Driska Prosim pomoč
Imam pasjega mladiča starega 5 mesecev. Hranimo jo s hrano vzreditelja. Do sedaj je bilo ok, enkrat kompaktno blato, včasih driska. No sedaj ima že cel teden svetlorjavo drisko in zraven kri. Kri Sem opazila včeraj. Druge hrano ne dobiva, to in tam surove ribice. Iztreblja redno… Samo drisko.
Prosim pomoč in naj pišejo samo tisti, ki imajo s tem izkušnje.
Hvala
Driska pri psu ni nikoli normalna, kri v blatu pa še manj. Najprej poskusi ustaviti drisko: enodnevni post + dovolj tekočine (dodaš lahko elektrolite, prašek NelitN ali podobno, dobiš v lekarni), naslednji dan riževa sluz s koščki purana. Obvezno mu daj Linex kapsule proti driski (kapsulo odpreš in streseš v vodo na žlici, to vodo naj spije vso, enostavno odpreš gobec, vliješ vodo vanjo z žlico – bolj nazaj proti goltancu – in gobec zapreš, počakaš da pogoltne). Obstaja še živalsko oglje, a tega raje ne dajaj, ker je iztrebek potem črno obarvan in glede krvi v blatu ne boš več vedela nič.
Hrano bo treba menjati za nekaj hipoalergenega, a s tem počakaj, dokler se driska ne ustavi. Zaenkrat naj bo na rižu in pustem mesu. Dokler se iztrebljanje ne normalizira, ne dajaj ničesar drugega, sploh pa ne priboljškov.
Glede krvi v blatu je pa tako – brez veterinarja ne bo šlo. Pomembno je, da mu znaš razložiti, kako izgleda iztrebek (naredi eno fotko z mobilcem: je penasto, kašasto, so prisotni trdi deli, kakšne barve je…), kakšne barve je kri v blatu (svetlo rdeča, temna, kot žele črni ribez,…) in koliko je je, ali je prisotna pri vsakem iztrebljanju (tudi če ni driska), je poleg krvi v blatu še kaj drugega (sluz, drobni koščki,…), ali ima iztrebek specifičen vonj.
Ne glede na to, ali boš uspela ustaviti drisko ali ne, planiraj obisk pri veterinarju čimprej po praznikih.
Kakšne pasme je tvoj pes/psica? Je cepljen po programu? Kdaj in na kak način so bili nazadnje odpravljeni zunanji in notranji zajedalci? Če je rodovniški, se poskusi pozanimati, ali imajo tudi drugi mladiči iz legla težave s prebavo.
Rodovniški labradorec, cepljen po programu, 1x Na mesec tablete za gliste, ampula frontlain za zunanje. Pred tednom dni je pojedla-ukradla nekaj Briketov drugega psa, ko smo bili na obisku. Drugače je fitness trainer raco.
Kakec je svetlorjav in na koncu je vidna krvava svetlordeča sled in sluz. Ko tako gledam nazaj, je iztrebek vedno bolj mehak, ni ttisti tipično pasji.
Sem v red in stikih z vzreditelji in ima samo moj težave…
Kužne bolezni in parazite torej lahko izključimo. Kot sem že napisala, za jutri priporočam post, vodo in Linex proti driski. Nato hrani z razkuhanim rižem in koščki pustega mesa (puran, piščanec) + Linex, če bo driska še prisotna. V ponedeljek se dogovori za termin pri veterinarju, hrani še zmeraj z rižem in pustim mesom.
Če bi se zgodilo, da se po uživanju riževe sluzi in pustega mesa driska še pojača oz. je krvi v iztrebku še več, prekini s to hrano in psu ne daj ničesar. Potem je treba k veterinarju takoj v ponedeljek dopoldan.
Takšna je situacija. Od včeraj smo n dieti. Riž in pusti piščanec. Blato je še vedno nekompatno ( izgleda, kot da bi stisnil zobno pasto iz tube, samo da je rumene barve). Včeraj je bilo blato še s sluzjo in malo krvi. Danes samo še sluz brez krvi, ta bolj v tekočem stanju. Dobila je tudi 1/4 jogurta. Obnaša se normalno, nagajivo in radovedno.
Danes se je začela praskati in gristi po dlaki…
Hvala za nasvete, smo v kontaktu
Iztrebljanje se torej normalizira. Poskusi dodati še Linex 2x dnevno za hitrejše vzpostavljanje normalne črevesne flore. Praskanje in grizenje je lahko posledica hitre menjave hrane, velikokrat pomaga že pogostejše krtačenje, lahko pa tudi psa skopaš s šamponom proti srbenju.
Super, da je psička živahna in dobro razpoložena. Izgleda, da ne bo hudega. Očitno vaju čaka proces iskanja ustrezne hrane zanjo, ki jo bo dobro prenašala.
Sedaj do stara pol leta. Do sedaj je bila razglistena v leglu, Po cepljenju za steklino in Potem še 1x. A bi bilo potrebno znova ? Doma imam tablete prazinon plus, 1 tableta na 10 kg. Dam še 1x za vsak slučaj?
Frontline Drži kao 3 mesece… Dobila jo je Januarja in marca. Jo znova zaščitim? Raje z ovratnico?
Katero hrano, ker imam teh hran preko glave… VSAK priporoča nekaj drugega. Očitno Ji trainer ne odgovarja, ker imamo mehko blato že od začetka. Taste of the wilde?
Hvala za nasvete.
Moja prejšnja psica je bila “nagnjena” k driskam. Vedno sem iskala vzroke, še celo obdobje pred gonitvijo in po njej sem pripisovala driskanju. Potem sem odkrila “toplo vodo”, ki ji nikoli več ni povzročilo prebavnih motenj – Arden grange. Ne bom rekla, da je to top hrana, ampak moji je odgovarjala. Ni rečeno, da bi tvoji. Imajo pa paleto za vsa življenska obdobja, tudi lahko varianto, kar boš mogoče kdaj rabila glede na to, da imaš “požrešno” pasmo. Še nisem srečala labradorca, ki bi bil izbirčen in neješč :-))).
Psička trenutno ne potrebuje nobene dodatne zaščite pred zajedalci. Preveč teh strupov tudi zanjo ne bo dobro, sploh ne sedaj, ko je njeno črevesje bilo malo ranjeno (od tod tudi taki sledovi krvi v iztrebku). Enako v tem trenutku ne razmišljaj o menjavi hrane, naj ostane na tej dieti, dokler se iztrebek ne normalizira in še en čas po tem.
Pasja hrana je velik biznis, tu vsak napeljuje na svoj mlin. Mogoče se ne usmeriš glede na znamko, ampak poiščeš hrano, ki je primerna za pse z občutljivo prebavo.
Avtorica, kar mirno. Vem, da je kuža velika skrb in odgovornost, sploh če imaš občutek, da ni zdrav. A tvoja psička je živahna, radovedna, igriva…taka kot mora biti. Uživaj z njo, prepusti se njeni radoživosti. Tale kakec pa bosta že zrihtali.
Lep pozdrav, Prosim za nasvet. Resa in Maša. S psom sem obiskala vetA. Kot razlog je navedel prehitro prehranjevanje, pitje iz luž, … Stanje Se Je že normaliziralo. Hranila sva jo z eypukanuba veterinary kot dietno hrano. Stanje se je izjemno poboljšalo, iztrebek je postal kompakten. Manj drekeca in ni smrdel. Po nasvetu veretinarja SVA začela zopet mešati s staro hrano fitnes trainer. Kakec je zopet mehkejši. Naj menjam hrano? Kje naj sploh začnem?
Me veseli, da ste ustavili drisko. Torej ji je ta nova hrana odgovarjala. Če ji trainer povzroča mehkejše blato, je najbolje, če ti jo je še veliko ostalo, da jo pokloniš, zavetišču naprimer. Vsake nove brikete, ki jih boš začela dodajat, jih moraš postopoma, malo po malo. Vsaj en teden naj bo, da preideš na novo znamko. Katera je najboljša – tista, ki jo bo tvoja psica najbolje sprejela. Če ji eukanuba odgovarja, pa ostani na njej. Proti goltanju se dobijo posode https://www.facebook.com/zootic/posts/928291477221012
glede luž pa tudi pazi. Včasih res lahko sprožijo drisko, sploh take postane, ki so že kar goste in za labradorce zelooo zanimive ;-))).
pa še malo branja o hranah, kjer lahko tudi “diplomiraš” , kupi nekaj “med boljšim” in če bo ok, hrani s tem … http://www.pesjanar.si/forum/index.php?board=5.0
Trainer zanjo očitno ni pravi in ji ga ne ponujaj več. Če psički Eukanuba odgovarja, potem hrani s to hrano še naprej. Nič zato, če je hrana deklarirana kot dietna, brez težav jo lahko uporabljaš vsak dan. Če je to zate finančno prezahtevno, bo treba poiskati kaj drugega, a prepogosto menjavanje hrane pri tvoji psički, ki ima očitno bolj občutljiva prebavila, odsvetujem.
Je pa tudi tako: psička je še mlada, z leti se bo utrdila, tudi bolj ubogljiva bo. Pasja šola pa zagotovo ne bo odveč.