Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Dopust in vročina 10-mesečnika

Dopust in vročina 10-mesečnika

Pozdravljeni,

z 10-mesečnim dojenčkom smo na dopustu na Hrvaškem. Včeraj smo bili po 16. uri na plaži. Dojenčka sem primerno zaščitila s sončno kremo in pokrivalom ampak ga je nato zalučal v vodo, rezerve pa s sabo nismo imeli zato je bil 2x po 15 minut v vodi, ostalo pa v senci. Zvečer je bil zelo utrujen ampak vseeno vesel in aktiven. Ob 23:00 pa je dobil vročino 38,4. Takrat sem mu tudi dala paracetamol svečko, mi je temperaturo zbila na 37,4. Vročina danes še vedno vztaja nad 38. 2x sem mu sicer dala svečko, ki zniža temperaturo ampak se po 3-4 urah ponovno dvigne nad 38. Dojenček je sicer aktiven, vesel, hrani se normalno in tudi več pije. Edino več spi in malo hitreje diha.

Bi me moralo to skrbeti? Ga naj peljem na urgenco? Skrbi me, da nima kakšne sončarice.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lp

Žal sem prepozna, da bi lahko odgovor uporabili za vaše tedanje težave…

Sončarica je glede na vaš opis zelo malo verjetna diagnoza, poleg tega zvečana telesna temperatura ne bi bila edini znak. Seveda je možnost, da vašega fanta še vedno “pregrevate” – da je v pretoplem okolju in oblečen tako, da ne more oddajati odvečne toplote. Tudi hitrejše dihanje je povezano predvsem z zvečano telesno temperaturo. Enako velika verjetnost pa je, da fant prav na dopustu preboleva kakšno virozico.

Če je dobro razpoložen, normalno pije in se hrani (in le malo več spi), tudi ob zvečani telesni temperaturi ni potrebe za kakšno iskanje pediatra, urgentne službe. Pač pa zbijanje vročine s primernim odmerkom paracetamola (raje v obliki sirupa, v tej starosti lahko tudi cela žlička = 5 ml) in poskrbite za možnost oddajanja toplote – naj bo samo v plenički, veliko tudi v vodi in v senčki. Ne pozabite tudi, da mora biti ob vročini vnos tekočin (vode) podvojen.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani. Imam vprašanje glede rednega cepljenja. Naš Val je bil rojen v 26.tednu in je bil s prvo dozo cepljen pri treh mesecih pri vas v porodnišnici pod nadzorom. Pri petih naj bi prejel drugo dozo, a je dobil datum šele sedaj pri 6ih mesecih. Cepljen bi moral biti danes, a je včeraj zbolel za covidom (ima povišano TT, ostalih simptomov nima, tudi temperatura je danes že veliko nižja in upam, da pri tem ostane). Cepljenje so nam zaradi tega prestavili na 4.8., torej čez 10 dni. Ali menite, da je to morda prezgodaj? Hvala za odgovor in prijazen pozdrav, Neža

Cepljenje z odlogom 10 dni bo povsem v redu – viroza ne “interferira” z odgovorom na cepivo, prav tako ni pričakovati težjih sopojavov cepljenja zaradi koronavirusne okužbe. Ki jo bo (glede na trenutne izkušnje s to varianto SARS-CoV-2 virusa) prebolel v lahki obliki – in bo vsaj za nekaj tednov (dokler se virus ne bo spet spremenil) pred njo varen.

Mirne dni vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Najlepša hvala za odgovor.

 

New Report

Close