Doza zdravila
Spostovani!
Imam vprasanhe glede doziranja Symbicorta. Imel sem kar hudo astmo in pulmologinja mi je predpisala to zdravilo 2 x 2 vpiha. Ob prehladih do osem vpuhov na dan. Na domacem pef metru sem imel rezultat 520 pred symbicortom. Stalno sem kasljal. Po treh mesecih imam 720. Rekla mi je, da s casoma lahko znizam stevilo vpihov, zdaj uporabljam en vpih na dan. In me zanima, ce ima to sploh smisel ali bi moral za iz principa visjo dozo? Ali tvegam s tako majhno dozo poslabsanje astme?? Izpljunka vec ni in kaslja tudi ne. Lahko se ukvarjam s sportom.
Spoštovani,
astmo se da pri večini bolnikov spraviti pod dobro kontrolo, ozdraviti pa ne. Večina bolnikov potem, ko se astma stabilizira, potrebuje precej majhne odmerke zdravil, ne da se pa zdravila ukiniti. Verjetno imate naročeno kakšno kontrolo pri pnevmologinji? Do takrat jemljite tako, kot jemljete sedaj, torej 1 vdih na dan. Morda bo šlo celo tako, da se bo dalo dvokomponentno zdravilo (Symbicort vsebuje dve zdravili) zamenjati z enokomponentnim.
Lep pozdrav
Mitja Košnik
Dne 2.4.2016 me je začelo dušiti in sem šel po pomoč k dežurnem zdravniku oziroma prvo pomoč, kjer sem vdihoval Ventolin. Imam že več kot mesec dni izpljunek ne voden temveč sluzast bel in lepljiv, kar imam večkrat med letom. Imam zelo pogoste angine in zelo veliko dobim antibiotikov tudi za zdravljenje mozoljev, ki jih imam že 20 let. Star sem 38 let merim 181 cm in tehtam 63 kg in imam alergijsko astmo, saj sem alergičen na veliko stvari. V novembru sem bil operiral na nosu pretin in sem mislil, da bo sedaj boljše pa imam isto probleme z nosom, da se ne morem znebiti sekreta in nosnice. Sedaj sem bil pri pulmologu, ki mi je predpisal zdravila in sicer ; Alvesco 160, Monkasta 10mg in Nasonex. Povem vam tudi , da imam kronično vnetje žrelnice in me po vsakem vpihu peče grlo oziroma žrelnica ali nevem kaj vedno me boli grlo. Večkrat me zbada oziroma peče pri srcu.
Prosim za odgovor ali lahko jemljem ta zdravila posebno nasonex zaradi operacije nosnega pretina. Prisrčna hvala za odgovor.
Lepo pozdravljeni!