driska
Pozdravljeni, prosim vas za pomoč, saj sem sama že malo obupana in nemočna….moj 6-mesečnik je v petek bruhal (v loku, trikrat), bruhanju je po dveh dneh (v nedeljo) sledila driska, ki traja do danes in nikakor noče nehati. V ponedeljek sva bila pri pediatru, ki nama je predpisal prašek HIdrasec. Prašek po treh dneh uporabe ni pomagal, zato nama je svetoval prašek Tasectan, katerega pije sedaj drugi dan, vendar se ni nič spremenilo na bolje. Driska do trikrat na dan (začne okoli treh popoldan) in dvakrat do trikrat ponoči – driska je tekoča kot voda. Ponoči ga tudi močno zvija, kar ga seveda boli in prebuja. Trebušček ima ves čas napihnjen in v njem nenehno ‘brbota’. Apetit ima zelo zmanjšan, lahko rečem da GH skoraj ne je, razen kakšne banane, zato mu ponujam mleko (Holle), da dobi vsaj nekaj (cca 450 ml na dan popije)…seveda mu ves čas ponujam tudi čaj…..zaenkrat nima znakov izsušitve. Skrbi me, ali je to normalno, da driska traja tako dolgo. Vzrok je po pediatrovem mnenju virus, mene pa skrbi, da to že predolgo traja (5. dan) in, ali bi morda morali iskati vzrok kje drugje, da bi potem to drisko ustavili? Vsi smo že precej izčrpani…prosim za vaš nasvet, ki ga iskreno cenim.
Hvala vnaprej in lep dan.
Črevesne okužbe trajajo povprečno 3-5 dni, pri otrokih pogosto do 7 dni. Če otrok dobro pije in nima večjih bolečin v trebuhu, ki bi bile locirane bolj na eno točko (torej tiste po vsem trebuhu so pričakovane pri črevesni okužbi), potem čakamo, da bolezen mine sama. Ne ponujamo nobene diete, pač pa normalno, zdravo in pestro otroško hrano. Pogosto se po preboleli črevesni okužbi pojavi začasno neprenašanje mlečnega sladkorja, kar pomeni napenjanje in mehko/tekoče blato. Po 10-14 dneh driske pri sumu na laktozno intoleranco svetujemo ukinitev mleka (ter uvedbo lactose free mleka in izdelkov).