Dopust za selitev
Hej,
Zaposlena sem v javni agenciji. V teh dneh sem se preselila in zamenjala začasni naslov. Zanima me, če mi kljub temu pripada dopust za selitev. Vprašala sem sicer že v naši kadrovski službi, pa so mi rekli, da dopust pripada samo za spremembo stalnega bivališča. Je to res? Sodelavci so mi pa rekli, da mi pripada dopust (3 dni) za selitev, ne glede na to, ali gre za spremembo stalnega ali začasnega naslova.
A me naša kadrovska zeza, al kaj?
Prosim, pomoč!
nessy
V Novem Zakonu o delovnih razmerjih (člen 167. druge odsotnosti z dela ) sploh ni več omenjena kategorija selitev.
Zato ti, kot ostali priporočam, da pogledaš vašo panožno Kolektivno pogodbo, ki določa pravico do odsotnosti z dela z nadomestilom plače.
V Kolektivni pogodi pa sigurno ni omenjena sprememba stalnega ali začasnega bivališča ampak samo selitev delavca oz. družine…
Naj ti v kadrovski pokažejo panožno Kolektivno pogodbo!!!
Lep dan!
Mislim, da je tozadevna odsotnost z dela dogovorjena s podjetniško pogodbo, ker v Zakonu o delovnih razemrjih tega nisem zasledila. Naša firma ima določen en (1) dan izrednega plačanega dopusta za selitev v istem kraju in tri (tri) dni izrednega plačanega dopusta za selitev iz kraja v kraj, ne glede na to, ali je selitev začasna ali stalna! Gre zgolj za “selitev”, saj drugače praktično ne more iti za spremembo naslova. Sprememba nasloa je “uradno” pogojena s spremembo bivališča, sprememba bivališča pa najbrž s selitvijo ???
marija (1)
Ja, vendar je panožna pogodba spet drugo, kot podjetniška pogodba. Podjetniška naj bi sicer ne zajemala manj, kot zajema panožna (npr. panožna pogodba elektroinudustrije), ni pa nujno, da zajema vse, kar zajema panožna, čeprav manj pravic v podjetniški pogodbi od tistih v branžni ne sme biti, lahko so ugodnosti le večje. Branžna je okvir in osnova za sestavo podjetniške, ki jo podpišeta delodajalec in sindikat.
Menim, da je od sindikata kot enega od pogajalcev v največji meri odvisno, ali je v stanju uveljaviti zahteve, ki izhajajo iz branžne in so vnešene v podjetniško pogodbo.
marija (1)
Pogledala sem v Kolektivnopogodbo za negospodarske dejavnosti, ki velja za nas. V 29. členu piše, da mi pripada tri dni dopusta za selitev v drugo stanovanje, torej splošno, ne glede na stalnost naslova. Podrejeni akti (razlage tega člena v Uradnem listu ni) ne smejo zmanjševati pravic.
A obstaja torej kljub temu možnost, v kadrovski upravičijo to, da mi dopusta NE dajo??
Sicer pa: Hvala vsem za odgovore!
lp,
nessy
Vedno obstaja možnost, da ti koriščenja dopusta ne odobrijo in to iz večih razlogov:
– prvi je ta, da je npr. dana možnost koriščenja do 7 dni brezplačnega odpusta na leto in če si te dni že izkoristila, potem jih več kot toliko pač ne moreš (v to so všteti dnevi IPD za rojstvo otroka, za smrt staršev, za smrt satarih staršev, staršev zakonca ipd. in če si karkoli že koristila, potem dopsuta za selitev ne moreš koristiti; tako ti bodo to utemeljili v kadrovski;
– drugi razlog je ta, da vedno lahko rečejo, da zaradi narave dela, ki ga opravljaš, zaradi nujnosti dela, ki mora biti opravljeno ipd.ipd. žal dopusta ne moreš koristiti, ker ga le določeno število dni lahko koristiš takrat, ko si sama želiš, ostalega ti “odredijo”!
– in še tretji razlog – zgolj hipotetično – morda si v tvojem primeru dovoljujeo tudi nekaj, čemur pravimo “metanje polen pod noge” in ti ga ne želijo odobriti. Morda si že kdaj koristila dopust za selitev, pa ti zdaj nekako solijo pamet, da ga ne moreš več, čeprav se človek v enem letu lahko preseli večkrat …..
Skratka – nisem prepričana, vendar menim, da s pravilnim pristopom in ustreznim dialogom stvar lahko rešiš sebi v prid.
marija (1)
V kolektivni pogodbi za negospodarske dejavnosti piše:
…. delavec je lahko v posameznem koledarskem letu odsoten z dela s pravico do nadomestila plače in sicer:
-…
-…
– tri dni zaradi sklenitve zakonske zveze, rojstva otroka, smrti ožjega družinskega člana in SELITVE V DRUGO STANOVANJE.
Tako da sprememba začasnega bivališča nič ne pomeni in po moje ti pripada tri dni, če je seveda za vašo javno agencijo velja ta kolektivna pogodba.