Najdi forum

Downov sindrom

Lep ozdrav!
sem nosečnica v stara 29 let v 28 tednu. Tako kot vecina danasnjih bodočih mamic sem tudi jaz odšla na preiskavo nuhalne svetline.Vsi rezultati so bili v mejah normale, le nosna kost pri plodu ni bila vidna. Izvajalec testa je rekel, da se le ta pri določenem odstotku plodov ne vidi, poudaril pa je to, da pri meni ni vidna zaradi položaja otroka. Ker takrat še nisem vedela, kaj pomeni odsotnost nosne kosti me vse skupaj ni preveč skrbelo. Nihče mi na podlagi teh izvidov ni priporočal nadaljne preiskave kot so trojni hormonski test, amniocenteza..Kasneje sem prebrala, da odsotnost nosne kosti pomeni 4krat povečano tveganje za DS, kar me je močno prestrašilo. Pri 23 tednu je bila opravljena tudi morfologija ploda, ter natančnejša anatomija srca. Vse je bilo bp. Zanima me če se po morfoloških značilnostih da ugotoviti bolezen, kot je DS?Ali je strah za DS odveč?
V družini fanta je prvi otrok njegovega brata umrl zaradi srčne napake14 dni po porodu, naslednji trije pa so popolnoma zdravi.

Hvala za odgovor!
nosečka

Seveda, normalni morfološki znaki, ploda, njegova drža in gibljivost največkrat pravilno napovedujeta, da je otrok zdrav. Če so opravljeni usmerjeni UZ pregledi, le redko ni mogoče zaznati opozorila, da ima otrok kromosomsko napako, čeprav to ni popolnoma nemogoče. Kako je sedaj z nostno kostjo?
LP

New Report

Close