Domači zajec
Domači zajec ne obstaja. Verjetno si zelis hisnega kunca.
1. Pri PREVERJENEM rejcu. Ce bos vzel pri nekom, ki kuncev nima kot hisnih ljubljenckov, mora biti tretiran proti kokcidiozi.
2. Poglej katero od pritlikavih pasem, oz. mesancev z njimi.
3. V bistvu je vseeno. Se pa v obeh primerih priporoca kastracija – vecina nekastriranih spolno zrelih samcev bo naskakovala in markirala povsod (tudi po ljudeh), spolno zrele samice znajo biti pa hudo zoprne, nekatere tudi markirajo. Pri samicah se kastracija priporca tudi iz zdravstvenih (tumorji maternice so pri nekastriranih kuncicah starejsih od 5 let zal hudo pogosti), ne samo vedenjskih razlogov.
m.
No, ne vem, na forumu za kunce (zecovi.net/forum) je nek administrator napisal, da nihče tam ne svetuje kastracije razen če je to res potrebno (če imamo več kuncev). Jaz osebno Zokija ne mislim kastrirati.
Toliko samo, moj Zoki, samček, star pribl. 9 mesecev, je lulal na posteljo samo prvih nekaj dni. Nazadnje mu je sicer ‘ušlo’ tudi včeraj, sicer pa potrebo opravlja v kunčjem stranišču (razen kakcev, ki jih najdem skoraj povsod – vendar je tudi teh največ v stranišču), kakšnega markiranja ravno nisem opazila. Razen markiranja v smislu ‘podrgni brado kamor lahko’ ampak res ne vem zakaj bi to bilo potrebno odpraviti. ‘Naskakuje’ me samo takrat, ko ve ali vsaj pričakuje, da imam korenček, če pa ugotovi, da nimam ne korenčka ne druge hrane, ga vse drugo bolj zanima.
Samo ja, zadnjič ko sem bila v trgovini z živalmi je na kletki s kunci pisalo ‘levjegrivi hišni zajček’ – pa ni čudno, da večina ljudi kunce imenuje zajce, če še v trgovinah na kletkah piše, da so zajci.