Dopust in pregled – morfologija
Lepo pozdravljeni,
Že dolgo časa berem vse vaše prijazne nasvete nosečnicam, zdaj pa sem se tudi sama znašla pred vprašanjem. Vesela bom vaše pomoči.
Sem prvič noseča, bila sem na prvem pregledu, zaenkrat vse izgleda v redu, tudi počutim se odlično. Z možem se konec septembra odpravljava na dopust. Zaradi projektov, ki so se začeli že pred nosečnostjo, žal ni bilo možnosti, da bi šla na dopust že v poletnih mesecih in konec septembra je edini čas, ko sploh lahko greva. Zelo se ga veseliva, potujeva na Portugalsko. Vem, da odsvetujete potovanja po 24. tednu nosečnosti, no, takrat bom najbrž tik pred tem, ampak vseeno upam, da je to še v redu.
Moje vprašanje se tiče pregleda, ki me najbrž čaka ravno v tistih dneh – morfologija. Brala sem, da je pregled dobro opraviti med 20. in 22. tednom nosečnosti. Obračala sem se že na svojo ginekologinjo, pa je ne dobim ne po telefonu ne po mailu, zdaj pa je šla na dopust. Zanima me, če bom jaz popolnoma zamudila te “tedne”, ko naj bi se pregled opravil. Kako si izračunam 20. teden? Po datumu zadnje menstruacije ali glede na starost ploda, ki so mi jo povedali na pregledu?
Datum zadnje mentruacije je 29.4., po pregledu ginekologinje pa naj bi bil plod danes star 11 tednov in 5 dni. Kdaj bo torej moj 20. teden? Jaz bi se na dopust odpravila 20. septembra, vrnila pa bi se 8. oktobra. Zelo slabo vest imam, vem, da je to najpomembnejši pregled v nosečnosti, in sploh ne vem, kaj naj storim. Je kaj narobe, če se ta pregled opravi v 19. ali v 23. tednu? Urejeno imam tudi zdravstveno zavarovanje v tujini.
Prijazen pozdrav!
Spoštovani,
za 4 ali 5 dni gor ali dol se trajanja nosečnosti ne spreminja. Torej je vseeno, po katerem datumu se naročate na morfologjjo, ki se jo opravlja med 20. in 23. ali 24. tednom nosečnosti. Itak boste 22 tednov noseči šele začetkom oktobra, torej 24 tednov v sredini oktobra, ko boste že nazaj. Se pač pred dopustom že dogovorite za datum morfologije takoj po vrnitvi.