefonsko številko, da se dogovorimo za nadaljne sodelovanje in konkretne rešitve.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

Draga prijateljic@!Seveda morate hčerki razložit s kakšnim ognjem se igra in ji dati malo brošuric za prebrat.Vsi smo bili mladi in naivni ampak droga te samo poneumlja in počasi rine v težave.Uporaba Exstazija je zelo priljubljena pri današnji mladini posledice so zelo hude in nikoli ne veš kako čisto drogo kupiš.V Ekstaziju so razne zmesi,ki lahko hčerko spravijo v bolnico ali še kam bolj daleč na žalost je res.Na teh Rave partyih se dogajajo vse mogoče za starejše čudne reči….spametujte jo da ne bo prepozno.Če znaš uporabljat drogo je malo drugače a vseeno zelo slabo za zdravje.Ti mladi pa drogo zlorabljajo in to te lahko pripelje v tja,kamor so odšli že mnogi mladi ljudje,ki so hodili na rave partye…in jedli ekstazije.Prepovejte ji vse to in se seznanite z znaki,ki boste takoj ugotovili uporabo te droge.Če je začela z ekstaziji lahko pot nadaljuje še naprej v druge nevarne droge navadno je tako.Vso srečo
Petra

Tale deklica je še mladoletna in starši še imajo vpliv nad njo. Mislim, da je sedaj pravi čas, da jo oba starša vzameta v roke, jo pritisneta v zid in jo brez premisleka dasta na zdravljenje. Težko se bo sama mama borila z hčerjo saj se ji bo velikokrat smilila. Naj bo obema staršema jasno, da odvisniki znajo najbolje lagat in da še sami ne vedo od kod jim ta sposobnost. Sedaj ne smejo popustit, ker je še deklica in imajo večjo moč nad njo. Staršem mora bit jasno, da to ni sramota za deklico in družino, ampak je to bolezen. ODVISNOST JE BOLEZEN CELE DRUŽINE!!!
Pa veliko sreče!!!

Draga OBUPANA,

površno označevanje odvisnosti kot bolezni ne dovoljuje temeljitejšega vpogleda v življenjske dimenzije problema zasvojenosti. Poleg tega mi izrazi, da “starša dasta otroka na zdravljenje” ne dišijo, saj ne gre za dajanje pokvarjenega avtomobila na servis. Z uporabo velikih črk pri trditvi, da je “odvisnost bolezen cele družine” pa v lastni nezrelost kaj hitro neko družino negativno označite oz. jim pomagate, da se bodo pestili z nekonstruktivnimi občutki krivde, namesto da bi se s prepotrebno treznostjo zazrli v lastne družinske odnose.
Pot terapevtskega zdravljenja ni zdravljenje, ampak je pot zorenja v življenje, zato samo z elementi prisile pomagati nekomu, da ga usmeriš na to pot, ni vedno najboljši odgovor.
V sebi vsi nosimo nagnenje k temu, da radi pomagamo, pa vendar pri tem ne bodimo nepremišljeni, oslanjajoč se samo na lastne izkušnje in na nekaj splošnih fint, ki trenutno kot aktualne krožijo v prostoru!

Ja, ostajam pri dejstvu, da je odvisnost bolezen cele družine in to mi ne more NIHČE zatrjevati o nasprotnem. Ne obsojam nobenega starša, da je kakorkoli “kriv” za odvisnost svojega otroka. Vsak starš želi najbolje za svojega otroka in mu želi z vsemi sredstvi pomagati. Velikokrat pa se zgodi, da starši s tem naredijo več škode kot koristi. Seveda jih za to ne obsojam, saj v danem trenutku ne vedo, kaj naj naredijo, da bi bilo najbolje.
Mislim, da zelo slabo berete in razumete moje mnenje. Vi ostajate pri lastnih izkušnjah, jaz pa prav tako. In nikjer nisem napisala, da starši dajo svoje otroke na zdravljnje kot nekakšen servis, ampak mora odvisnik v prvi fazi sam želeti ozdraveti in ŽIVETI ŽIVLJENJE. Družina pa je tista, ki mu lahko samo stoji ob strani in mu s tem pomaga. Dejstvo pa je, da veliko več najstnikov zapade v odvisnost kot zrela oseba. Tu ne označujem staršev kot krivcev, saj so nas tudi v Lj. na detoksu o tem poučili. Je pa res, da je 100000000X več možnosti, da otrok zapade v odvisnost, če so starši do otroka manj dosledni. Pa si lahko preberete še kakšno knjigo o vzgoji otrok.
Mislim, da se na nobeno moje mnenje ne boste strinjali, tako kot jaz na vaše ne. Pa brez zamere!

OBUPANA
tule se pridružujem mnenju Toni-NMja!
V teh letih bi to imelo kvečjemu ravno obratni učinek od željenega! Jaz sem imela zelo strogo vzgojo in kar precejčnjo mero strahu pred materjo, pa vendar sem ravno zarad tega počenjala neumnosti!
Hotela sem ji dokazati, da sem svoj človk, da me ne more ustrahovati in kar naprej govoriti to smeš in to ne! Pa mi je bilo takrat šele 15 let! Če boš poskusila tako vzgajat svojega otroka, boš pogorela na celi črti!
Kolk si pa stara, če smem vprašat? Se ne spomniš več svojih pubertetniških let? Sigurna sem da si tud ti imela svoje muhe s katerimi si kljubovala staršem
in skušala uveljavljat svojo voljo….le odpotuj z mislimi v tisti čas!

New Report

Close