Driska pri dojenčku
Pozdravljeni,
moj sin ima 7 mesecev in 1 teden in je v sredini decembra zbolel. Edini simptom je bil izcedek iz nosu – nosek je bil zamašen in je zato težko spal in v vodoravnem položaju pokašljeval (verjetno, ker mu je sluz zatekala nazaj). Sicer drugih simptomov ni imel. Normalno je pil, tudi jedel gosto hrano. V tem času je pokukal tudi prvi zobek.
Po približno 5 dneh se je začela driska – čisto tekoče blato. Najprej 1x do 2x na dan, potem pa se je to začelo stopnjevati. To traja še danes – že več kot 2 tedna. Dojenček se tudi ponoči 2x do 3x zbudi zaradi črvičenja v želodčku in driske. Včasih odvaja tudi po 8x na dan. Sicer ima normalen apetit in je pri energiji, dobro razpoložen.
Bili smo pri pediatrinji tik pred novim letom in je rekla, da ni dehidriran. Pije normaln. Goste hrane pa mu (razen riža, jabolka in ovsenih kosmičev) ne upam dati preveč. Se pa to zdaj že tako dolgo vleče, da imam tudi slabo vest, ker pri hrani ne napredujemo. Kakorkoli – pediatrinja je preverila kri (CRP normalen), preverili smo tudi blato – ni znakov bakterij ali virusov (ne vem pa, za kaj je testirala).
Pediatrinja je povedala, da je možno, da je razvil alergijo na beljakovine kravjega mleka. Fantek je že od začetka hranjen s formulo (AR, ker je tudi polival). Mi sedaj postopoma menjujemo formulo za Aptamil ADC (še vedno mu sicer kombiniramo z Aptamil AR, ker je ADC zavračal čisto – tudi če smo dodali sladkor). Driska je sicer še vedno prisotna. Danes dodajamo samo še 1 merico AR, ker okus ADC počasi sprejema. Seveda pa so se pojavile ponovne težave s polivanjem. Se mi kar smili fantek, ko joka, ker se mu dviguje in ga peče
Nekaj mojih vprašanj:
– Se vam zdi to smiselno? Je možno, da se kar naenkrat razvije ta alergija in ni drugih znakov, samo driska? Fantek je recimo prej zelo rad jedel jogurt in ni izkazoval nobenih težav.
– Kako dolgo moramo čakati po menjavi formule, da lahko stanje ocenimo?
– Kako lahko naslovim polivanjem? Je morda smiselno ADC formuli dodajati riževe kosmiče? Če da, v kakšni količini? Povprečno fant spije 180 do 210 ml formule.
– Kako z gosto hrano? Mu lahko ponudim tudi kakšno zelenjavo (npr. rad je imel bučo, bučko, krompir, brokoli, cvetačo), meso? Morda tudi jajca, arašidovo maslo? Vse to je že bilo uspešno uvedeno. Ali je smiselno s tem čakati v času, ko driska še traja? Smisli se mi zato, ker je velik jedec in nenehno nakazuje željo po hrani, vendar mu ne upam dati drugega kot riž, kuhano jabolko ali čežano.
Hvala vnaprej za nasvete. Težko namreč pridem do pediatrinje, ker v tem času ne dela. Pa tudi konkretnih nasvetov mi ni dala na ta vprašanja.
Drisko, ki traja dlje kot 14 dni (do takrat jo pač štejemo za infekcijsko drisko, torej okužbo), je potrebno razjasniti. Izključujemo še vedno infekcijske vzroke, zato damo pregledati blato na patogene bakterije in enterične viruse, pomislimo na laktzozno intoleranco, ki je pogosto prehodno prisotna po driskah (tudi infekcijskih) in sumimo kronične vzroke (npr. refluks iz želodca, alergije ipd).
Pri driskah diete ne priporočamo več, dokazano je, da ob normalni9 hrani 14 dnevna driska traja pol dneva več kot v primeru diete, se pa otrok pri normalni hrani mnogo hitreje pobere in pride k sebi, kot pri dieti.