driska
Spoštovani,
kot veste, imamo dvojčka, ki se lepo razvijata… David lepo napreduje, točno tako, kot ste napovedali. Zdaj pa se nam je pojavil problem pri hranjenju pri drugem dvojčku, Filipu. Z njim od začetka ni bilo težav, zadnji mesec pa opažamo neprijeten vzorec pri hranjenju… začel se je zvijati in jokati. včasih tudi vpije, če ga želimo nahraniti. Hranjenje je tako postalo hudo neprijetno. Tudi popije premalo. Glede na težo in starost (rojena v 35. tednu, 23. oktobra, trenutna teža pa okoli 5300 gramov) bi moral popiti okoli 100 do 120 ml, zgodi pa se, da po petih urah popije le 50 ali 60 ml. To je me začelo skrbeti, še bolj pa obnašanje pri hranjenju (zvijanje, jok). Občutek imam, da je lačen, ko pa začuti flaško, začne vpiti. Pomislila sem na refluks. Ampak nikoli ni bruhal, poliva pa skoraj nič. In tudi ni vsako hranjenje tako. So trenutki, ko povsem v redu spije 100 ml. Že dolgo smo na hrani Novalac. Oba dvojčka sta bila na Novalacu AC. Ker je imel Filip težave s kakanjem (odvajal je enkrat dnevno ali pa enkrat na dva dni), smo njemu začeli dajati Novalac IT. No, potem je kakal, ampak se mi je zdelo, da preveč vodeno (na plenički je bila vseskozi sled), zato smo šli na navaden Novalac 1. Kakanje se je potem še kar uredilo (enkrat na dan), neprijeten vzorec hranjena pa je ostal. Bili smo pri pediatrinji, ki pa zaradi naraščanja teže ni zaskbljena (sicer je bil Filip vseskozi težji od Davida, zdaj pa ga je David prehitel, ker očitno Filip vseeno premalo poje, ni pa še tako, da bi hujšal). Pomislili smo, da bi zamenjali adaptirano mleko in smo šli na Bebo HA1, in sicer pri obeh fantkih. No, zgodilo se je, da sta hrano lepo sprejela in imam občutek, da jo imata rada. Tudi Filip se je pri hranjenju umiril in lepo mirno spije 100, tudi do 130 ml. Problem pa je, ker se je pojavila driska. Vsaj mislim, da je driska. Gre za zelo tekoč kakec, zelo neprijetnega vonja, temno zelene do črne barve. Odvajata do petkrat na dan. Ker oba dobivata železo, in sicer Aktiferrin kapljice (za njih sem izvedela od vas – Legoferja namreč nismo “spravili” v njiju), ki smo jih dobili iz Avstrije, sem najprej mislila, da je blato tako črno in neprijetnega vonja zaradi kapljic, zdaj pa se mi zdi, da je to zaradi spremembe hrane. Beba HA1 je sicer hrana brez glutena, namenjena dojenčkom, nagnjenim k alergijam.
Ne vem, kaj bi sedaj naredila. Bebo rada jesta, imata pa očitno po njej drisko. Ker je me to zaradi možne dehidracije zaskrbelo, sem jima danes začela spet dajati Novalac, in sicer Davidu Novalac AC (zvečer ima kolike), Filipu navadni Novalac 1. Bojim se, da bi se neprijeten vzorec hranjenja pri Filipu spet pojavil, hkrati pa me skrbi driska po hrani Beba HA1. Prosim vas za nasvet, kaj storiti. Ali naj poskusim s kakšno drugo formulo Beba? Ali ostati na Novalacu? Kako nevarna je driska? Mene je zaskrbelo, ker sta kakala “s pokom”, temno zeleno, zelo je smrdelo, plenička pa je vse popila, tako tekoče je bilo. Trajalo je pet dni, kolikor smo imeli hrano Beba. No, kot sem napisala, danes spet dajem Novalac in bom videla, kako bosta odvajala. Želim pa si, seveda, hrano Beba, ker jo očitno rada jesta. Lepo prosim za nasvet.
Draga Uršula007,
pri takšnih težavah je težko modrovati, saj ne gre za kaj usodnega, bolezenskega – in vse, o čemer razmišljate in kar delate, je natančno to, kar bi vam svetovala.
Tekoče blato po Bebi je najverjetneje posledica nepopolne prebavljenosti, zlasti beljakovin in sladkorjev v mleku – ti se pod vplivom črevesnih bakterij razgrajujejo po drugačni poti kot z lastnii prebavnimi encimi, zato nastajajo plini in presnovki, ki naredijo blato zaudarjajoče, sladkorji pa nase “vlečejo” vodo iz kapilar v črevesni steni, zato je blato bolj tekoče. In ker vse skupaj nadraži črevesno steno, se pospeši peristaltika – in dojenčki kakajo eksplozivno. Barva je tu manj pomembna – zelena do skoraj črna barva je večinoma posledica večje vsebnosti žolčnih barvil v blatu, ki spremenijo barvo ob nižjem pH (= višji kislosti) blata.
Zaenkrat bo verjetno najbolj racionalno, da ostanete na Novalacu. Dodatek kakšnega probiotika (npr. BioGaia) tudi ne bi škodil – bakterije v pripravku delujejo blagodejno na črevesno floro v primerih, ko je črevo poseljeno pretežno z bakterijami, kot so po Gramu negativni bacili (npr. E. coli, Klebsiella, Pseudomonas ipd.).
Lep pozdrav,
Najlepša hvala za vaš odgovor. Naj vam povem, da sem še pred odgovorom odkrila adaptirano bio mleko Holle, ki ga dajemo sedaj obema dvojčkoma in sem kar zadovoljna. Hranjenje se je še kar uredilo. Filip ima sicer še vedno hude napade joka pred hranjenjem in ga moramo umiriti, poje pa zadostno količino. Prav zanima me, zakaj so se ti napadi pojavili. Mož je modroval, da mu morda ni več všeč položaj v naročju, ker se mu je velikokrat zaletelo pa morda smo ga tudi malo preveč silili, ker je premalo jedel. Ali je možno, da je razvil strah? Kakanje pa je sedaj krasno, tako da sem zadovoljna.
Imam pa še vprašanje, ki se ne nanaša na prebavo, ampak vseeno. Lahko me boste kregali (upam, da me boste), da sem čisto preveč anksiozna, ampak res si ne morem pomagati. Namreč, naš Filip je precej bolj živčen in živahen od Davida. Če se spomnite, sem vam povedala, da se mi David smeji že od novega leta (kako zelo so se zmotili na Pediatrični kliniki), Filip pa še ne (dvojčka sta sedaj v četrtem mesecu, korigirano pa sta stara dobra dva meseca – rojena sta 23. oktobra, rok pa je bil 2. decembra). No, Filip še sedaj ne reagira ravno z nasmehom. Sicer se vidi, da se razveseli, ko vidi svojo najljubšo igračo (bolj odpre oči in se vznemiri, odpre usta), igrač se tudi že dotika in jih prijema, nosi v usta in je nasploh izredno živahen, saj kar naprej brca in maha z rokicami (včasih se mi zdi, da bo zlomil previjalno mizo). Glavo že lepo dvigne. Moti pa me, da očesnega kontakta ne vzpostavlja vedno, kadar me npr. zagleda in ima velikokrat resen izraz na obrazu. Sicer predmetom (npr. svoji najljubši igrači) sledi s pogledom. Kot prava aksiozna depresivka sem seveda pomislila na najhuje: da je npr. slep ali da bo avtist. Seveda očesni kontakt vzpostavi in ga tudi lepo drži (npr. med hranjenjem), vendar nikakor tako kot David, ki se kar naprej in naprej smehlja in se tudi že oglaša z A in O. Filip bolj vriska, je tudi bolj “tečkast”, njegove kratke nasmehe pa bi lahko preštela na prste ene roke. Skrbi me, ker me velikokrat še ne pogleda, ko se mu smejem oziroma ga bolj zanima kakšen predmet (slika na steni). Ker sem seveda kot skrbna mama prebrala, da se otrok nasmeji okoli šestega tedna in da se potem odziva z nasmehom, me Filipovo obnašanje skrbi. Ali bi se pri korigirani starosti moral že bolj odzivati ali pa sem samo jaz preveč panična?
David Filipa še ni dosegel glede prijemanja igrač in držanja glavice (to ima tudi malček večjo in na tanjšem vratu), opažam, da ima velikokrat še rokice v pesteh (te si tlači v usta). Res je pa neverjeten dobrovoljček, in to celo sedaj, ko preboleva virozo z vročino in je ves mehek. Velikokrat se spomnim vaših besed, da je eden od dvojčkov ponavadi bolj motoričen tip, drugi pa bolj kognitiven. Pri nas je točno tako. Sedaj se trudim, da mu razpiram pesti, pasenje kravic pa je trenutno zaradi viroze in zato oslabljenosti “na čakanju”. Včasih me še vedno zaskrbi tista aksialna hipotonija, ki so mu jo diagnosticirali v razvojni ambulanti, vendar upam, da je to stvar, ki bo izzvenela.
Iskreno vam bom hvaležna za odgovor.
Draga Uršula007,
občutek imam, da je razvoj in obnašanje vaših dveh fantov povsem znotraj normalnega – razpon tega, kaj obvladajo, je v njuni starosti zelooo velik. Eni se režijo na vsa usta, drugi pa so zelo “škrti” celo z nakazanim dvigom ustnih kotičkov. Se pa lahko obnašanje spreminja in povsem možno je, da bosta ob letu oba dobrovoljčka, ali pa se bo Filip pustil osvajati (in pestovati) vsakemu, David pa se bo histerično drl ob vsakem pogledu nanj in se bo bal tujcev…
Zaenkrat ne bi “zganjala panike”, je pa povsem pravilno (in pričakovano), da ju natančno opazujete in vsa opažanje posredujete izbrani (in/ali razvojni) pediatrinji, ki ju vodi. Ob vaših podatkih bo usmerila svoj pregled in vas bodisi povsem pomirila (kar je najbolj verjetno) ali pa vas bo napotila na kakšen dodaten pregled ali mnenje.
Srečno,
Spoštovani,
hvala za vaš odgovor, ki deluje kot balzam. Res nisem vedela, da so lahko dojenčki tudi bolj “škrti” z nasmehi… verjetno tudi zato, ker sem že dober mesec navajena Davidovega obraza, ki je kar naprej nasmejan. In to res kar naprej (razen ob času kolik). Tako da sem, kot ste nekje napisali, vzela njegovo izredno dobrovoljno obnašanje za nekaj normalnega in potem drugega dvojčka opazujem, če bo počel isto.
Naj še povem, da se Filip sicer rad igra, rad se kopa in rad se tudi pestuje. V naročju tudi lepo zaspi. Z nasmehi pa je bolj skop, tako da so trenutki, ko le pokaže kar koli podobnega nasmehu, zlata vredni. Upam, da se mu bo življenje vseeno kmalu zazdelo bolj zabavno.