Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija DOMPERIDON-TAMETIL

DOMPERIDON-TAMETIL

Spoštovana dr. Cerar,

doma imam tednov starega fantka. Do sedaj nama je šlo dojenje super, saj je fantek pridno pridobival na teži, ob rojstvu 3450 ćez 1 mesec 4850.

Sedaj ko ima 7tednov pa opazam, da sta dojki prazni, nista več polni in včasih sesa v prazno. Tudi plenička ni več stalno pokakana kot prej, sedaj je 1x na dan.

Kot sem zasledila nekateri uporabljajo Tametil. Ker je na recept in ga ne dobim, me zanima če lahko uporabljam DOMPERIDONE TEVA kupljen v Italiji.
Sestavine so domperidone 10mg, lattsio monoidrato, amido di mais, sodio, laurilsofato, povido K30, cellulosa microstallina, silice collidale anidra, magnesio stearato.
Rivestimento, ipromellosa 5mPA.S, glicole propilenico, talco, tittanio diossido E171.
Zelo zelo si namreč želim dojiti.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Lep pozdrav.

Spoštovana,

tabletke Tametil vsebujejo 10 mg aktivne učinkovite domperidon – zato so tabletke, ki ste jih kupili v Italiji identične “slovenskemu” Tametilu. Vsi dodatki, ki ste jih našteli, so tudi v drugih tabletah, nimajo nobenega škodljivega učinka na dojenčka.

Za spodbujanje tvorbe mleka svetujemo jemanje 2 + 1 tabletke dnevno – 2 tableti dopoldne in 1 tableto popoldne (zvečer ne, da ne bi imeli navala mleka sredi noči; poleg tega nekateri povezujejo jemanje domperidona z nespečnostjo …). Učinek je praviloma v nekaj dneh – ko je mleka dovolj, svetujemo postopno zmanjševanje (z 2 + 1 na 1 + 1, pa 1 + 1/2, pa 1/2 + 1/2…) preko enega tedna. Seveda ob hkratnem pitju velikih količin tekočine.

Da vaš dojenček kaka le 1x dnevno pa ni le posledica pomanjkanja mleka, bolj “odraščanja”.

Pozdrav in uspešno dojenje vam želim,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lep pozdrav,

najprej se Vam zahvaljujem za vaš res hiter odgovor.
Mleko se je po jemanju tabletk res vrnilo, ne pa v nekem velikem navalu, ravno prav, čeprav moj otroček dobesedno izprazni prsi.
Ker ga je sedaj 2dni bolj napenjalo kot ponavadi, tokrat tudi ponoči, mi moj mož dopoveduje, da je to zaradi teh tablet.
Mogoče je to le slućajno. Sicer zelo pazim pro prehrani, ker z napenjanjem smo imeli 1mesec nazaj hude težave, zvećer je dobesedno tulil 2-3 ure, pa tudi ćez dan je bil nemiren. Kaže, da mu je SAB SIMPLEX te težave olajšal in sedaj je v redu. Razen sedaj dva dni moćno prdi in prtiska in to ga tudi stalno zbuja, ne more spati tudi čez dan in je posledično razdražljiv.
Sicer pijem 2x2dcl čaj za dojenje in 4litre čaja hibiskusa. Ta čaj sem že pila pa prekinila in pila samo vodo, ker je bila takšna vročina, sedaj ga pijem spet. Da ga ne to napenja?
Sicer pa me zanima glede dojenja…..vem, da več časa kot dojiš bolje je, idealno do 6meseca.
Kolegica mi je rekla, da največ protitelesc dobi otrok v prvem mesecu dojenja.
Nekateri pravijo, da je važno da dojiš do 3 meseca.
Kako lahko potolažite takšne mamice kot sem jaz, ki jo skrbi za zdravje svojega otroka in hkrati se boji da bo dojenja kmalu konec, kako je v resnici z dojenjem.
Sama bom vztrajala s tabletkami in dojenjem dokler bo pač šlo, upam, da vsaj še 1 mesec.
Ali naj zmanjšam dozo tabletk, čepav nekega navala mleka ni?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga “delia”,

me veseli, da je mleka več – pa čeprav morda domperidon nima vseh zaslug za uspeh…

Dvomim, da je napenjanje povezano s tabletkami, bolj z dojenčkovo starostjo. Mame, ki v velikih odmerkih in dolgo jemljejo to zdravilo, tega sopojava ne povezujejo s svojimi tabletkami. Raziskav s tega področja pa itak ni, oziroma so le podatki s preskusov na poskusnih živalih, ki pa niso dovolj občutljive, da bi pokazale, da jih zvija…

Da bi bil krvih hibiskus? Tudi dvomim, a vseeno so to ugibanja. Poskusite morda za kakšen dan ali dva zamenjati ta čaj s kakšnim drugim (npr. kamiličnim) in boste dobili odgovor…

Dojenje je najboljša hrana dojenčka – tja do 4. meseca kot edina hrana, ptem pa do 1. – 2. – 3…. let kot dodatna prehrana. Protitelesa prehajajo v mleko ves čas – res pa jih je največ v prvih DNEH po rojstvu…

A tako kot pri ostalih stvareh v življenju velja tudi pri dojenju “zdrava pamet” – če gre, gre. Če ne gre, kljub temu, da se trudite, pač ne gre – in bo dete zraslo ob nadomestkih v enako zdravega in inteligentnega odraslega. Le na malo dražji in bolj naporen način…

Odmerek zdravila pa po kakšnih dveh, treh tednih na vsak način zmanjšajte. Še zlasti, če ne boste več ugotavljali kakšnega velikega učinka na polnost dojk.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close