Najdi forum

DOPOLDANSKA MORA

POZDRAVLJENI!
STAR SEM 35 LET,ŽE LETA SE ZDRAVIM ZA DEPRESIJO,JEMLJEM ANTIDEPRESIVE.
ZELO SLABO SE POČUTIM ZJUTRAJ-SEM ČISTO BREZ ENERGIJE ,TEŽKO MISLIM.SKRATKA NAJRAJŠI BI KAR IZGINIL NEKAM.
NE POMAGAJO NITI POZITIVNE MISLI,NITI GIBANJE-ZA VSAKO STVAR SE MORAM SILITI.
IN POTEM PRIDE POPOLDNE,KO SEM MNOGOKRAT ČISTO DRUG ČLOVEK.KAKO JE TO MOGOČE?KAJ SE SPLOH DOGAJA Z MANO?MNOGOKRAT SE SPRAŠUJEM,ALI IMAM RES DEP.,ALI JE MOGOČE TUDI KAJ DRUGEGA?
KRI IN SLADKOR IMAM VREDU,TUDI PRITISK JE O.K.,LE NIZEK UTRIP MI JE NAŠEL ZRAVNIK.ALI BI MORAL ŠE NA KAKŠEN PREGLED?KAJ LAHKO STORIM SAM ?
PROBLEM JE TUDI MOJA SLUŽBA,KI JE PISARNIŠKEGA ZNAČAJA.MNOGOKRAT MORAM NA BOLNIŠKO,KER ENOSTAVNO SE NE MOREM PRISILITI,DA BI KAJ SPRAVIL SKUPAJ.
DRUGIH SIMPTOMOV PRI SEBI NE OPAŽAM.
HVALA ZA ODGOVOR.

Lepo pozdravljeni !

Ali ste že opravili kontrolo ščitničnih hormonov oz. pregled ščitnice? To je prvo, na kar bi v vašem primeru pomislila.

Omenjate večletno zdravljenje depresije. Morda vam je medikamentna terapija premalo prilagojena v smislu doziranja ali pa vrste antidepresiva. Morda bi bilo smiselno poskusiti s kakšno spremembo v tej smeri ali pa kombinirati zdravljenje tudi s psihološko terapijo. (Zgolj razmišljam … )
Opažate občutne razlike med jutranjim oz.dopoldanskim ter popoldanskim počutjem. Ste opažali pri sebi to značilnost že odkar pomnite in bi se uvrstili med t.i. “večerne” tipe? (Glej odgovore pod temo: “Še enkrat jutranja utrujenost”, Mina, 5.12. 03.) Prevladujoča jutranja utrujenost, ki se tekom dneva zmanjša, je tudi poznana značilnost depresivne motnje (kako pa kaj spite, se zgodaj prebujate?).

Pozornost mi pritegne tudi vaš ne preveč navdušen odnos do delovne situacije oz. narave poklicnega dela. Na delovnem mestu prebijemo skoraj tretjino svojega življenja. Od tega, kaj se dogaja v delovni situaciji, je močno odvisna kvaliteta našega življenja. Vprašanja, kako se počutimo na delovnem mestu in kaj vpliva na naše delovno vedenje, so lahko zelo pomembna za naše splošno počutje. Dopoldanski občutek utrujenosti (in občutek, da smo popoldne “povsem drug človek”) bi bil lahko povezan tudi s tovrstnim odporom. (Seveda pa bi bilo napačno tudi kar enačiti morebitne posledice z vzroki.)
Ocenite torej sebe v delovni situaciji:
1. Kakšno je DELO, ki ga opravljate? (privlačno, dolgočasno, ustvarjalno, spoštovano, razburljivo, nezanimivo, vedno po istem kopitu, koristno, utrudljivo, zdravo, živčno, napeto, uporabno, samostojno, enostavno, zahtevno … ipd.)
2. Kakšen je vaš NEPOSREDNI VODJA? (siten, nagle jeze, preveč zahteven, nikoli zadovoljen, težko mu je ustreči, vpraša za nasvet, dopušča samostojnost, dober vodja, organizator, kolegialen, domišljav, vpliven, odločen, zadirčen, nepošten … itd.)
3. Kakšni so vaši SODELAVCI? (prijazni, prijateljski, lahko jim zaupaš, podjetni, delavni, aktivni, nedostopni, tekmovalni, častihlepni, leni, prepirljivi, hitro zamerijo, nesposobni, radi zafrkavajo, grobi … itd.)
4. Kakšna je vaša PLAČA? (primerna delu, vzpodbudna, pravična, omogoča, da si nekaj privoščite, se izplačuje v roku, … negotova, z njo se težko shaja, se neustrezno deli, neprimerna delu … ipd.)
5. Kakšne so vaše možnosti za NAPREDOVANJE (ugodne, odvisne od sposobnosti, zagotovljene, odvisne od prizadevnosti, pogojene s strokovnim izpopolnjevanjem … , so odvisne od zvez, omejene, sploh nemogoče, odvisne od simpatij … itd.)
… in tako naprej, v smislu samorefleksije?
Kaj ste ugotovili?
Je potrebno tukaj vnesti kakšno “spremembo”?

Kaj lahko storite sami?
Čim bolj se gibalno aktivirajte v popoldanskem času, ko ste “v formi”. Kolikor je mogoče, se posvetite tistim dejavnostim, ki vas napolnjujejo z zadovoljstvom (konjički, razvedrilo … ). Če vas veseli, se lahko posvetite popoldanskemu delu, ki vas zadovoljuje. Negujte prijateljske stike. Uživajte v partnerskih odnosih in v igrah z otroki, če jih imate. Omislite si psa, ki je lahko vaš čudoviti spremljevalec in vselej pripravljen za akcijo … In še toliko vsega, kar lahko dela naše življenje lepo in radostno … (“Ti sam si svoj mir, svoja ljubezen, svoj prijatelj ali sovražnik !”…).

Če je v mojih razmišljanjih kaj koristnega, me veseli, če ni, prečrtajte!
Vse dobro vam želim!
Veronika

New Report

Close