Draženje
Spoštovani,
že večkrat sem se obrnila na nasvet k vam ( imam namreč Lihen sclerosis vulve) pa bi želela nasvet tudi tokrat.
Pred nedavnim sem vam pisala, da pogosto po odnosih pride do vnetja megurja s ecerihijo coli. To zdravim z ustreznim antibiotikom , ki mi ga predpišejo na osnovi antibiograma na osnovi urokulture.
Na zadnje sem imela to bakterijo tudi v nožnici. poskušala sem jo odpraviti z nožničnimi vložki betadine, ki so mi sluznico nožnice zelo izsušili, zato sem nadaljevala s na. tetraboratom- vaginalete Borax.
Po končani terapiji mi je ginekolog naredil kontrolni bris ,ki je bil o.k..
Sedaj pa se pojavlja težave, da me že kar nekaj mesecev stalno draži vgod v nožnico in predel ,ki je pokrit z malimi sramnimi ustnicami, natančneje predel od sečnice in vse do vhoda v nožnico. Mislim ,da mu zdravniki pravite introitus ali tako nekako. Ta predel je včasih na oko normalen, včasih pa je pordel.
Neprijetno suho draženje sem poskusila odpraviti z vstavljanjem probiotikov, nato še z vaginaletami Cicatridine pa ni nič kaj bolje oziroma je dokler si vaginalete vstavljam . Ko prekinem pa vse po starem. Stalno imam občutek suhosti in pa rahlega pečenja.
Ne vem več kaj naj naredim. Razmišljam ,da bi poskusila na ta del namazati mazilo Diprosone, ki ga uporabljam za lihen na predelu vhoda v nožnico in med ustnicami, vendar se bojim , da bi bilo kaj narobe če ga nanesem na sluznico .
1.Kakšno je vaše mnenje ali se lahko kortikosteroidi nanašajo na vhodu v nožnico oziroma nekje v notranjost nožnice- kamor seže prst oziroma do prvega členka prsta?
2. Kaj bi lahko povzročalo te težave oziroma mi lahko daste kakšen nasvet , kako to oblažiti?
Po spolnih odnosih je vse se slabše , zato se le teh izogibam, pa težave ne prenehajo tudi če le teh nimam.
Prosi vas za nasvet.
lp
.
Spoštovani,
mislim,da pravilno razmišljate in da gre prvenstvno za vnetni odziv brez infekcije, kar se zdravi s kortikosteroidi. Lahko sicer poskusite še z gelom na osnovi ognjiča, ki ni steroidnega izvora in če to ne bi nič zaleglo, enostavno poskuste z Diprosonom. Seveda ne predolgo, pač najkrajšo možno dobo, da neha srbeti in7ali peči + še kak dan ali dva, da bo dalj držalo. Itak se tovrstne zadeve rade ponavljajo, če zanje ne poznamo vzroka. Razumem tudi dilemo okrog spolnih odnosov, ampak res ne vem, kaj je pravi vzrok za težave, razen, da bi lahko bile tudi iz sklopa vaše osnovne kožne bolezni, torej Lichen…
Hvala vam za pojasnilo.
Imela bi še vprašanje v zvezi z Cicatridine vaginaletami. V času ko jih uporabljam se mi zdi ,da je stanje boljše, oziroma tudi na oko je zunanje spolovilo in vhod v nožnico , ki je običajno pordelo boljše oziroma rdečica skoraj popolnoma izgine.
Zanima me kako dolgo se lahko uporabljajo neprekinjeno in nato z prekinitvami globule cicatridine?
Včasih se mi dozdeva, da moje težave povzročajo hormonske motnje, kot ,da bi šlo za pomanjkanje hormonov? Tudi nožnica se mi pri spolnih odnosih slabše vlaži. Poleg tega se mi dogaja , da vsako jutro oziroma ko se zbudim in sem še v postelji večkrat postanem čisto potna, kar oblije me neka vročina, ki nato hitro mine. Te težave se pojavljajo samo zjutraj, ko se prebudimčez dan pa ne.
Drugače moram povedati , da imam menstruacijo redno , stara pa sem 45 let.
Ali bi prišle v mojem primeru v upoštev kakšne hormonske kreme, ki bi jih nanašala na vhod v nožnico in na predel ,ki je prekrit z malimi sramnimi ustnicami( tu mislim na predel od hoda v nožnico in vse do sečnice)?
Vem , da je včasih obstajala krema z estriolom- Orto gynest, pa se ne dobi več.
V Avstriji jo sicer imajo pod imenom Ovestin, to mi je povedal urolog, ki mi je to kremo svetoval, vendar se je moj ginekolog raje odločil za Cicatridine.Pa me zanima , kaj menite o zunanji uporabi oziroma nanašanje le te na zgoraj omenjen del vagine ? Ali bi bilo smiselno poskusiti in če kakšen režim nanašanja bi mi svetovali ?
lp
Spoštovani,
cicatridina vsebuje povsem nevtralne sestavine, ki niso posebej farmakološko aktivne, zato uporaba v bistvu ni omejena. Če vam pomaga in blaži težave, ga lahko uporabljate praktično neprekinjeno. Motnje z znojenjem so zelo verjetno posledica klimakterija, torej pospešenega odpovedovanja odziva jajčnikov na zvišane vrednosti gonadotropinov. Temu bo sledila menopavza v nekaj mesecih ali letih. Tudi Ovestin bi bil verjetno ustrezen način pomoči in če imate možnost dostopa do Ovestina, vsaj poskusite.
Hvala za odgovor.
1. Zanima me kako pogosto pa lahko nanašam na zunanji del vhoda v nožnico in celoten introitus Ovestin hormonsko kremo? Torej kakšen režim jemanja bi svetovali in kako dolgo , da bi se lahko pokazalo če krema sploh kaj pomaga izboljšati stanje?
2. Kakšni pa so stranski učinki njene uporabe?
3. Ker se v tuji literaturi zasledila tudi priporočila, da se naj bi za izboljšanje elastičnosti tkiva predpisovali tudi ženski hormoni v obliki mazil ( omenja se sicer drug žensko hormon- ne estriol, ne vem če sem napisala pravilno estradiol ali tako nekako) me znima kakšna je razlika med tema dvema in kdaj se predpisuje eden in kdaj drugi?
Lep pozdrav
Ovestin bi sprva uporabljal vsak dan 1x ali 2x, po 2 tednih pa lahko uporabo zmanjšate na vsak drugi dan 1x in tako naprej brez posebnih omejitev. Edini stranski učinek bi lahko bil, da se v kri vsrka več estrogena, kot bi radi in potem lahko pride do hipertrofije endometrija. Načeloma obstajajo 3 različice estrogenov: estradiol, estron in estriol in estradiol je najmočnejši ter ga v reproduktivni dobi proizvaja in v kri izloča jajčnik, estron je nekaj vmesnega in ga zlasti v menopavzi producira podkožno maščevje, estriol pa je najšibkejši in je presnovni produkt androgenov ter ostalih dveh estrogenov. Razlik pri predpisovanju estrogenov praktično ni. Vsi se uporabljajo le pri ženskah in za lajšanje težav klimakteričnih in menopavzalnih težav. Estradiol se praviloma predpisuje sistemsko (torej per os ali v injekcijah) ostala dva pa za lokalne namene.
Spoštovani,
ponovno se vam po dolgem času javljam. Kot iz prejšnjih sporočil lahko razberete imam bolezen lihen sclerosis vulve, ki sem jo zadnje čase kar dobro držala pod kontrolo, tako da sem občasno za teden ali dva uporabila kortikosteroid Diprosome, nato pa še za dva tedna Protopic mazilo ,ki naj kože in sluznice ne bi tanjšal. Občasno sem sluznico okoli izvodila sečnice in vhoda v nožnico mazala z hormonsko kremo Ovestin, ki se jo dobi v Avstriji in vsebuje hormon estriol.
Sedaj je pri meni nastopila menopavza, menstruacije nimam več že 9 mesecev in na področju vhoda v nožnico imam suh dražeč občutek , prav tako na vsem predelu introitusa. Dermatolog pri katerem se zdravim je rekel ,da je to lahko posledica lihna in menopavze.
Glede na to ,da sem občasno sedaj uporabljala kremo Ovestin, ki vsebuje estriol me zanima ali lahko z njo tudi sedaj ko se je pojavila menopavza z njo nadaljujem ? Sedaj sem takrat ko je bilo hudo začela z nanosom kreme vsak večer 14 dni , nato pa za mesec ali dva 2x na teden.
Ali lahko z takšnim režimom nadaljujem?
Dermatolog pri katerem se zdravil je omenil ,da bi bila mogoče boljša krema s hormonom estradiolom, ki je pod imenom Linoladiol. Kaj menite o tem in zakaj bi bila boljša krema s estradiolom od estriola?
Lep pozdrav
Spoštovani,
vsekakor je znano, da se lihen poslabša v menopavzi, zato ga ima smisla zdraviti s spolnimmi hormoni, zlasti z estrogenom. Estradiol je močnejši kot estriol in je estrogen, ki ga zlasti primanjkuje v menopavzi, kajti estriol in estron sta itak iz drugih virov (nadledvična žleza, podkožno maščevje), ne iz jajčnikov. Z vašim dermatologom se torej kar strinjam. Z zdravljenjem lahko nadaljujete brez premora, le občasno ima smisla preveriti z UZ debelino maternične sluznice, kajti če bi se estradiola preveč vsrkalo v kri, lahko iam tudi sistemske učinke na maternično sluznico in povzroči njeno odebelitev, to pa je potem občasno treba oluščiti z umetno povzročeno menstruacijo ali pa je estrogenom treba nasprotovati z hkratno uporabo progestagena.
Spoštovani,
hvala vam za odgovor.
Sem danes poskušala v Avstriji dobiti to kremo pod imenom Linoladiol , ki vsebuje estradiol, pa so mi odgovorili ,da se trenutno ne dobi .
Zanima me ali ima smisel ,da nanašati kremo Ovestin – z estriolom, ki jo še imam? Bo ta sedaj ko sem v obdobju ko se je pričela mena sploh imela kakšen učinek? V kolikor bi bilo smiselna uporaba me zanima kako pogosto pa lahko nanašam to kremo?
Ali se mora tudi pri tej kremi opraviti občasna kontrola z UZ?
Še nekaj bi vprašala, glede na to ,da sem imela neke spremembe v dojki in hodim vsako leto preventivno na mamografijo sploh priporočljivo nanašanja hormonskih krem? Bojim se namreč , da bi te kreme lahko povzročale nastanek raka na dojkah.
Prosim za nasvet,
Lep pozdrav
Spoštovani,
mogoče bi pa uporabljali vaginalne tabletke Vagifem, ki so dobavljive v Sloveniji in so na recept? Sicer pa tudi estriol ima učinke, le manjše. Občasna kontrola, zlasti prvo leto, ne bo odveč, če v prvem letu ne bo sistemskih učinkov, pa jih verjetno tudi kasneje ne bo. Če ni sistemskih učinkov estrogenov na maternični sluznici, jih tudi na dojki ne bo in nenazadnje, vaše težave v področju spolovila in sečnice so zaradi lihna tako hude, da je terapija že iz tega razloga več kot indicirana, saj bo kakovost življenja brez estrogenov bistveno slabša.
Spoštovani,
najlepša hvala za vaš odgovor. Ali mi lahko napiše po kakšnem obdobju mazanja z estriolom oziroma estradiolom bi bilo smiselno narediti kontrolni UZ rodil?
Še nekaj , takrat ko sem imela še menstruacijo sem z mazanjem kreme z estriolom prekinila vsak mesec za 1 teden- torej takrat ko je bila menstruacija. Kako pa zdaj? Ali moram tudi sedaj vsak mesec za en teden prekiniti z njeno uporabo ali lahko mažem brez prekinitve?
Lep vikend vam želim in hvala za vaše informacije.
Kontrolo ob mazanju ali uporabi estrogena drugače bi priporočil po 3 mesecih in po pol leta ter nato po enem letu, če v pol leta ne bi bilo sprememb. Mažete lahko brez prekinitve.
Smem vprašat kako so vam odkrili oz diagnosticirali lichen sklerozo, z brisom ali biopsijo tkiva ali mogoče preko krvnih izvidov; imam podobne težave, tako da sumim da imam identično diagnozo, bila sem pri ginekologu in mi je dal Advantan, kar mi je še poslabšalo vse skupaj.
Hvaležna bi bila za odgovor
Vozlejvka50, 28.08.2025 ob 17:05
Smem vprašat kako so vam odkrili oz diagnosticirali lichen sklerozo, z brisom ali biopsijo tkiva ali mogoče preko krvnih izvidov; imam podobne težave, tako da sumim da imam identično diagnozo, bila sem pri ginekologu in mi je dal Advantan, kar mi je še poslabšalo vse skupaj.
Hvaležna bi bila za odgovor
Diagnozo lichen sclerosa običajno postavimo na podlagi težav pacientke in ginekološkega pregleda, v nejasnih situacijah se naredi tudi biopsija. Prva terapija so kortikosteroidi (kar je tudi Advantan), ki jih je treba nanašati na tanko na očiščeno in suho kožo oz sluznico, najprej 1x na dan, nato redkeje, na 2-3 dni, dva do tri mesece. Kombinirate lahko z mazanjem z negovalnimi kremami, npr zdravilo zvečer, Bepanthen aliCicatidrina mazilo zjutraj.
Če terapija z mazili ne pomaga, je možno narediti laser ali terapijo s trombocitno plazmo.
Lichen je pogosto trdovraten in se rad ponavlja, glavna značilnost pa je lokalno srbenje na zunanjem spolovilu.
Srečno, N