driska in visoka vročina
Spoštovani,
prosila bi za vaš nasvet…
Prejšnji petek je sin (14) dobil drisko, pojavila se je tudi vročina. Naslednji dan je vročina narasla na 39.8 °C, otrok je bil zvečer hospitaliziran. V bolnici je dobil infuzijo zaradi dehidriranosti (čeprav je v soboto popil med 5 in 6 l tekočine). Krvne preiskave so pokazale tudi močno povišan CRP (115) in levkocite (18). Iz preiskave blata je bila razvidna neka bakterija (ne spomnim se katera). V nedeljo zvečer je dobil antibiotik v žilo in to na vsakih 8 ur do torka zjutraj. Vročina je po prejemu antibiotika prišla na normalno raven in tudi tekoče driske ni bilo več, le mehko blato. V torek se je v blatu pojavila tudi kri a so ga kljub temu odpustili iz bolnice. Zdravnica je rekla, da je to normalno in da lahko gre domov. Na odpustnici je bila navedena diagnoza : dehydratio in GEC-acc.
Zdravnica je priporočila tudi linex kapsule trikrat na dan po dve kapsuli, kar seveda pridno jemlje.
Popoldan istega dne je doma spet dobil vročino 38°C, nakar sem klicala v bolnico za mnenje in so mi poveali, da naj mu dam paracetamol. V sredo se je spet pojavila driska, zato sva šla k osebnemu zdravniku, ki mu je predpisal le rehidracijske praške in priporočil še uživanje probiotikov ter uživanje tekočine, kar upoštevamo.
Včeraj (petek) in danes tekoče driske ni več, le mehko blato svetlo rjave barve in brez vidne krvi.
Sedaj vročina še vedno traja – dopoldan okrog 37.6°, popoldan in zvečer 38°C, se pravi že deveti dan od začetka povišane temperature, z vmesnima dvema dnevoma brez temperature (v bolnici).
Zanima me, kaj vi pravite o tem? A je to normalno, da je temperatura še vedno povišana?
Če ja, koliko časa lahko traja, da se zadeva umiri? Ker me sedaj že malce skrbi in se bojim, da se lahko zgodi, da se bo stanje spet poslabšalo.
Hvala vam za vaš čas in vaše mnenje.
Nekatere bakterije lahko povzročijo tudi takšen potek in tako dolgo vročino. Na odpustnici verjetno piše, da so oddali blato na mikrobiološke preiksave in katera bakterija je bila izolirana, kar je pomembno. Najpogosteje gre za salmonelo, pogosta je tudi Campilobacter jejuni. Če bo vročina prisotna še danes, greste jutri na ponovni pregled.