dr.Batesova metoda
Pozdravljeni!
Potem, ko prebiram vprašanja o sončnih očalih in njihovi kvaliteti, različnih operacijah in ostalih zdravstvenih težavah z očmi, sprašujem, če kdo pozna Beatsovo metodo, kakšne izkušnje in mnenje imate o njej.
Svoj vid sem si z delom po omenjeni metodi v popravila iz 2.75 na 1.50.
Lep pozdrav
Anastazija
Pozdravljena mina!
Vaje me je naučil izvajati človek, ki je metodo sam uporabil za izboljšanje vida.
On pa se je tega naučil iz knjige dr.Wiliam H. Bates: “Bolji vid bez naočala”, ter znanje dopolnil z lastnimi spoznanji. V pomoč ti bo tudi knjiga Christopherja Markerta, z naslovom Boljše življenje brez očal, na razpolago pa je tudi knjiga Harrya Benjamina “Brez očal do visoke starosti”.
Želim ti, da bi se lahko odločila za to “pot”, ki pa zahteva res veliko dala.
V razmislek naj pripišem resničen dialog med mano in mojim otrokom:
Jaz: “Misim prineseš očala?”
Otrok: “Aaa, se ti ne da več gledat, aaa!!!”
LP
Anastazija
Pozdravljena Anastazija,
Zanima me koliko časa si delala vaje za izboljšanje vida in kako intenzitvno,da se
je pokazal napredek.
Jaz sem poskušala z mojim otrokom, ki je kratkoviden, vendar se je nekako upiral in sem zato tudi opustila izvajanje vaj. Zdi se mi, da z neko prisilo ne prideš daleč.
V časopisu sem opazila, da imajo npr. v Kopru prav organizirano skupino, ki delajo vaje po dr. Batesu. Zanima me, če kdo ve, če obstaja tudi v okolici Nove Gorice kakšna taka skupina.
Že vnaprej hvala za odgovor. Petra
Lep pozdrav!
Tudi sama imam doma to knjigo in jo šele začenjam brati. Dioptrija se mi stalno povečuje. Dioptrijo imam pri 20 letih že -5,00. Nosim tako leče, kot očala.
Zanima me, kako ste prešli na nižjo dioptrijo leč oz. očal? Ali niste medtem uporabljali nobenih pripomočkov vida? Ali ste očala z višjo dioptrijo zamenjali s takimi z nižjo?
Sama ne morem hoditi naokoli brez leč oz. očal, saj imam preveliko dioptrijo. Kaj priporočate. Ali naj bom par ur na dan brez vsega?
Hvala in lep pozdrav vsem, pa vso srečo!
Pozdravljena!
Vaje sem delala približno devet mesecev, redno, vsakodnevno, vendar ne vsak dan enako intenzivno. V bistvu si preko celega dne jemljem trenutke, ko lahko po”gledam”.
Strinjam se s teboj, da prisila ni primeren način za izvajanje vaj. Poskusi se igrati: npr. z otrokom opazujta stvari, ki so na močno kontrastni podlagi in to stvar opazujta (napisi, robovi streh, letalo,…), Naredi majhno luknjico v plastiko ali podoben material in delajta ku-ku skozi to luknjico (no, odvisno od starosti),…
Vem, potrebno je mnogo iznajdljivosti in potrpljenja, vendar se splača.
Veliko mero vztrajnosti ti želim,
Anastazija
Mihaela!
Osebno leč in očal nisem mogla nositi, ker imam preveliko razliko v dioptriji. Če sem imela obe leči ali očala za obe očesi, sem videla dve enaki sliki, vendar eno levo zgoraj eno pa desno spodaj. Zato očal in leč nisem nosila in sem svoj vid sprejela kot takšnega. Če nečesa nisem videla na šest metrov, sem pač na tri…seveda pri dioptriji 2.75 na eno oko.
Pri tako visoki dioptriji kot je tvoja pa je drugače.
Osebno delam tako: nadomestkov za boljši vid ne nosim, ko to ni potrebno, npr. pospravljanje, umivanje, kuhanje, … vrtičkanje, tudi v službi ne.
Obvezno moram z očali na cesto, torej jih uporabljam pri vožnji, ker je tu pomembnejši vidik varnosti.
Očala pustim v torbici, če je le mogoče (in to je največkrat), predvsem pa, ko izvajam vaje.Očala uporabljam največ eno uro na teden.
Da, očala oz. leče sem tudi menjala.
Mihaela, tvoje pismo me je razveselilo, tebi in vsem ostalim bom rada odpisala na vsa vprašanja.
V knjigah je izpostavljena tudi prehrana. Ne prezri poglavja!!!
Še to: Beates se pravilno napiše Bates, vendar sem se v prvem pismu zmotila.
LP
Anastazija
Živjo!
Že dolgo časa me zanimajo izkušnje z Batesovimi vajami.
Sama jih zelo poredko izvajam, zato ni bilo nobenega (dolgotrajnega) učinka.
Dioptrija se mi veča (-2,75 do -3,00), oči me pogosto bolijo, hitro postanejo utrujene. Žal ne morem biti brez očal v službi.
Pred kratkim sem bila pri okulistu in ga povprašala o teh vajah. Razen sproščanja- zrenja v daljavo ne priporoča ničesar drugega. Odsvetuje ostre premike oči v zgornje in spodnje kote. Poleg tega naj bi očala nujno morala uporabljati pri branju od blizu, kar sedaj nisem.
To me je malo zmedlo. Res ne razumem, zakaj okulisti tega ne podpirajo in so s podatki o tem in argumenti, zakaj so vaje dobre oziroma niso, zelo skopi.
Mi lahko poveš, po kolikšnem času si ugotovila, da se ti vid izboljšuje?
Zelo dobro bi bilo o tem spregovoriti javno, kajti naravne metode zdravljenja se ne morejo in ne morejo uveljaviti. Najboljši način proti ignoranci uradne medicine pa so ravno izkušnje, dokazi, da stvari delujejo.
Hvala, ker si se oglasila in nam dala vzpodbudo.
NN
Pozdravljena!
Tudi sama sem pri okulistoma, s katerima sem o tem spregovorila, dobila skope odgovore oz. se pogovor na to temo ni razvil, vendar nista o vajah govorila z negativnim predznakom, temveč povsem nevtralno. Dobila sem občutek, da o tem ne vesta dovolj ( nimata izkušenj ), zato sta se izognila tako, da sta podala nekaj napotkov, ki so uokvirjeni v “uradno” medicino.
Sama sem že po tednu izvajanja vaj videla drugače, po približno dveh mesecih pa sem po merjenju dioptrije ugotovila, da je nižja. Ob tem naj ti povem, da sem delala nekatere vaje polovičarsko, zato si lahko tudi mislim, da bi bil lahko rezultat še boljši.
Razveseli me že vsako vsaj informativno vprašanje in mnenje o tem načinu skrbi in dela za svoje oči. Zadovoljna sem, ker mi je to bilo dano izvedeti in lahko to tudi uporabim, najbolj pa spoznanje, da lahko na to opozorim še druge ljudi, ki poznajo težave z ne videti, ne gledati.
Prav lep pozdrav, NN.
Anastazija
Anastazija, hvala ti za to temo. Tudi sama se ze dlje casa zanimam za to metodo. Tako kot NN tudi jaz ne morem biti v sluzbi brez lec oz. ocal, ker bi to zelo zmanjsalo mojo ucinkovitost.
Pravis, da je tvoja dioptrija zdaj 1,50. Zanima me, ali bi se ti ta se zmanjsala, ce bi z vajami nadaljevala.
Hvala za odgovor.
Zelim ti lep dan.
Melita!
Upam, da bo v tretje šlo rado in ponovno pošiljam odgovor (očitno nekaj nisem prav izvedla pri pošiljanju).
Dioptrija se mi še lahko zmanjša, ne vem za koliko oz. do koliko.
Vaje delam, ker mi pomagajo vsak dan posebej…. vsak dan, vendar ne enako intenzivno.
Veš, to je enako kot npr. če se zjutraj pretegneš, ker veš, da se boš tako bolje počutila.
Lep pozdrav,
Anastazija