DONORSTVO
Lep pozdrav!
Od 25. leta dalje se z možem trudiva, da bi tudi midva dobila otroka. Minilo je pet let preiskav, zdravil in bolnišnic in ugotovljeno je bilo, da se je zapletlo pri meni. Ugotovljeno je bilo, da jajčniki ne proizvajajo jajčec in edina možnost je donorstvo, ki pa žal pri nas ni mogoče.
Zanima me v katerih državah je donorstvo mogoče-uzakonjeno in kako daleč je z zakoni o donorstvu pri nas?
POZDRAV!
Draga Simona,
donorstvo jajčec je veliko večji problem kot donorstvo semena, ker je povezano z večjimi tveganji in precej večjimi stroški kot pri donorstvu semena, poleg tega jajčec za zdaj ne znamo zmarzovati in jih dalj časa hraniti. To je možno samo z oplojenimi jajčeci oziroma embriji ter s semenom. Tako pride v poštev samo neposredno donorstvo ali v Ameriki popularni “egg sharing”, pri katerem sta v postopku IVF dve ali več žensk, ki si pomagajo tako, da npr. prejemnica jajčeca krije stroške postopka, dajalka pa odda “dogovorjeno” število ali delež jajčec, ki jih uspejo s postopkom pridobiti. Kakorkoli tega pri nas še ni in kaže, da tudi še nekaj časa ne bo na voljo, ker imamo pri nas nekoliko bolj stroga merila, kaj je etično in kaj ne. Ta forum sicer ni mesto za razparavo o tem, kaj je do koga pošteno in kaj ne toda dejstvo je, da v Ameriki z vsem mogočim v medicini pretiravajo do nerazumljivih meja in na področju zdravljenja neplodnosti z enormnimi komercijalnimi učinki seveda vodijo.
Osebno torej lahko poskusite obiskati katerega od forumov “newslwtters”, na katerih v glavnem različni pari po svetu razpravljajo o svojih težavah in morda boste našli rešitev kje v tujini. Za denar se namreč “žal” še vedno dobi tudi nemogoče.
Druga možnost je posvojitev. Pri nas je takih otrok na žalost manj, kot bi si jih želeli (ali na srečo – to je spet relativno) toda upam, da bodo kmalu na voljo meddržavne konvencije, ki bodo omogočale mednarodne posvojitve, kako kmalu pa ne vem. Kje v Evropi je donorstvo omogočeno in za koga pa žal ne vem. Ginekolog, ki bi vam najbolj vedel povedati, kakšne so in bodo vaše možnosti za lastnega otroka v bližnji prihodnosti dela v Postonjski porodnišnici. Osebno pripada skupini, ki se zelo trudi za najbolj možno liberalno obliko donorstva, ki bi bila za naše razmere mogoča. Pišite mi na: [email protected] in vam bom posredoval njegovo ime.