Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Drobno fibrozno tkivo

Drobno fibrozno tkivo

Kaj drobno fibrozno tkivo pomeni za srce?

Pozdravljeni!

Drobno fibrozno tkivo oz. fibroza se nanaša na prekomerno rast tkiva v nekem organu (npr. v srcu). Lahko nastane zaradi različnih vzrokov (visok krvni tlak, ishemija-nezadostna prekrvavitev srčne mišice, srčno popuščanje..).

Fibroza lahko povzroča motnje v prevajanju el. impulzov oz. pojav aritmije, zadebelitev srčne mišice in zmanjšana črpalna sposobnost ipd. Seveda, vse je odvisno od obesžnosti fibroze in osnovnega vzroka za nastanek. Če se uspešno zdravi osnovni vzrok lahko v nekaterih primerih pride do reverzije ali vsaj do preprečevanja nadaljnje širitve fibroze srčne mišice.

LP

Lahko pa je tam celo življenje in ne povzroča težav?

Odgovor na objavo uporabnika
Anže574, 03.09.2024 ob 09:58

Lahko pa je tam celo življenje in ne povzroča težav?

Drži.

LP

Če do sedaj ni povzročala težav je malo verejtno da bi jih v prihodnosti. Kaj ti  dobil sem jo po mioarditisu  nelaj let nazaj. Bil sem pri 4 kardiologih od katerih noben ni bil zaskrbljen in pravijo da zaradi nje nisem bolj ogrožen. EF JE 69%(izmerjen preko echo ). Pravijo da tudi nisem bolj ogrožen za aritmije, kajti pravijo da je to veliko nekaj mipimiterov. Sedaj me samo zanima po vsem kar sem napisal, ta brazgotina najveretneje nima vpliva na moje srce in je malo verjetno da bi ga imela?

Anže574, 03.09.2024 ob 12:09

Če do sedaj ni povzročala težav je malo verejtno da bi jih v prihodnosti. Kaj ti  dobil sem jo po mioarditisu  nelaj let nazaj. Bil sem pri 4 kardiologih od katerih noben ni bil zaskrbljen in pravijo da zaradi nje nisem bolj ogrožen. EF JE 69%(izmerjen preko echo ). Pravijo da tudi nisem bolj ogrožen za aritmije, kajti pravijo da je to veliko nekaj mipimiterov. Sedaj me samo zanima po vsem kar sem napisal, ta brazgotina najveretneje nima vpliva na moje srce in je malo verjetno da bi ga imela?

Vaš kardiolog ima prav. Če do zdaj ni bilo težav, jih ni za pričakovati v prihodnje. EF je zelo dober, kar kaže, da fibrozno tkivo ne dela nobenih težav.

LP

Potem to pomeni da lahko živim normalno dolgo življenje?

Spoštovani

Lahko pričakujete normalno dolgo življenje ob predpostavki dobrega splošnega zdravja in odsotnosti drugih resnih zdravstvenih težav.

LP

Sepravi brazgotina ne vpliva na dolžino življenja?

Anže574, 04.09.2024 ob 08:10

Sepravi brazgotina ne vpliva na dolžino življenja?

Odgovor je že poslan.

To pomeni da me tudi ni potrebno skrbeti za aritmije. Kajti kardiolog mi je dejal da nisem nič bolj v nevarnosti za aritmije kot človek brez brazgotine. Je to res?

Pozdravljeni!

Če vam je to dejal kardiolog, ki dejansko pozna vaše stanje, potem ni razloga, da mu ne bi verjeli.

LP

Kaj pa je vaše mnenje?

Anže574, 05.09.2024 ob 12:27

Kaj pa je vaše mnenje?

Po spletu ne moremo zanesljivo diagnosticirati bolezni zato je mnenje vašega kardiologa, s katerim se mimogrede strinjam, bolj zanesljivo od mojega mnenja. Vseeno, še enkrat poudarjam, da ne morem oporekati mnenju vašega kardiologa. Predlagam, da se nehate po nepotrebnem obremenjevati, kajti s tem ne rešujete nobenega problema, kvečjemu nasprotno. 🙂

LP

Hvala Vam

New Report

Close