Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Dr. Rebolj, prosim za nasvet…

Dr. Rebolj, prosim za nasvet…

Pozdravljeni dr. Rebolj!

Za domačo uporabo smo si kupili elektronski merilec sladkorja v krvi. Stara sem 31 let, moj ITM znaša 48, sladkor imam pa 4,6 mmol/L. Je to vredu? Ko brskam po internetu so na različnih straneh omenjene različne vrednosti ki naj bi bile v vrednosti normale.
Moja mama (52 let) ima enako vrednost kot jaz, oče (60 let) pa 5,7 mmol/L.
Vsak od njiju ima mogoče kakšnih 5-7 kg preveč.

Zaskrbela me je pa meritev mojega sina, starega 8 let. Je malo bolj “nabite” postave, ni pa debel. Ima 42 kg, je pa zelo velik za svojo starost. Vrednost sladkorja v krvi je bila 9,4 mmol/L. Se mi zdi da je to kr preveč. Naj povem da sladkarije uživa le občasno. Pa še to je ponavadi kakšna milchschnita. Zelo veliko pije, in se veliko poti. Že ob manjšem naporu mu nastopijo kapljice potu predvsem po obrazu.

Prehranjujemo se dokaj zdravo, vso hrano imamo v bistvu doma, kupujemo le meso. Ocvetega se pri nas zelo malo je, otrok ima pa rad predvsem bele žemljice. To sem prebrala da naj se zamenjajo z graham, polnozrnatega kruha pa ne mara. Pijačo (fruc) bomo zamenjali z navadno vodo.

Ne vem, ali lahko kaj storim sama? Morava k zdravniku? Bi moral še na kakšne dodatne preiskave? Sploh pa me zanima če lahko nastopi sladkorna, oz. če je pri taki vrednosti že nastopila in če se da to popraviti? Ne želim da bi kasneje imel probleme…

Prosim za nasvet, hvala že vnaprej…

Pozabila sem povedati da smo si sladkor merili približno 3 ure po zajtrku. Kot sem prebrala tukaj na forumu si je potrebno sladkor meriti na tešče. Bom jutri še to nardila pa bom videla kakšni bodo rezultati.

Vsak nasvet od kogarkoli bi bil dobrodošel…

Pozdravljeni!
Na sladkorni forum me le občasno zanese, zato do zdaj nisem niti opazil vprašanja. Če odštejeva dejstvo, da domači merilci niso primerni za postavljanje diagnoze, lahko rečem, da je vaša vrednost sladkorja normalna, sinovih 9,4 pa ne. Vrednosti na tešče so vsekakor bolj uporabne, vsekakor pa predlagam, da se s sinovim zdravnikom pogovorite še o laboratorijski kontroli vrednosti sladkorja v krvi.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala za vaš odgovor. Sinu in prav tako sebi sem izmerila sladkor še 2 dni po tem zjutraj na tešče. Moja vrednost je bila vedno enaka, 4.6, sin pa je obakrat imel 4.4… Se opravičujem, sem se malo prenaglila… Mamice pač… 🙂 Po teh rezultatih mislim da je moja skrb odveč… 🙂 Malo sem brskala po internetu in sem naletela na stran zveze sladkornih bolnikov. Tam piše da so normalne vrednosti na tešče od 3.6 – 5.6, po obroku pa do 11… Veste, sem si pošteno oddahnila… 🙂

Še 1x hvala za vaš čas…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close