doza Eutyroxa
Diagnosticiran imam hašimoto 3 leta.
Na začetku sem jemala 25mg eutyroxa, po enem letu je bil izvid TSH 5,6 so mi zvišali na 50mg, sedaj (po enem letu) je izvid TSH 4,4 , kar ja malo nad mejo, pa so mi predpisali, da jemljem čez teden po 50 mg, soboto in nedeljo pa 75 mg. Se vprašala osebno zdravnico, ali ne bi bilo bolje vzet 75 mg izmenjaje in ne zaporedoma, pa je rekla, da je običajen način doziranja takšen. Ali je res? Čudno se počutim, omotična sem, čutim utripanje srca….. ali je lahko to posledica zvišane doze? Ampak zanimivo, da je to počutje nastopilo šele sedaj, ko na ta način jemljem zdravilo že kake tri tedne. Kaj pravite?
Ponavadi se jemlje zdravilo menjaje, da se cim bolj enakomerno porazdeljeno cez teden.- tako kot pravilno sklepate. Mozno je da je pocutje reakcija na visjo-zaporedno dozo.
Hvala za odgovor.
Kaj menite, ali bi bilo v redu, da jemljem predpisano tedensko količino t.j.400g(5x50mg in 2x75mg) tako, da si razdelim po dnevih:
PON. 50mg
Tor. 62, 5mg
sre: 50mg
čez.62,5mg
pet.50mg
sob.62,5mg
ned.62,5 mg
Dozo 62, 50mg dobim, če tabletko 25 mg razdelim na dva dela. A preveč kompliciram? Ampak želim, da je koncentracija hormona čimbolj enakomerna.
Mislim da ni potrebe po deljenju tablet, tudi ne vem če se jih sme (vsakih se ne sme)..
Jaz recimo jemljem dnevno 150, ob petkih in torkih pa 200… pa je čisto OK.
Ni ravno fajn da vzameš dva dni zapored visoko dozo…
Hvala še enkrat, dobro je izvedeti iz prve roke, kako pri vas zadeva funkcionira. Tudi sam bom jemala po tem principu, da ne bo dva dni zapored visoka doza.
Zanima me še to, koliko je sploh najvišja doza zdravila, ki ga še lahko telo sprejme; ker če bo šlo tako naprej… v treh letih od 25mg na 75 mg. oz. po 25 mg več na leto….?! Pa izvid sploh ni bil tako slab TSH 4,4; ja ampak počutje je pa bilo slabše.
lep pozdrav
Najvisje doze-omejitve ni.. telo sprejme in mora dobiti toliko hormonov kolikor jih pac potrebuje. Ponavadi je najvisja okoli 200, lahko pa tudi vec.
Forum je zaprt za komentiranje.