Donat Mg
Spoštovana dr. Cerarjeva!
Moram priznati, da sem prebrala prav vse vaše odgovore na tem forumu ter tudi na nedonošenček.net, vendar na moje vprašanje odgovora ne najdem.
Vaše zapise prav “požiram”, res ste zlata, nam mamicam lajšate marsikatero stisko!
No, pa k vprašanju:
Se lahko 4 mesečnemu dojenčku – zalivančku, ki težko kaka, pomaga z Donatom Mg “na dolgi rok”, kot naprimer z Lacteconom? Se mu lahko daje vsako jutro nekaj žlic donata kot pomoč? Zdi se mi, da dojenček po donatu veliko lažje kaka kot po Lacteconu.
Pri pediatru so mi sicer svetovali sladke kamilice (oziroma Lactecon za dalj časa), vendar se mi zdi, da na dolgi rok to prinese preveč navadnega sladkorja (mislim na kamilice, ne na laktulozo).
Glede donata me zanima predvsem to, da ne bi dojenček zaužil preveliko količino magnezija, glede na to, da ga je precej že v adaptiranem mleku.
Kolikšen je sploh priporočen vnos magnezija za dojenčka?
Hvala lepa za odgovor vnaprej in lep dan!
Spoštovana,
najprej hvala za pohvale. Tako dobro denejo.
V Donatu Mg ni tako veliko magnezija, da bi vas moralo skrbeti v primeru rednega dajanja ustreznih količin dojenčku. Pod “ustreznih” pojmujemo enkrat dnevno vnos pribl. 5 ml mlačnega Donata Mg (kar je 1 velika žlica) na kilogram teže. Zanesljivo je tak način spodbujanja kakanja dosti bolj zdrav kot večina drugih, zlasti s farmacevtskimi preparati podprtih načinov (sem sodi tudi sirup Lactecon).
Sladkan čaj na “redke čase” je res problematičen zaradi kaloričnega vnosa, pa tudi učinkovit je veliko manj kot Donat.
Priporočen dnevni vnos magnezija res pokrijete že s “formulo”, vendar ne bo nič narobe, če ta vnos povečate z Donatom Mg – zdrav dojenčkov organizem bo morebitni prebitek magnezija zlahka izločil.
Pozdrav,
Spoštovana dr. Lilijana.
Obračam se na Vas za nasvet, saj resnično znate pomagat!:)
Naša punčka je stara 8m. GH ji uvajamo od 5meseca, ima jo sicer rada vendar pridejo obdobja neješčnosti. Še vedno se pribl. 5krat na dan doji. Problem je v tem, da zadnje štiri dni kaka večkrat, tudi do petkrat na dan (običajno je dvakrat, prvič trdo, potem redkejše). Blato je temno, bolj redko, v njem je vidna sluz, izrazito smrdečega vonja ni. Drugače prebavnih težav nima, je ne napenja. Jedla ni ničesar, kar nebi že poprej, bolna ni bila. Trenutno je kar precej neješča, poje veliko manj, kot je npr. pri šestih mesecih. Porodna teža je bila 3020g, pri 8m ima 8200g. Drugače je zadovoljna, aktivna, sedaj je v fazi ko se plazi vsepovsod in čisto vse vtakne v usta. Aja, pa na ritki ima izpuščaje oz. glivice, imela je tudi bel jezik in zadah pa sem ji dajala daktarin in je bilo ok. Najbrž sem kriva jaz, ker nisem naredila 4t kure.
Vsekakor to kakanje ni normalno, zdaj pa ne vem ali naj še počakam, ali jo peljem k zdravniku. Je to kakšen virus, glivice, alergija (drugače v družini ni alergij), zajedalci…vzrokov je mnogo. Vem da boste tudi vi težko odgovorili, vendar bi bil vsakršen nasvet dobrodošel. Hvala vam.
Spoštovana,
glede na vaše podatke menim, da ni razloga za skrbi. Manjša ješčnost po 6. mesecu starosti je nekaj povsem običajnega, še bolj izrazita bo po 1. letu, ko imajo otroci že zelo izražen okus in ne jedo kar vse od kraja.
Odlično, da se dojenčica še doji. Upam, da ji tudi mešano hrano pripravljate tako, da je okusna – da je zabeljena (npr. z dodatkom masla ali kisle smetane) in da ni povsem neslana (seveda s tem ne mislim, da ji hrano začinite enako kot vam, a določene jedi – zlasti nezelenjavne – kljub opozorilom o nevarnostih soli potrebujejo kakšno zrno soli za okus).
Pogostejše odvajanje blata s primesjo sluzi kaže na pospešeno delovanje debelega črevesja – ki ga zelo pogosto vidimo po okužbi s kakšnim od (neštetih) virusov, ki naredijo blago črevesne vnetje sluznice, ob tem pa nobenih drugih težav. Tudi prehod na mešano prehrano zna biti eden od dodatnih razlogov.
Ker vse skupaj ni videti nič nevarno, pač pogosteje menjajte pleničke. Če v kakšnem tednu dni ne bo boljše, boste morali k pediatrinji – s seboj imejte zadnjo pokakano plenico. En ogled kakca (vključno z vonjem) zdravniku pove več kot vsi besedni opisi, pa še vzorec bo imel na voljo – če bi se odločil za bakteriološko testiranje.
Pozdrav,
Super ste, res! Če bi mi včeraj napisali tale odgovor bi me zelo pomirili. Prav neverjetno je, kako znate izbrati besede in človeku pomagati pa če je treba pomiriti ali pa ukrepati.
Ta zadeva s kakcem se je danes umirila in sicer sem ji dala polovičko linexa. Sem sklepala po rdeči ritki, sluzi in temnem blatu, da ni nekaj ok s črevesno floro in je pomagalo. Saj vem, sem preveč panična, so bili po rojstvu hudi zapleti pa se vedno ustrašim ob najmanjši stvari.
Hvala.
Draga (nič več) zaskrbljena mama,
priznam, sem kar malo zardela ob vaši pripombi o prekasnem odgovoru… A ne gre drugače, nisem vedno ob računalniku z internetno povezavo, včasih mi res tudi zmanjka časa (in energije) za pojasnila (še zlasti v primerih, ko si moram tudi sama pridobiti znanje, da odgovorim).
Očitno je polovička Linexa tudi nekaj, kar koristi ob neobičajnem kakcu – torej bo vaš nasvet še obogatil seznam ukrepov ob podobnih težavah, ki bodo pestile dojenčke bralk (in bralcev?) tega foruma.
Pozdrav,
Pozdravljeni!
Oprostite, če ste to razumeli kot očitek, nikakor nisem tako mislila. Vse kar ste napisali je res in iz moje strani same pohvale vaši strokovnosti in človečnosti!!
Kar se pa tiče driske, sem se prehitro pohvalila. Včeraj je spet cel dan kakala. No in sem razmišljala, kaj je bilo ta teden drugače in prišla do zaključka, da je mala jedla z nami, torej hrano kot mi, slano!! No in zdaj je dobila 3obroke neslane in je ok (trkamtrkam). Zjutraj je bil celo trd kakec. Pred tem smo ji namreč kuhali neslano. Obroke sem naredila okusne z začimbami (bazilika, timijan, origano,..) domačimi jušnimi osnovami, čebulo, česnom, in vedno sem ostanke pojedla jaz:) Tako, da mogoče je to to, upam.
Želim vam lep vikend, lp
Spoštovana,
čeprav težko verjamem, da je bila sol tista, ki nosi krivdo za prebavne težave vaše dojenčice, je možno prav vse.
Očitno imate “raziskovalno” žilico, zato se ne bojim, da ne bi našli recepta za boljšo prebavo pri vaši hčerki. Seveda pa nekajkratno odvajanje redkejšega blata še ni znak za “prebavni” alarm, le plenic vam bo hitro zmanjkalo…
Lep pozdrav,
Spoštovana dr. Cerar,
do pred kratkim je bil naš sinček zdravljen z vaše strani in zelo sem bila vesela, ko sem videla, da vi odgovarjate tudi tule. Tako namreč vem, da bodo informacije zares verodostojne, saj ste res izjemna zdravnica.
Najin mali fant ima redko težave z odvajanjem blata, vendar ko težave so, ga očitno res muči. Hranjen je s kombinacijo mml in AM, približno pol-pol. Na tej točki ni odvajal blata že skoraj polne 3 dni in po priporočili iz porodnišnice, sva mu želela ponuditi donat. Tule sem prebrala, da ste napisali, da ga lahko dobi 5ml na kg telesne teže. V njegoven primeru je to 17ml. Se ta količina razporedi na večkrat na dan, ali je to enkratni “odmerek”? In pa še, pozabila sem, ali se mu da donat pred hranjenjem ali po njem. In pa v kakšem razmaku od/do hranjenja?
Najlepša hvala v naprej za odgovor.
Pri Donatu Mg bi “eksperimentirala” – najprej bi dala fantu jutranjega (10 mL), najbolje pred hranjenjem (5-10 minut) – tako kot pri odraslih. In če učinka do večera ne bi bilo, bi enak odmerek ponovila – spet na tešče. Običajno deluje – ne le zaradi Mg, ampak tudi zaradi “vode za spiranje”, kar je pravzaprav DonatMg na prazen želodček :-).
Glede na dejstvo, da morate polovico dnevnega vnosa mleka kriti z AM (ker zmanjka vašega mleka), pa lahko v primeru nadaljevcanja težav z zaprtjem razmislite o formuli, ki “mehča” blato – npr. IT variante.
Veliko uspeha želim,