Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Limfom in levkemija Dopust in bolniška

Dopust in bolniška

Spoštovani!

Vem, da ste na to vprašanje odgovorili že večkrat, vendar prosim, če mi lahko na kratko napišete, kaj se pri nas v praksi res uporablja.
Mož je bil na bolniški od 28.6.2011. Z dnem 7.11.2012 je pričel z delom po 4 ure.
Iz leta 2011 mu je ostalo 18 dni dopusta. Zanima me, ali je res da mu ta dopust propade?
To namreč trdijo v firmi, ki se ukvarja prav s kadrovskimi zadevami, češ,da sicer evropske direktive obstajajo, pomemben pa je naš zakon.
Zanima me tudi, kako je dopustom v času ko dela po 4 ure? Ali se mu na dan, ko je na dopustu odšteje cel dan dopusta ali samo 4 ure?
Koliko dopusta pa mu pripada, če bo še naprej delal po 4 ure?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani,

na prvi del vprašanja (kaj se v praksi uporablja) vam bom odgovoril v naslednjih dneh. Zaenkrat samo toliko: v praksi se uporablja to, kar določi delodajalec oz. njegov pravni svetovalec, saj se delavci zaradi neizkoriščenega dopusta redko spuščajo v sodni spor.

Glede dopusta za opravljenje dela po 4 ure dnevno. Število dni dopusta ostane povsem isto, pri čemer dan dopusta za takšnega delavca pač pomeni, da ima “prosto” 4 ure, ker je pač to njegov delovni čas. Dopust se mu tako šteje “za cel dan”, kot ste napisali, saj je njegov cel delovni dan dolg 4 ure.

Najlepša hvala za odgovor in z veseljem čakam še drugi del.

Lep pozdrav!

sem na bolnniški od aprila 2012.Septembra 2012 sem jo dobil še plačano potem pa za oktober november december pa nič Firma D.O.O. ima blokiran račun.Imam 32 let delavne dobe in sem zaposlen za nedoločen cas.Ali me lahko odpusti iz delavnega razmerja ko sem vbolniškem staležu če ga prijavim na delavno inšpekcijo

sem na bolnniški od aprila 2012.Septembra 2012 sem jo dobil še plačano potem pa za oktober november december pa nič Firma D.O.O. ima blokiran račun.Imam 32 let delavne dobe in sem zaposlen za nedoločen cas.Ali me lahko odpusti iz delavnega razmerja ko sem vbolniškem staležu če ga prijavim na delavno inšpekcijo.Kaj mi lahko svetuješ da dobim plačano bolniško

Spoštovani,

zaradi prijava na delovno inšpekcijo vas ne morejo odpustiti, saj to ni razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi. Je pa v zvezi s prejemanjem nadomestila za bolniško pri insolventnih (prezadolženih) družbah problem, ker je Vrhovno sodišče odločilo, da nadomestila ne morete prejemati neposredno iz zdravstvene blagajne, ampak mora nadomestilo izplačati delavcu delodajalec, ta pa potem zahteva poplačilo iz zdravstvene zavarovalnice.

Jaka

New Report

Close