Dr.Vladimir Borisov , Dr. Andrej Kotov
Spoštovani!
Imam mravljince v levi nogi, v tej nogi imam ustavljen tudi umetni kolk. Kolk je bil ustavljen pred 6 leti in do sedaj nisem imela težav. Zadnje dva meseca pa me mravljinči in ko sedim, me boli ritnica. Lhko hodim in se gibam, boli me le, če sedim. Slikala sem hrbtenico in ortoped je prebral slike in povedal, da imam napredovane degenerativne spremembe lumbosakralnega prehoda. Ni videti kaj posebnega v skeletnem delu.
Ker grem na dopust v tujino, mi prosim povejte,kaj naj storim, da me to mravljinčenje mine.
Hvala lepa in lep pozdrav! Bojana
Za Losos:
V dopisu ste se verjetno zmotili, ne gre za C3-C4 ampak verjetno za L3-L4.
Iz izvida ni vidnih večjih sprememb, ki bi bile kontraindikacije za obravnavo z manualno medicino.
Glede na to, kam se seli bolečina, mislim, da le ta ne izvira iz L4 ampak da gre za neko vrsto ishialgije, za katero je vzrok draženje korenine L5 ali S1.
Predlagam, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji, da vidimo, kaj se do dopusta da narediti in kako se tam obnašati.
Lep pozdrav,
Za mravljinčenje…:
Možno je, da gre za t.im. sindrom hruškaste mišice – vkleščenje živca v medeničnem delu zaradi zakrčenosti mišic, delno pa težavam morda pomaga tudi umetni kolk.
Svetujem pregled v naši ordinaciji, glede na to, da imate umetni kolk so možnosti manualne terapije nekoliko omejene, vendar mislim, da vam lahko pomagamo najmanj omiliti simptome.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let. V decembru sem pri športni aktivnosti nerodno stopila ne zunanji rob desnega stopala. Zlomila naj bi si navikularno kost. Po nekaj mesečnemu ”zdravljenju” (fizioterapija – 10X magnet in UZ, gibsa nisem imela) zlomljene kosti sem opravila še CT stopala. Ugotovili so, da kost sploh ni bila zlomljena, ampak da imam ob navikularni kosti akcesorno koščico – os tibiale eksternum ob posteroinferiornem delu navikularne kosti. Ker me je stopalo še vedno bolelo sem opravila še 10X fizioterapijo (ponovno magnet in UZ). Bolečina je še vedno prisotna ob obrementvi stopala.
Zanima me, ali menite, da bi bilo mogoče to koščico odstraniti (velika je 5X7mm)? Ali bi pomagale terapije pri vas? Kaj je sploh mogoče narediti glede te bolečine. Na travmatološki kliniki sem dobila samo odgovor, da če fizioterapija ne bo pomagala, pride v poštev blokada. Kaj menite o tem? Kolikor sem seznanjena so blokade primerne za neobremenjena mesta in večkratno vbrizgavanje blokade povečuje možnost za nastanek osteoporoze?
Najlepša hvala za vaše odgovore!
Lepo pozdravljeni!
Ocenjujem, da delček kosti mi kriv za vaše težave, zato mislim, da operacija ni potrebna.
Možno je, da je zaradi nenadnega giba prišlo do poškodbe vezi.
Strinjam se, da se poizkusi s fizioterapijo, tudi blokada ni nevarna za osteoporozo, če se ponovi le nekajkrat.
Lahko se oglasite tudi v naši ordinaciji, da vidimo še klinično sliko in ugotovimo možnosti pomoči.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Fant ima že več let bolečine med lopaticami omenil je da ga včasih mravljinči v roki. Predvsem je problem to da je student in da ga nikakor ne morem prepricat v to da bi pac dal toliko denarja za manualno terapijo, glede na to da je sam preprican da je hernija in da bo potrebna operacija ker se to vleče leta.
Zanima me ali je smiselno da ima pri obisku pri vas že diagnozo zdravnika ortopeda in slike ali je vseeno? Zanima me koliko terapij bi potreboval da mu znam predstavit ceno in če iz opisa težave veste za kaj se gre?
Hvala
Ne verjamem, da gre ravno za hernijo, ta je v tej starosti redka, no videti bi moral slike, gre pa verjetno za draženje živca C5 ali C6.
Potrebno je Rtg slikanje vratnega dela, lahko brez mnenja, samo slike, pregled pri ortopedu ni poztreben, lahko se s slikami oglasi v naši ordinaciji, lahko mu pomagamo.
Potrebnih bi bilo 4-6 terapij, kar bi skupaj stalo okoli 160 euro.
Lep pozdrav,
Spoštovani dr. Fedorov,
sem Srečko UDOVČ, star sem 50 let, iz Novega mesta.
obračam se na vas za nasvet in pomoč na mojo diagnozo Hernia disci L3 – L4 in L4 – L5 ( v prilogi dodani izvidi).
Imam tudi narejen MRI LUMBOSAKRALNE HRBTENICE.
Ali lahko z metodo zdravljenja manualne terapije odpravim težave oz. svoj slog življenja nadaljujem brez operativnega posega.
Bolečine imam predvsem v predelu zadnjice, ki so pekoče,mravljinčavost desne noge v mečih,omejeno gibanje naprej – nazaj – priklon občutek zategnjenosti, zasuk telesa in spreminjanje položaja sede – stoje.
Prosim, za vaš odgovor v upanju, da bi mi lahko pomagali.
Lep pozdrav,
Srečko UDOVČ
Na podlagi vašega izvida je razvidno draženje korenine v ledvenem delu v segmentu L4-L5. Pri pregledu dodatnih izvidov ne vidim strahu pred blokado prostora L3-L4, glede na to, da gre le za 50 odstotno zoženje, kar vsekakor ni nujni pogoj za operativni poseg.
Obe herniji sta sicer dokaj izraziti, vendar bi bilo v vašem primeru smiselno poskusiti zdravljenje z manualno medicino, ki ga lahko svetujemo na podlagi pregleda v naših eni izmed naših ordinacij.
Popolnega uspeha vam na tej točki sicer ne morem zagotoviti, kljub temu pa z odločitvijo za operativni poseg v vašem primeru ne velja hiteti.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
že 4 leta imam težave z gibanjem, koncentracijo, spominom… Pred tem sem se veliko ukvarjal s športom, moje težave so se pa začele z drastično izgubo moči, oslabljeno motoriko, koncentracijo in kronično utrujenostjo. Moje srce težko doseže višje frekvence(nad 165), že pri hoji po stopnicah mi zmanjkuje zraka, ne čutim mišic, imam konstantno rdečino na obrazu… ko poizkušam s tekom, že po 400m omagam, enostavno me noge ne nosijo… ne čutim mišic, moči, lakote nisem čutil že 3 leta…
Vse preiskave krvi so bile vedno dobre, EKG tudi vredu… potem so me po živčnem zlomu poslali k psihijatru kjer se 3 leta zdravim za depresijo. Brez antidepresivov postanem nevzdržno nervozen, nezmožen komunikacije… z AD pa sem apatičen in še bolj utrujen. Moje fizično počutje pa se nikoli niti malo ne izboljša.
Pri nevrologu še nisem bil, imam pa pregled ta mesec.
Bi po vašem mnenju moje težave lahko bile nevrološkega izvora? Bi bilo smiselno poizkusit z manualno medicino?
Najlepša hvala za odgovor.
Primož
Pozdravljeni,
Na podlagi zapisanega ocenjujem, da zdravljenje z manualno medicino ne bi prineslo želenih rezultatov. V nekaterih podobnih primerih gre sicer za težave, ki izvirajo iz avtonomnega živčnega sistema, vendar imajo tudi te nek osnoven izvor. Mnenje nevrologa je vsekakor ustrezno, če ne zaradi drugega, se lahko z njim izloči marsikateri od možnih vzrokov za vaše težave, verjetno pa so za obstoječe stanje krive predvsem spremembe psihičnega izvora.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
stara sem 25 let, absolventka medicine in imam veliko težev s sklepi, kot majhna se nisem veliko ukvarjala s športom, imela sem celo nekaj kg preveč, nakar sem shujšala in začela teči, hodit v hribe, na aerobiko. Slednja mi je bila zelo ljuba in sem jo redno obiskovala 6 let po 2-3krat na teden. Tedaj nisem imela še nobenih težav, dokler nisem začela delat izpita za vaditelja aerobike, kjer smo trenirali vsakodnevno po več ur, po udeležitvi konvencije ki je trajala cel dan, pa sem se zjutraj zbudila z groznimi bolečinami v obeh kolenih. Od takrat vsak dan živim z bolečino. Bila je pekoča, okrog in okrog kolena, v mirovanju in ob hoji, huje po stopnicah navzdol. Malo sem počivala in je bilo bolje, a nikoli dobro. Občutek imam, da so kolena zategnjena, da mi stalno nekaj poka notri in da desnega ne morem do konca iztegnit. To sedaj traja že 3 leta, a so obobja, ko je bolje in slabše…pred enim letom pa so se bolečine pojavile še v hrbtenici, zelo močne, da nisem mogla vstati, ob kašljanju se na točno določenem mestu čutila, kot bi mi nekdo nož v hrbet zaril, jemala sem dicloduo in počivala in je bilo bolje. Kakor sem začela nazaj z vodenjem aerobike, se je stanje zopet poslabšalo. Kako je to mogoče, saj ravno pri tem delamo največ krepilnih vaj tudi za hrbet? Od takrat naprej se ne smem priklonit, ker imam občutek, da mi bo disk kar ven vrglo, tako zelo zaboli in imam potem cel hrbet razbolen še par dni, vse delam v čepečem položaju, še posodo iz stroja ne morem zložit, ker se je treba pripogniti. Zanimivo je da je včasih že čisto rahel priklon nad mizo preveč.
MRI: Začetne degenerativne spremembe v višini L5-S1, majhna centralna protruzija L4-L5 in L5-S1.
Ne morem več živeti s temi bolečinami, zelo sem razočarana, da se mi to dogaja glede na vse ukvarjanje s športom…kakor se spravim k vajam za hrbtne mišice, me takoj zaboli v hrbtenici, da obupam in ne upam na tla na blazino. še pred tremi leti sem se ukvarjala z vsem: odbojko na mivki, tenis, aerobiko, tek, hribi…danes mi ostane samo še hoja in kolo…mi lahko kako pomagate z vašo terapijo, da bi lažje opravljala vsakdanja opravila? Zelo me je strah, da bi se moje stanje poslabšalo, ker bi kmalu rada zanosila in bi rada karseda največ naredila za izboljšanje mojega stanja.
lepo prosim za nasvet!
lep dan!
Pozdravljeni,
najprej naj poudarim, da aerobna vadba, zaradi veliko sunkovitih gibanj in pretiranih vaj za raztezanje, lahko tudi škodi celotnem gibalnem sistemu. V vašem primeru je verjetno prišlo do okvare le-tega, prekinjenega sodelovanja mišic, tetiv in sklepov, dodatno so svoje naredile tudi obrabne spremembe.
Za krešitev mišic vam priporočam predvsem statične vaje (fitnes) dokler težave ne izvenijo.
Glede izvida MRI pa naslednje: centralna protruzija ni izrazita, kakršen koli operativni poseg v vašem primeru ni potreben, lahko se sama popravi, sprememba L5-S1 tudi ne predstavlja večje težave.
Ne morem vam zagotoviti popolne uspešnosti zdravljenja z manualno medicino, vsekakor pa lahko poskusimo. O možnostih odpravljanja vaših težav vam lahko svetujemo na pregledu, zato vas vabim, da se nanj naročite v eni izmed naših ordinacij.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 61 let in imam bolečine v levi rami in hrbtenici.
RTG VRATNE HRBTENICE:
Nekoliko izravnana fiziološka lordoza z blago dorzalno angulacijo v višini C5.
I.V. osteohondroza v višini C5-7 z zmerno izraženimi spondilofiti vetralno, nekoliko manjšimi dorzalno. Videti je izraženo unkartrozo malih medvretenčnih sklepov z večjimi obsklepnimi naplastitvami od višine C2-7 obojestransko, posebej v višini C4-6 na levi strani. Tudi v višini C-7 je videti artrozo medvretenčnih sklepov obojestransko. Osteopenija korpusov, nefiziološka drža.
Zanima me, če je možno z vašo terapijo stanje popraviti.
Hvala!
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
prepričan sem, da obstaja možnost za pomoč s pomočjo manualne medicine, gre za zelo pogosto indikacijo pacientov, ki prihajajo v naše ordinacije – t.i. cervikobrahialgijo. Gre za posledico obrabe v vratnem delu hrbtenice, ki povzroča, da se bolečina iz vratu seli v obe, še bolj pogosto pa zgolj v eno ramo. Tudi iz vašega izvida je jasno razvidno, da je izvor težav korenina živca C5 ali C6.
Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij, kjer bomo na podlagi kliničnega pregleda natančno določili vzrok vaših težav in jih poskušali čim hitreje odpraviti.
Povezava do kontaktov ordinacij: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
Lep pozdrav,
Pozdravljeni dr. Fedorov
Moja mama ima 73 let in jo neznosno boli križ v spodnjem delu v pasu točno na sredini, že en teden prejema protibolečinske injekcije. Ne vemo ali gre za vkleščenje živca ali je kaj narobe s ploščicami oziroma vretenci. Je glede na njeno starost priporočljiva vaša terapija. Tudi ne vemo, če ima osteoporozo. Se pa mudi ker ima neznosne bolečine in brez protibolečinskih injekcij ne more živet.
HVALA
Pozdravljeni,
v ordinacijah se srečujemo tudi s starejšimi pacienti in jih uspešno zdravimo. Vseeno pa glede na starost zaradi varnosti vedno priporočam, da pacient predhodno opravi t.i. denzitometrijo (meritev kostote kostnega mozga) in slikanje prizadetega predela (v primeru vaše mame je potrebno pridobiti RTG posnetke ledvenega dela hrbtenice, ker vzrok težav po vsej verjetnosti izhaja iz tam).
Na podlagi predložene diagnostike lahko ocenim ali bi bilo zdravljenje s tehnikami manualne medicine primerno ali ne. Vsekakor pa, tudi če obstajajo kontraintikacije za zdravljenje, lahko pride na pregled, kjer bomo ustrezno svetovali glede nadaljnjega zdravljenja, vsaj za lajšanje simptomov.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
zadnjih nekaj mesecev imam naslednje težave:
ko sedim me občasno boli leva noga-predvsem v stegnu, včasih tudi do stopala, včasih pa tudi desna noga. Občasno tudi križ.
Noga me občasno, predvsem zadnje dni, boli (mrtvi) tudi v ležečem položaju.
Ko vstanem iz sedečega položaja me bolijo kolena in noga za zunanji strani stegna, tako da prvih nekaj korakov šepam, ko se razhodim, bolečina popusti-že par mesecev. Po smučanju sem imela občutek, da imam obe koleni otečeni. Bili sta tudi boleči.
Zadnje dni imam občutek, kot bi mi leva noga “zaspala”.
Prek kakšnim letom sem zaradi bolečin v križu bila na slikanju in imam “stisnjeno” 4 in 5 vretence.
Sem normalne teže, stara 45 let, telovadim vsaj 1 x tedensko.
Kaj bi lahko bil razlog mojih težav? Mi lahko pomagate?
Hvala za odgovor.
Tanja
Pozdravljeni,
vezano na opis vaših simptomov predvidevam, da gre za draženje korenine L5 v predelu L4-L5. Ocenjujem, da gre za t.i. periformis sindrom, ki je ena od oblik išijasa.
Natančen vzrok težav, možnost in samo lokacijo stinjenega živca pa lahko ugotovimo s kliničnim pregledom v naših ordinacijah.
S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo tovrstne simptome, gre za pogosto težavo naših pacientov.
Predlagam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij[/url] kjer vam bomo svetovali glede nadaljnjega zdravljenja.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Že 6 mesecev imam skelečo bolečino okoli spodnjega levega rebernega loka katera se potem razširi v trebuh kot trgajoča bolečina. Bolečina se pojavi v večini samo pri sedenju ali pa stanju pri miru (5minut) in ponavadi sloraj mine pri hoji. Bolečina je zelo huda. Vse preiskave so bile do sedaj tudi CT ultrazvok trebuha kolonoskopija BP. Bil sem že tudi na manualni terapiji pa ni bilo nobenega izboljšanja. Ali je imel kdo že podobne težave in kako jih je odpravil. Lp