Najdi forum

drenaža temeljev

Začeli smo z gradnjo hiše.
Zabetonirani so že pasovni temelji.
Okrog zunanje stene so v naklonu položili podložni beton za drenažne cevi.
Drenažna cev (premer 100 mm) bo večji del potekala NAD ZGORNJIM ROBOM TEMELJNE PLOSKVE.
Meni se ne zdi pravilna izvedba.
Kaj menite vi?
Hvala za odgovore!

drenaža naj na najnižjem delu potekala malenkost nad spodnjo ploskvijo temelja. v bistvu je pod talno ploščo v kleti gramozno nasutje in sp. rob nasutja torej raščenega terena naj bo nad posteljico drenaže oz. mulde. pri daljši objektih je in različnih terenih (možen dvig talne vode v območju kleti)
je dobro izvest prečni odtok vode preko temelja v drenažo.

ves štos je, da talna voda ne pride pod sp. ravnino pod temelj, saj se s tem zmanjša nosilnost ( ni enakomerna) tem. tal, običajno takrat pride do neenakomernih posedkov in razpok v objektu.

ta, kot vsa dela je potrebno izvesti logično in dobro-popravila so draga, včasih usodna. smiselno je istočasno izvesti pravilno odvajanje METEORNE vode iz okolice (jarki, mulde) , da ne pride do zamakanja temeljev.

načelno je voda v vseh oblikah “strup” v gradbeništvu:)) in se pojavi kot
-meteorna
-talna voda
-kapilarna (kapilarni dvig vode)
-parna voda

v primeru temeljenja v stalnih ali občasni talni vodi so druge izvedbe.

Torej ni katastrofa, če je drenaža nad nivojem temelja, samo da ni POD nivojem.

Sem malo pomirjena.

Do sedaj z obrtniki nisem zadovolnja, ker se ne držijo gradbenih načrtov, tole z drenažo me je pa še posebej znerviralo…

Morda še malo za prebrat , ob norTON- ovem komentraju : http://www.instalater.si/clanek/174/Hi%C5%A1na-drena%C5%BEa;
http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT67.htm
http://hisaytong.wordpress.com/category/gradbena-dela/page/2/
pri Siporeksnati hiši imaš tudi lepo narisano/slikano betonsko muldo za deranažo.
Nič nisi napisala kako je glede izvedbe hidroizolacije, same zaščite le te in ali imate namen uporabiti gumbasto folijo.
Vsekakor bi predlagal, da se drenaža naredi v spodnji polovici nivoja temelja.
Način kako izdelati drenažo je tudi obdelan v PZI-ju; če ga imate.
V kolkor gradbeniki delajo po načrtu še ne pomeni, da moraš biti ne njih jezna. Tu sta še projektant, oedgovorni projektant in vsaj nadzorni. O določenih detaljih se moraš pogovoriti z projektantom; on je odgovoren za spremembe v samem projektu.

LP

grezilo, prav si napisal, predstavil si prave slikovne detajle DIN 4095, probleme s PZI in koliko te berem, si izkušen gradbenik in pravi nadzornik za Vitko in še koga:))

pa tudi,

če se opazujejo stari, pa še “bolj stari” objekti na glinenih tleh, pa tudi prodnatih (izpiranje drobnih frakcij) , ki imajo strešne odtoke spuščene kar ob zidu na temelje, so ti objekti preko temelja, zaradi neenakomernih posedkov nekako prelomljeni in poškodovani. to posebno škodi kritanam v enem kosu, saj poškoduje tesnost spojev.
.
hočem povedat, naj se takoj po montaži strehe z neko pomožno cevjo odvede meteorna strešna voda stran od objekta, stran od temeljev, da voda ne “poškoduje nosilnosti” temeljnih tal…..v bistvu po mokri njivi še hodit ne moraš, kaj šele kaj nosit:)

Pozdravljeni,

mene pa zanima,če se mi splača sploh narediti drenažo okrog hiše,ker lahko grem cca.1m vstran od hiše,nimam možnosti narediti trdo ob steni oz.temeljev.

hvala za vsak odgovor,

pa en lep dan naprej

makssam,
ali si prebral zgornje komentarje? Drenaža mora biti.

Kako ste pa temeljili objekt? Globina temeljenja? Ali imaš Geomehansko poročilo?
Kakšen je teren okoli objekta samega? Kako je pod temelji?
Kaj ti pravi/je narisano v PGD in PZI projektu?

Daj prilimaj kakšno sliko, da se vidi, bomo potem lažje svetovali. Slika pove več kot sto besed.
Imaš Situacijo glede terena primerno, da vodo spelješ stran od hiše?

LP

Lep pozdrav,

Hiša je stara cca.50 let,tako da točno ne vem kako so jo delali oz kakšni so temelji.Kopali pa smo za elektriko,zaradi prestavitve el.omarice in kabel je bil 1,5m pod površjem.Teh1,5m je bila sama črna zemlja,nič kaj drugega.Prišli smo tudi do temelja,kateri je bil videti kar uredo,je bil termoizoliran,hidroizolacije pa ni imel.Temelj je cca.1 m globok na spodnji strani hiše,na zgornji je pa cca.1.5 do 1,8 m globoko,tako da ne bi bil problem speljati vodo oz.cevi vstran.

Problem z vlago se mi je začel pojavljati sedaj,ko so nam obnovili cesto z 2 strani in mislim,da so morali nekaj spremeniti,ker prej nismo imeli teh težav.

sloko bom pa poslal,ko pridem iz službe,Hvala in lep dan naprej

makssam,
iz katerega konca naše kure pa si oz. kje je tvoja hiša??
Pišeš “črna zemlja”? Je to humus kot zasip okoli temeljev ali res zemlja?
Pišeš ” temelj termoizoliran , hidroizoliran ni”?? Ali ste ugotovili, ali je hidroizolacija na stiku “Temelj — Stena”?
Ja takšni posegi v cesto se dostikrat izvedejo , ne da bi se zavedali, kaj lahko povzroči prebivalcem ob cesti. Ni pa nujno, saj se cesta oz. cestni ustroj drenažira. Lahko je kaj drugega tudi tu posredi.
Morda napišeš, kaj ste/so izvedli na trasi ceste?

Ali imate klet ? Je to težava v kleti?
Ali imate temelje izvedene kaskadno?

LP

pozdravljen,
sem iz koroše,iz prevalj,
zemlja je rez zemlja,ni bilo kakšnega nasipa.temelj je bil izgleda premazan z terom in tista črna izolacija,ne vemkako se že reče emu je po celi višini temelja oz koloko je zada in temelja v zemlji.cesta je cca.2 m višje od nivoja hiše oz.plošče.Naredili so pa tako,da so skopali kakšen meter globoko nasuli tampon utrdili in asfaltirali.ob straneh pločnike in jaške za meteorne vode.

prosim,če mi svetujete,če bi naredil drenažo cca 1m od temeljev,pa kako globoko moram narediti drenažo (trdo pri hiši mi ni za delat,ker tem pred 8 mimi leti uredili okolico oz. tlakovali okrog hiše(položili kamen).

Saj vem,vaše naslednje vprašanje.Zakaj že tega prej nismo naredili. No pa odgovor.pri 21 letih brez ekstra denarja sem hotel sam zrihtati hišo,evo pa smo tam ko smo.

Pa še enkrat hvala za vaš trud oz.nasvet,Lep pozdrav

makssam,
ali imate klet , ki je delno zasuta?
Je ta klet bivalna?
Nekako takole bi predlagal: Drenaža vsekakor, a po namenu mora biti v višini podložnega betona oz. ob spodnjem robu temelja; Seveda izdelaj drenažo. Naredi izkop na mehkem terenu.
Ker nimaš oz. ti ne bo šlo izdelati betonsko muldo , bi predlagal, da izkoplješ jarek (dim. 40x30x60-do globine temelja) vstaviš filc (max 150g) , vgradiš drenažni prodec (granulacija 16-32) in ga zaviješ s filcem; preko pa nasuješ zemljo. Tako boš izdelal “odvodno rebro”, ki ti bo odvajal vodo okoli temeljev.
To moraš izdelati “okoli in okoli” temeljev ter nekje na vogalu postaviti revizijski jašek. Bet. cev , vsaj fi 80. Od tu naprej pa cev in odvod vode v meteorno kanalizacijo ali kakšen “grabn”.
Sem pričakoval slike , kot si zapisal, da jih boš prilepil.
Ali imaš situacijo hiše?

LP

New Report

Close