Najdi forum

Dr. Sentočnik

Pozdravljeni!

Veliko berem ta forum, veliko novega izvem. Ker imam tudi sama velik problem s težo, glede hujšanja vsesortne izkušnje, me zanima ali mi lahko kdo pove iz izkušenj kako poteka hujšanje pri dr. Sentočnik. Namreč ne poznam nikogar, ki bi imel izkušnje z njo in njenimi metodami. Zanima me praktično vse. Za pomoč – hvala.

Preberi kakšno zgodbo od doktorice skupaj s “pacientko” oz. “pacientom”, ki je objavljena v reviji Viva, verjetno so te zgodbe tudi na Vivini spletnih strani (v kakšnem arhivu ali kaj podobnega).
Lp.

Saj sem tam tudi zvedela za njo, mene bolj zanima ozadje. Kaj se resnično dogaja pri njej.

Jaz sem bila pri dr. Sentocnikovi v Ljubljani pred dvema letoma.
Najprej prides na pogovor in pregled k zdravniku. Izpolnes obrazec o boleznih, navadah, itn. Izmerijo ti pritisk in vzamejo kri. Nato gres k dietologinji, ki ti sestavi jedilnik, pove kdaj jes kaksen obrok, kaj je priporocljivo,… Se prej te stehtajo. Potem pa prihajas k njej (dietologinji) 1x na teden, vsakic posebej te stehta, pregleda knjizico v katero zapisujes kaj si preko tedna pojedla in koliko si se gibala. V bistvu si v pol ure ali pa se prej konec. Placas pa … takrat je bil posamezen obisk 4000 sit. Obisk zdravnika je pa drazji. Na razpolago imas se elektrostimulacijo za celulit, ki je pa kar drago.
V glavnem, jaz sem pri njej shujsala 22 kg, amapk zaradi moje discipline, pri njej so mi pomagali samo toliko, da sem se drzala jedilnika, ker sem se sprasevala: “Joj, kaj bodo pa rekli, ce ne bom shujsala?”
Drgac sem se pa nazaj zredila in imam zdej se malo vec kg, kot sem jih imela takrat pred hujsanjem.

Cristina lepa hvala za odgovor. Zadevo si ovila v celofan, pa nič zato. Se mi je zdelo, da je dieta huda, zdravnica pa tudi, če se ne držiš predpisanega, temu pa sledi še kazen, ker ne izpolniš plana. Veš nekaj podobnega sem dala skoz, mislila sem le, da bi bilo mogoče tukaj kaj drugače. Pa vidim, da ne. Preprosto te v teh salonih nikjer ne naučijo kako se prehranjevati. Shujšati je eno, težo obdržati pa drugo.

Škoda denarja in časa, verjemi, oni te lepo oberejo za denar. Raje vadi svojo samodisciplino, hodi na fitnes, malo več se gibaj in predvsem upoštevaj:
– veliko vode na dan (najmanj 2,5 litra navadne vode ali čaj brez sladkorja)
– ne mešaj OH in beljakovin, OH jej predvsem za kosilo, za popoldansko malico sadje in za večerjo beljakovine z zelenjavo
– nič olja v solato, samo kis
– telovadi, če imaš čas, na tešče zjutraj (intenzivni sprehod vsaj 45 min).

KG se zanesljivo topijo.

ce sm jest shujsala sama brez dr.sentocnkove sem prepricana da lahko uspe tudi tebi samo dovol mors bit mocn pa preprican vase.

Spoštovana “račka” nam lahko prosim, zaupaš, kako ti je uspelo shujšati?
Hvala za odgovor.

Ima pa dr. Sentočnikova še eno varianto – skupinsko hujšanje. Pri njej se dobi skupina približno 6-8 žensk in skupinsko rešujejo probleme, zakaj so se sploh zredile in zakaj se ne morejo upreti hrani. Hkrati te nauči pravilne izbire hrane in podobno. Skratka deluje na način kot npr. anonimni alkoholiki. Ona sama vodi to skupino in moram reči, da sem šele tam spoznala, da pravzaprav ni noben bavbav, ampak prav prijetna ženska, ki se je z nami tudi nasmejala, kadar je bila prilika. Pri njej sem probala oba načina, skupinsko in individualno hujšanje in moram reči, da se je skupinsko veliko bolj obneslo, saj po končanem hujšanju zgubljenih kilogramov nisem dobila nazaj (mogoče kakšne 3 kg, kar pa je normalno).
Aja, zgubila sem jih pa 25, če koga slučajno zanima.
Res je, da hujšanje pri dr. Sentočnikovi ni poceni, ampak glede na rezultate, bi plačala še enkrat toliko denarja, če bi bilo potrebno.
Je pa res – nikjer ne boste dobili variante, da boste shujšale brez napora in odrekanja. Tega preprosto ni in to vam da zdravnica tudi vedeti. Kar je pa na individualnih pregledih “huda”, je pa zato, ker v bistvu denar stran mečete, če hodite k njej in se ne držite načrta, ki sta ga sestavile.
Torej: če si res pripravljena zgubiti kilograme, oziroma spremeniti način življenja, pa ne veš kako, je ona res prava rešitev.
Madona, zdaj se pa že berem kot ena reklama zanjo, ampak je res tako.

Draga loty !

Torej, če prav razumem, si v bistvu plačaš “policaja” da pazi in je “hud” ko se pregrešiš , kaj novega pa tam ne zveš?

Za vse ostale, ki poskušamo tukaj hujšati pa predlagam,

da svoje “grehe” glede prehrane povemo po storjenem grehu kar tukaj in smo “hude” ena na drugo zastonj,

za prihranke pa si nakupimo nove obleke ali pa privoščimo nekaj sebi npr. počitnice, kot je že omenila ena v postu.

Seveda se pa moramo tudi pohvaliti če smo bile teden dni pridne.

LP

Sem za stvar. Kdaj začnemo in kakšna so pravila? (izpoved vsak dan?)

LP

Menim, da grehe lahko povemo sproti (vsak dan), da ne bi zapadle še v naslednje grehe. Če smo bile pa cel teden pridne pa se lahko pohvalimo “verjetno” z izgubo kakšne pol kilce. Mislim, da na hitro tako nima smisla hujšati.

Naj povem, da odkar poznam ta forum že poskušam manj jesti in se več gibati.

Po nasvetih, najprej malo hoje in nato postopno več. Kolesariti žal ne morem.
Ampak počasi gre. Zdaj prisopiham že cca 7 km 3x na teden. Do teka še nisem
prispela, ker se mi zdi prevelik napor za sklepe. Sem malo probala pa mi ne odgovarja – še. Mislim, da je treba najprej res okrepiti mišice. Sem pa poiskala tak teren, da se rahlo vzpenja. Mislim, da kakih 250 m. In ko pridem na vrh, mi potem ni težko priti še nazaj. Preizkusla sem tudi vaje za trebuh, noge in tazadno in moram reči, da so mi kar težke, predvsem če jih poskušaš pravilno izvesti s pravilnim dihanjem. Ampak vaja dela mojstre – ali ne? Pa tudi če traja mesece.

Tudi meni se je teža po začetku vadbe še povečala. Potem pa počasi začela upadati.
Po šestih tednih skupno za 3 kg.

In moj greh?

Sama nimam težav s sladkarijami ampak s slanimi jedmi. Verjetno zaradi nizkega pritiska mi bolj prija slano. V soboto sem šla po nakupih in kupila med drugim tudi vrečko čipsa velikoooooooooo in slanih prestic. Če slučajno kdo pride na obisk?!!

Ampak sem v soboto in nedeljo oboje sama pohrustala in nisem več pomislila da to šparam za obiske in ni zame. Prej namreč, prve tedne nisem imela nič takega zavestno doma. Torej je moja volja še vedno zelooooo šibka, če je kaj na dosegu roke. Se bom ptrudla da ne bo. Torej z močno voljo v trgovino in daleč proč od tistih polic.

Rezultat 1 kg več na tehtnici. Tolažim se, da je nekaj teže tudi od vezave vode na sol, ne samo špeh.

In druge, ki se še s tem ubadate in pišete tu, kakšne so vaše izkušnje v tem mesecu.

Pa lep pozdrav in trdno voljo!

ivaS,
Tudi jaz se lahko pohvalim – skoraj 3 kg v enem mesecu.
Jaz se tehtam na način, ki je opisan v knjigi Tudi od ogljikovih hidratov ste lahko zasvojeni. V tej knjigi avtorja predlagata, da se tehtaš vsak dan, potem pa v nedeljo izračunaš povprečno težo tega tedna. Nato pa spremljaš samo povprečne tedenske teže in se za dnevna odstopanja ne sekiraš.

Manka,

prosim povej kakšno je prehranjevanje po tej knjigi. Razmišljam ali bi si jo kupila, pa bi rada videla, da mi jo priporoča res kdo, ki mu je tudi koristila.

Hvala za odgovor.

IvaS,
seveda sem se pregrešila (vsak dan), saj je program takšen, da ti dovoljuje majhne pregrehe oz. “nagradni obrok”. Ostali obroki pa so sestavljeni iz zelenjave (take z malo OH) in beljakovin (vsakega po 1/2). Nagradni obrok pa začneš z zeleno solato, nato pa si sledi normalen obrok s sladico ali s cim podobnim, paziti je le potrebno, da je uravnotežen (vsebuje meso, OH, predvsem kompleksne, in zelenjavo). Črtati je potrebno kruh, krompir, testenine, moko, sladice,… vse kar ima dosti OH (tudi sadje). Dovoljeno je le v nagradnem obroku.
Jaz tega ne prakticiram tako natančno, ampak imam neko mešanico med to metodo in Atkinsovo metodo. Čez dan jem čim manj OH (pusto meso, piščančja prsa v ovitku, jajca, hrenovke, dosti zelenjave), nato pa si zvečer po vadbi običajno privoščim beljakovinski shake z banano (ima kar precej OH ampak tudi nizek GI).
Najbolj zanimivo pri vsem tem je, da se mi sladice sploh ne “luštajo” več tako kot prej. Zadnjič sem možu v trgovini kupila Magnum in ga je jedel pred mano, pa se mi sploh niso “cedile” sline. Samo kupljenih piškotov ne smem poskusiti – ne vem kaj je v njih, ampak ko jih enkrat začneš jesti, ne moreš prenehati.
LP, Manka

Super ideja, ivaS, samo vem, da pri meni ne bi delovala, ker bi gresila, potem pa bi se zlagala, da sem jedla samo zdravo hrano , v normalnih kolicinah in telovadila. Osebno rabim nekoga do katerega cutim respekt in se ga malo bojim, kar velja za zdravnike, vas pa se ne bojim, pa se videvale se ne bi, tako da ne bi imele nobenega nadzora.
Vem, da mi bo katera zdej rekla, ce ni volje, pa zal ne bo ucinkov, ampak volja je, vendar lahko prehitro pride do pregresitve (kot pri odvisnikih z drogo, jaz sem odvisna od hrane in me prehitro zmami, ko si bom zelela hrane, mi je noben ne bo preprecil, ker v tistem trenutku si bom zelela le hrane in pogovori prijateljic, mame, mi ne pomagajo. Takrat odvracam vsakrsno pomoc, pa ne vem zakaj.). Pomagali mi bodo edino obiski zdravnikov, ker se jih bojim in vem, da jih drago placujem, zato ne zelim vrzti denarja skozi okno. Kaj se zgodi, ko preneham z obiski, je pa ze druga zgodba….

Pri Sentocnikovi te naucijo pravilnega vnosa hrane in tudi izbire, imas pet obrokov, tako da nisi lacen, fora je v tem, da sem jaz morala shujsati na hitro, ker se mi je blizal maturantski ples, in uspelo mi je, bila sem kraljica noci. Ampak jaz sem zredila zaradi pojava JO-JO efekta in ker sem prakticno res stradala z dvema obrokoma na dan.
Ce potegnem crto Sentocnikova ni tako slaba, ker dobis vse kar telo potrebuje.

Ne. Pri skupinskem hujšanju vse skupaj temelji na pogovoru in ni nikakršnega “policaja”. V bistvu zveš veliko stvari, ki jih počneš podzavestno in jih na teh pogovorih šele “ozavestiš”. To hujšanje res priporočam vsakemu, ki ima probleme s hrano.
Je pa res, da individualno hujšanje pa temelji na sistemu “policaj”, ki ga pa ravno tako marsikdo potrebuje, da lahko shujša.

Pred šestimi leti sem s pomočjo dr. sentočnikove uspela izgubili 27 kilogramov. Danes jih imam 3 kilograme več kot takrat, vendar sem uspela ohraniti težo. Kako? Redno gibanje (5x tedensko), mali obroki (v bistvu zelo podobno sestavljen jedeilnik kot tedaj pri hujšanju, tudi kdaj slaščice I(če mi resnično zapašejo), veliko vode (2 l dnevno), pa gre.
Priznam, da ni bila posebej prijazna, vendar tak način po mojem deluje pri večini pacientk. Ampak saj ne gre zanjo, temveč zate. In za tvoje zdravje.

Dandanes je veliko več literature ba tem področju, kot pa je bilo tedaj. Na hitre diete pa ne pristajam. Ker gre za celostno spremembo življenjskega sloga in prehranjevanja. Za vedno. In potrebna je poštenost do samega sebe. Brez tega ne gre.

Veliko sreče vsem, ki želite shujšati do zdrave mere in nato to težo ohranite. zadnje je mnogo težje. Vendar gre. Vem.

New Report

Close