Najdi forum

Domači zajec

Pozdravljeni!

Že dolgo časa si želim za domačo žival zajca, vendar bi rad pred nakupom vedel par stvari in upam, da mi lahko pri tem pomagate :

1. Kje je najbolje kupiti zajčka?
2. Katera pasma je najbolj primerna za hišnega ljubljenčka?
3.Samček ali samička?

Hvala za odgovore!

Domači zajec ne obstaja. Verjetno si zelis hisnega kunca.

1. Pri PREVERJENEM rejcu. Ce bos vzel pri nekom, ki kuncev nima kot hisnih ljubljenckov, mora biti tretiran proti kokcidiozi.
2. Poglej katero od pritlikavih pasem, oz. mesancev z njimi.
3. V bistvu je vseeno. Se pa v obeh primerih priporoca kastracija – vecina nekastriranih spolno zrelih samcev bo naskakovala in markirala povsod (tudi po ljudeh), spolno zrele samice znajo biti pa hudo zoprne, nekatere tudi markirajo. Pri samicah se kastracija priporca tudi iz zdravstvenih (tumorji maternice so pri nekastriranih kuncicah starejsih od 5 let zal hudo pogosti), ne samo vedenjskih razlogov.
m.

------- www.kosovir.si

Kaj pa trgovine za male živali (za nakup) ? …Ali imajo tam kastrirane?

Nakup katerekoli živali v trgovini odsvetujem.

Zakaj?

Zdravstveno stanje živali je neznano, živali so brez rednega in zadostnega stika z ljudmi in jih zna biti težko socializirati, živali so pomešane, kar pomeni, da zlahka prinesemo domov brejo samico …

in ne, seveda nimajo kastriranih zivali.

------- www.kosovir.si

No, ne vem, na forumu za kunce (zecovi.net/forum) je nek administrator napisal, da nihče tam ne svetuje kastracije razen če je to res potrebno (če imamo več kuncev). Jaz osebno Zokija ne mislim kastrirati.

Toliko samo, moj Zoki, samček, star pribl. 9 mesecev, je lulal na posteljo samo prvih nekaj dni. Nazadnje mu je sicer ‘ušlo’ tudi včeraj, sicer pa potrebo opravlja v kunčjem stranišču (razen kakcev, ki jih najdem skoraj povsod – vendar je tudi teh največ v stranišču), kakšnega markiranja ravno nisem opazila. Razen markiranja v smislu ‘podrgni brado kamor lahko’ ampak res ne vem zakaj bi to bilo potrebno odpraviti. ‘Naskakuje’ me samo takrat, ko ve ali vsaj pričakuje, da imam korenček, če pa ugotovi, da nimam ne korenčka ne druge hrane, ga vse drugo bolj zanima.

Samo ja, zadnjič ko sem bila v trgovini z živalmi je na kletki s kunci pisalo ‘levjegrivi hišni zajček’ – pa ni čudno, da večina ljudi kunce imenuje zajce, če še v trgovinah na kletkah piše, da so zajci.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

imam modri dunajčan zajce,pa mi ena ženska noče jesti dajem seno oves pšenico in koruzo pa še malo krmila brikete že 3 dni nima nič kakecev nevem kaj naj dam za jest.prosim če kdo ima izkušnje bom vesel odgovora,,,,,,,,,hvala

New Report

Close