Dr.Vladimir Borisov , Dr. Andrej Kotov
Pozdravljeni!
Imam problem z bolečim stopalom, ki traja že eno leto. Na začetku je bolelo samo kadar sem hodila v hrib, in samo v gojzdarjih. Potem sem zamenjala 2 para gojzdarjev, pa ni nič pomagalo. Zato sem v visokogorje začela hoditi v supergih. Bolečina je bila občasno prisotna, ampak sem lahko vseeno brez problema hodila cel dan. Sedaj po enemu letu, pa je bolečina postala nevzdržna. Stopalo me boli zjutraj ko vstanem, ko sem v službi, na faksu..v katerikoli obutvi, neglede na obremenitev. Točno mesto bolečine je na levi nogi, stopalo oz. blaznica (prstanec), samo na tem delu. Ko boleče mesto pritisnem roko, imam občutek da se kost premika oz ”poka”.. Ali mogoče veste kaj bi lahko bilo ? V kratkem sem naročena pri ortopedu, vendar me že pošteno jezi, kaj je narobe z mojo nogo. Nekaj sem že brskala po internetu in rišla do ugotovitve, da je ukeščen živec ali pa gre za obrabo hrustanca.. Bi mi lahko Vladimir Borisov pomagal ? Hvala in Lp
Pozdravljeni,
najbolj pogosta bolečina ob rebrnem loku je posledica stranskih mišic trebuha. Zadeva je dovolj redka, kljub temu pa vsakoletno pozdravimo nekaj deset pacientov s podobnimi težavami. Poleg zdravljenja s tehnikami manualne medicine je vsekakor priporočljivo tudi redno izvajanje vaj, ki jih izdamo po končanem zdravljenju.
Seveda pa gre za indivualen pristop, zato je za konrektejši nasvet glede uspešnosti vašega zdravljenja potrebna klinična slika. V kolikor želite naročiti na pregled, vam posredujem povezavo do kontaktov za : http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
verjetno gre za nategnjeno kito na podplatu. Sum na draženje živca lahko izločimo, saj bi se bolečina pojavila na področju cele noge. Niti ni verjetno, da gre za obrabo hrustanca, saj bi bili simptomi različni od teh, ki jih opisujete. Ali gre za kito, lahko pa tudi, da gre za spremembo v ledvenem predelu hrbtenice, bolj natančno v področju L5-S1, živčni pletež v tem predelu lahko tudi občasno povzroča težave, ki jih opisujete.
Ortope vas bo po vsej verjetnosti napotil na dodatne preiskave. Dr. Borisov ne deluje v okviru naših ordinacij, zato v njegovem imenu ne morem odgovarjati.
V kolikor se odločite za pregled pri nas, vam posredujem kontaktne podatke za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni, ta mesec se mi je pojavila bolečina v križu in nato omrtvičenost kazalca na desni nogi in delno v stopalu. Omrtvičenost noge je prenehala, sedaj je samo, ko ležim na boku občasno čuden občutek. Pozneje se je pojavila bolečina v boku in omrtvičenost nožnice. Bolečine v križu in boku so prenehale vendar omrtvičenost ostaja. Ne čutim nikakršnih mravljincev ali česarkoli drugega. Ginekološko je vse v redu. Nisem še bila na nikakršnih preiskavah. Osebna zdravnica mi je samo svetovala B complex. Je mnenja, da vzrok ni nevrološki, zato me zanima vaše mnenje. Imam tudi skoliozo, pred časom pa sem pričela s telesnimi vajami. Ali bi bilo smiselno, da se oglasim pri vas in ali bi morala v tem primeru opraviti prej še kakšne preiskave?
Hvala za odgovor,
Anja
Pozdravljeni,
glede na navedene podatke preko foruma težko najdem vzrok nastalih težav. Predvidevam sicer, da gre za posledice sprememb v ledvenem delu hrbtenice, zato bi vam priporočal, da opravite RTG tega dela. V kolikor sprememb v tem delu ni, gre lahko zgolj za mišični problem oziroma izgubo gibalnega stereotipa v tem delu.
Dejstvo je, kar se opaža pri številnih pacientih, da zelo majhne spremembe lahko povzročajo precej velike, resne težave in močne bolečinske občutke.
Ko boste imeli izvide in slike, se lahko naročite na pregled v eni od naših ordinacij.
Posredujem vam povezavo do kontaktnih podatkov za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Hči je stara 7 let. Že dve leti trenira tenis, smučanje in igra violino. Na sistematkem pregledu so ji ugotovili skoliozo. Rtg je pokazal 7,8 stopinj skolioze torakalne hrbtevice z vrhom v th7, rastne cone odprte, vretenca izgledajo primerno oblikovana.
Zanima me, če se z manualno medicino lahko pomaga pri skoliozi otrok? Je zagrizena športnica, ki ji je ortopedinja odsvetovala igranje tenisa, tudi violino odsvetuje. Hči o tem sploh noče slišati. Kakšno je vaše mnenje?
Hvala za odgovor.
Katy
Pozdravljeni,
skolioza 7,8 stopinj je zelo majhna, lahko bi rekli, da gre za “polovično prvo stopnjo”, ki sega do 11 stopinj. Sicer brez pregleda in zgolj na podlagi napisanega bi prej rekel, da gre bolj za napačno držo. Vendar se strinjam z ortopedinjo, da tenis in igranje violine nista najboljša izbira, saj preveč enostransko obremenjujeta hrbtenico, predvsem v obdobju rasti. V kolikor resnično ne gre, da bi izbrala drug hobi, bi bilo nujno potrebno uravnoteženo obremeniti obe strani (npr. s fotnesom, plavanjem in posebnimi vajami).
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Prosim vas za mnenje: 14 dni nazaj me je zagrabilo v križu. S težavo sem vstal, hodil ob opori, bil sem čisto upognjen in se nisem mogel zravnati. Nisem naredil nobenega giba oz ni bilo nobene aktivnosti, ki bi lahko posledično to povzročila. Predvidevam da je šlo za mišični krč (podobno sem imel že dve leti nazaj), ki pa je sedaj popustil (dva dni nazaj). Sedaj lahko pokončno hodim (počasi), vendar v križu oz hrbtenici še vedno čutim bolečino, če naredim kakšen gib (ko se sklonim naprej, vstanem s tal, dvignem 9-mesečnega otroka…). Opazim tudi, da imam kar nekoliko izbočeno hrbtenico v križnem delu (se pravi v zadnji tretjini). Še sploh je to opazno zvečer, ko je hrbtenica obremenjena od celega dneva. Star sem 33 let, rekreativno športno aktiven. Ali se da to uspešno sanirati z manualno terapijo, ki jo izvajate pri vas ali menite da gre za kakšno poškodbo diska (hernije)?
Že vnaprej hvala za vaš odgovor,
Boštjan
Pozdravljeni.
Vezano na zgornji zapis, dodajam še izvid RTG ledvenega dela hrbtenice:
Lumbalna lodroza je nekoliko izravnana.
Sicer v segmentih lumbalne hrbtenice ni rtg znakov patoloških sprememb.
l.v. prostori so normalno široki.
Spina bifida S-1.
naj omenim, da v spodnjem delu hrbtenice (malo nad trtico) še vedno čutim rahlo bolečino, oz se čuti, kot bi eno od vretenc bilo malo bolj izbočeno oz bolj opazno na otip.
dodajam še rtg sliko izvida.
prosim za vaše mnenje.
Boštjan
Pozdravljeni,
skupno ime za vaše težave bi bila t.i. lombalgija. V kolikor bolečina ne sega v nogo in je usmerjena samo v področje križa, stanje nikakor (še) ni kritično. Zdravljenje z manualno medicino je pri tovrstnih simptomih zelo uspešno, gre za eno od najbolj pogostih težav naših pacientov. Spina bifida je razvojna posebnost, ki ponavadi sama po sebi ne povzroča težav. Kot kaže izvid patoloških znakov sprememb ni, kaže pa lordoza na znake bolečinskih občutkov, gre za t.i. protibolečinsko držo.
V kolikor se odločite za zdravljenje z manualno medicino, vam posredujem povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Najprej lep pozdrav
Jaz imam tezave z desno stranjo vratu obcasno obcutim bolecino tudi v desni lopatici in rami…Bolecina se pojavlja ob zasuku glave v desno stran, nazaj in pa ob nagibu glave v desno stran.Obiskal sem fiziatra v soci in dobil 10 fizioterapij za krepitev hrbtnih in ramenskih misic, razteznih vaj ter tens za boleci predel…njihova diagnoza je napetost trapeziusa in naj bi to bil vzrok za bolecine v vratu…izgube moci ali mravljincev nimam in na podlagi tega so mi rekli da rtg slikanje ni potrebno .S to bolecino se spopadan okoli 4 mesece…Po koncanem ciklusu so se bolecine minimalno zmanjsale vendar naj poudarim da sem ta cas bol na bolniski in je tudi to verjetno pripomoglo k temu…skratka se vedno boli
Sam sumim na misico levator scapulae saj so znaki identicni kot sem jih nasel na spletu…naj se povem da imam tezko delo saj delam z pacienti z diagnozo paraplegija in tetraplegija in pri premescanju le teh, ter da sem obiskoval fitnes in izvajal vaje z verjetno nepravilno tehniko…Stres zadevo se poslabsa…Ko sem fiziatru in fizioterapevtu omenil levator scapulo niso vedeli kaj poceti z menoj…Sam sem poskusil z tajsko masazo in enkrat akupunkturo vendar je bklo olajsanje kratkotrajno
Prosim za vase mnenje o moji tezavi in ali je obisk manualne terapije smiselen za moje tezav?ali bi bilo rentgensko slikanje potrebno?
Naj se povem da sem 29 let star
Vnapreb se vam zahvaljujem za vas odgovor in lep pozdrav
Pozdravljeni,
mišice v nobenem primeru ne bi smele tako dolgo boleti. Na podlagi opisa vaših simptomov sumim na draženje kor, koenine živca v prostoru C4-C5, ki vplivana težave v vratu in ramenskem obroču ter pod lopaticami.
Najprej vam predlagam, da opravite RTG vratnega dela hrbtenice. Ko boste imeli slike, vam priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer vam bomo na podlagi anamneze in pregleda lahko natančno svetovali glede možnosti in uspešnosti nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
že nekje 4 leta se mi ponavljajo bolečine v kolenu, oz. obeh kolenih. Včasih naenkrat v obeh, spet drugič posamično. Že 2x sem bila pri ortopedu v Valdoltri. Vendar sem obakrat imela nesrečo in me takrat koleno ni bolelo. Rekreativno obiskujem fitnes, kardia ne izvajam, saj sem pri teku, orbitreku ipd., razen pri kolesu, vedno imela bolečine. Včasih tudi po dalj časa fitnesa nisem obiskovala pa so se bolečine v kolenu pojavile. Zdaj imam že 10 dni bolečine v obeh kolenih. Ko hodim me načeloma ne boli, ko pa koleno pokrčim, da se usedem ali stanem iz stola ipd. občutim zelo močne bolečine, kot nek pritisk.(Težko povem kje točno me boli, nekje bol na zgornjem delu, vendar nisem prepričana). V tem času seveda nisem obiskovala fitnesa, kar pa me že zelo jezi. Bolečina še vedno ni prenehala, težko rečem, da se je kaj zmanjšala. Nevem več kaj naj storim in na koga se naj obrnem, kajti ortopeda v Valdoltri sta mi oboje krat napisala, da pacientka ob obisku poškodb ne čuti, da je koleno popolnoma gibljivo.. kar je v tistem trenutku res bilo. Opravila sem tudi MR desnega kolena. Na izvidu piše:
Poškodba več struktur v kolenu
Drobna (v premeru 5vmm velika) psevdocistična sprememba v spongiozi zibije pod kortikalo prirastišča tetive semimembranozusa, ki ne kaže patološkega pomena. Drugih sorememb intenzitete signala iz skeleta ni videti. I.a. s trukture so opisane vse brez posebnosti.
Na osnovi pregleda in izvida MR absolutno ni indikacije za ev. artroskopijo kolena.
Problem je v tem, da imam vsake toliko še vseeno močne bolečine v kolenu. Nihče pa mi ne pove iz čega izvirajo, kako preprečiti. Na drugem pregledu, ki sem ga opravila 27.2.2014, mi je ortoped rekel, češ da bo minilo. Vendar na žalost temu ni tako. Sama si ne predstavljam življenja brez športa in si res želim, da bi mi kaj konkretneje povedali. Zato sem se po prebiranju forumov obrnila na Vas in upam, da mi boste lahko kaj svetovali.
Upam, da nisem bila predolga. Zahvaljujem se Vam za odgovor.
LP, ber
Pozdravljeni,
ni nujno, da so težave in bolečinski občutki, ki jih opisujete, povezani z grobimi spremmebami v kolenskem sklepu (hrustanec, meniskus, vezi). Pogosto se podobne težave pojavijo zaradi težav v zunanjih ligamentih in mišicah ob kolenu. Manjša, pa vendar je možnost, da vzrok izvira iz sprememb v ledvenem delu hrbtenice. S tehnikami manualne medicine v večini primerov učinkovito uravnotežimo tovrstna stanja. Pogost vzrok so pretirane fizične aktivnosti in preobremenjenost kolenskega sklepa.
Za bolj natančen nasvet bi morali nujno opraviti pregled. Posredujem vam kontaktne podatke naših ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Spoštovani dr. Fedorov!
Prosila bi za Vaše cenjeno mnenje o težavi, ki me pesti že precej časa. Stara sem 61 let in že 50 let diabetik. Zaradi bolečin v hrbtenici sem opravila leta 2012 RTG slikanje. Posnetki so pokazali spondilolistezo L5S1. Razen napotkov za telovadne vaje nisem bila deležna nobene terapije z zdravili. Bolečine so bile občasno hujše, občasno pa jih skoraj ni bilo. Pred pol leta se je stanje spremenilo. Bolečinam v križu se je pridružila neznosna bolečina v desni nogi, ki poteka preko desne ritnice in sega do stopala. Vzdolž cele noge me pogosto elektrizira. Bolečina je močna in vseskozi prisotna, ne glede na položaj (ležanje, sedenje, stoja). Zelo hudo je med hojo. Nekaj mesecev sem prejemala močno kombinacijo analgetikov, ki pa so mi povzročili težave z želodcem in sem z njimi morala prenehati, pa tudi učinka ni bilo pravega. Sedaj čakam na pregled pri ortopedu, kjer pa sem naročena šele v jeseni. Zanima me, ali bi mi manualna terapija pomagala do te mere, da operacija, na katero mi je namignil splošni zdravnik, ne bi bila potrebna. Zanima me še, kako naj v času, ko nisem podvržena nobeni protibolečinski terapiji le-to preprečim oz. vsaj omilim.
Zahvaljujem se Vam za odgovor in Vas lepo pozdravljam!
Eta
Pozdravljeni,
vzrok vaših težav je spondilolisteza L5-S1, ki pomeni zdrs vretenca iz svojega normalnega položaja. Različne tehnike zdravljenja, med drugim tudi zdravljenje z manualno medicino, je odvisno od stopnje spondilolisteze, uspešno je možno zdravljenje 1. in 2. stopnjo le-te. Morda bi zaenkrat pomagal steznik, v skrajnem primeru pa bo potreben operativni poseg. Za natančno mnenje, predvsem na podlagi ugotovitve stopnje zdrsa, bi bila potrebna klinična slika, ki jo pridobimo ob prvem pregledu. Na podlagi zapisanega pa lahko dokaj gotovo sumim, da spondilolisteza ogroža korenino S1, ki povzroča bolečine v nogi.
V kolikor se odločite za pregled pri nas vam pošiljam povezavo do kontaktnih informacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
že več let imam težave z hrbtenico. stara sem 48 let, pred kratkim sem bila na rtg slikanju. rtg ledvenokrižnične hrbtenice: izvid:izravnana je fiziološka lordoza. blaga dekstrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice. zoženi so i.v. prostori na segmentih L2-3 in L4-5, ostali i.v. prostori so primerno široki. spondilartroza lumbalne hrbtenice.ventrolateralni spondilofiti na spodnih segmentih lumbalne hrbtenice. rtg vratna hrbtenica std: izravnana je fiziološka lordoza. zožena sta i.v.prostora na segmentih C5-6 in C6-7, ostali i.v. prostori so primerno široki. ventralni ostefit na C4. ventralni in dorzalni osteofiti na C5-6 sta neravni.
že več let imam težave z hrbtenico. stara sem 48 let, pred kratkim sem bila na rtg slikanju. rtg ledvenokrižnične hrbtenice: izvid:izravnana je fiziološka lordoza. blaga dekstrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice. zoženi so i.v. prostori na segmentih L2-3 in L4-5, ostali i.v. prostori so primerno široki. spondilartroza lumbalne hrbtenice.ventrolateralni spondilofiti na spodnih segmentih lumbalne hrbtenice. rtg vratna hrbtenica std: izravnana je fiziološka lordoza. zožena sta i.v.prostora na segmentih C5-6 in C6-7, ostali i.v. prostori so primerno široki. ventralni ostefit na C4. ventralni in dorzalni osteofiti na C5-6 sta neravni.
Pozdravljeni!
Od 8. Junija imam tezave s krizem. Sedaj imam izvide od MR katerih zakljucek je gre za blage degenerativne spremembe hrbtenice v visini L4-5 manjse degenerativno diskalno izbocenje na desni strani povzroca le blago zozenje desnega recesa. Ali se da to z manualno terapijo pozdraviti.
zahvaljujem se vam za odgovor!
Pozdravljeni,
s tehnikami manualne medicine vam lahko v primeru tovstvnih simptomov praviloma uspešno pomagamo. Izvid MR kaže na različne degenerativne (obrabne) spremembe, nobena od njih ni kritična in bi zahtevala npr. operativni poseg.
Priporočam vam, da se naročite na pregled v eni od naših ordinacij, s seboj pa prinesete vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,