Najdi forum

Driska in zaprtje

Pozdravljeni!

Sem 20 letna študentka. pred tremi tedni so se mi pričele pojavljati težave s prebavo. Najprej se je pojavila močna driska, ki je trajala dober teden dni. Tisti teden dni nisem jedla nič drugega kot pa pust riž, prepečenec, črno čokolado in banane in pila borovničev čaj in aktivno oglje. Nato sem se počutila bolje in sem za kosilo jedla makarone z zelenjavo (sem vegetarjanka) in še isti dan sem zopet dobila drisko. Ta je trajala cca. tri dni, ko sem imela isto dieto kot prej, nato zopet zaprtje nekaj dni. Isti cikel se je znova ponovil, ko sem jedla makarone, tokrat s tuno, najprej driska, nato nekaj dni zaprtje, in nato še enkrat, ko sem jedla golaž s stročjim fižolom. V obdobjih zaprtja sem občasno pojedla kakšen probiotični jogurt, vendar se mi zdi da ni kaj dosti pomagal. Blato začuda nima nobenega vonja, prav tako v blatu ni krvi. Občasno se mi pojavljajo tudi krči v želodcu in črevesju, slabosti in topa bolečina, prav tako me zelo boli anus kadar odvajam (kakšno uro po tem ne morem sedeti, oz sedim na mehki blazini). Ker moram na gastroenterološki pregled čakati več kot 14 dni, se obračam na vas. Osebni zdravnik mi ničesar ni povedal o moji situaciji, le na napotnici sem prebrala : “dispepsija, vnetno črevesno dogajanje”. Začenja me že zelo skrbeti. Dodajam tudi, da sem jemala zaviralce protonske črpalke, vendar sem jih zadnji teden opustila. Zanima me, ali imate kakšne nasvete kaj naj jem, da se te težave čimprej odpravijo in bom lahko bolj normalno jedla in odvajala do pregleda.

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Težave, ki ste jih opisali, povzročajo virusi ali bakterije, veliko manj je verjetno, da bi bilo pogojeno z drugimi vzroki. Ste bili na kakšnem potovanju, ste bili v kontaktu z drugimi, ki so tudi zboleli? Prehrana ni toliko pomembna, predvsem je potrebno vnesti dovolj mineralov in vode. Jejte kuhano, nemastno in lahko prebavljivo hrano, minerale vsebuje banana, prepečenec, hrano solite, ker se sol z odvajanjem izgublja prav tako kot voda. Tekočino nadomeščajte z rehidracijsko raztopino, ki se dobi v lekarni.
Manj je verjetno, da gre za ostale vzroke za drisko. Če ne gre za okužbo, so potrebne nadaljnje preiskave. Mislim, da ni prvo, kar potrebujete, gastroskopija. Predlagala bi določitev najpogostejših vnetnih povzročiteljev driske v blatu, šele nato druge preiskave. Probiotik kot simptomatsko zdravilo lahko tudi ublaži drisko, pozdraviti je ne more. Ne govorim o jogurtu, ampak o zdravilu v tabletah, kapsulah ali zrnih za napitek.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Sem 20 letno dekle, ki ima težave z drisko. Na blato hodim redno vsak dan, vendar me skoraj vedno pred odvajanjem blata začne boleti po črevesju. Tako točno vem da bom morala kmalu na wc. Odvajanje blata je tudi skoraj zmeraj tekoče. Zelo, zelo redko je blato trdno. To se dogaja že kar dolgo. Začelo se je že kar nekaj let nazaj. Sedaj pa opažam da, ima moj mlajši brat podobne težave, pred odvajanjem močna bolečina ter nato driska. Moram vam povedati da bolečina je močna. Začne se pred odvajanjem, med odvajanjem blata, nato pa čez kakšne 5 minut popusti.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Težave, ki jih navajate, so najverjetneje zaradi iritabilnega kolona, še zlasti, če težav ni ponoči, ne hujšate in nimate alarmantnih znakov. V kolikor pa imate kar koli od tega naštetega, je potrebna dodatna diagnostika.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close