Doplačila zobozdravstvenih storitev
Spoštovana Darma,
zneski doplačil se določajo v vsakem zavodu ali pri zasebniku individualno. Ceno osnovne storitve določi ZZZS, doplačilo pa vsak ponudnik storitve sam. Zato boste za ceno doplačila izvedeli pri zobozdravniku, ki vam bo storitev izvedel (zahtevajte predračun). Doplačila za zalivke se še dodatno razlikujejo glede na število ploskev, ki jih zalivka zajema (ena, dve ali več ploskev).
Lepo pozdravljeni!
V konkretnem primeru gre za to, da mi želi narediti “belo plombo” na spodnji sedmici, kjer mi je prejšnja zdravnica vsakih pol leta naredila srebrno. Luknja je (žal) ogromna. Postavila je ceno 8.000 sit. Zdaj imam občutek, da je to cena samoplačniške storitve in ne le doplačilo za “belo plombo”.
Res pa je, da cen ne poznam, zato sem podobno vprašanje zastavila tudi na ZZZS. Ali obstaja vsaj kak enoten cenik materialov? Oprostite za vsa ta podvprašanja, ampak to področje se mi zdi res kot da bi bilo totalno neregulirano.
Spoštovana Darma,
ZZZS ima točno določen znesek za vsako zalivko, ki jo oni krijejo. Doplačila za bel material pa se določajo v vsakem zavodu posebej in vam o konkretnem znesku res ne morem pisati. Tudi podatek, da je zalivka na spodnji sedmici, skoraj ni pomemben, ker je zalivka še zmeraj lahko na eni, dveh ali več ploskvah. O tem ali je znesek, ki so vam ga omenili, samoplačniški ali ne, težko presojam. Če bi zahtevali predračun, bi videli, kaj zajema omenjen znesek (zalivko ali doplačilo za nadstandarden material).
Glede cenika materialov pa le toliko – tudi mleko ima v vsaki trgovini drugačno ceno. Tako je tudi z materiali. Vsak ponudnik materialov ima svoje cene, od zavoda pa je odvisno kje material nabavlja.
Lepo pozdravljeni!