Najdi forum

Domači šparglji

Ima kdo izkušnje z domačimi zelenimi šparglji? Sadike sem posadil pred tremi leti in so bilke prva leta zelo spominjale na okrazne asparaguse. Letos pa so odgnali močnejši poganjki, in sicer nekateri kar pošteno debeli, drugi pa debeline svinčnika (navadnega lesenega). Oni dan smo jih kuhali in hecno: ta debeli so bili zelo okusni in primerno mehki (smo jih prej malo olupili na spodnjem koncu), svinčniki pa so bili dobeseno kot svinčniki. Že ko sem jih lupil, sem se počutil, kot bi šilil svinčnik, tudi po polurnem kuhanju so bili še leseni. No, vršički so bili v redu.

Ali bo z leti kaj več debelih? Razmišljam, da bi svinčnike kar pustil, pa naj rastejo in opravljajo svojo nalogo, bajsije bomo pa pojedli.

Ko sem pred leti posadila par sadik na vrt, je tudi trajalo par let, da so se malo razrasli. Seveda so rastline kot okrasni asparagus, saj je ista družina. Na vrtu so mi potem rastline vzele čisto preveč prostora, zanje bi rabila kar njivo, pa smo jih izkopali (kar naporno delo, mož jih je s krampom izkopaval), in komaj dobili iz zemlje večino korenin. Eno sem pustila le za okras med trajnicami, saj lepo zrastejo in se jih da porabit tudi v šopkih, spomladi pa pojem tudi par vršičkov.
Za pridelavo je potrebno kar nekaj prostora, pa zgodaj spomladi močno osipati rastline, in ko vršički pokukajo iz zemlje, rezati.
Pa lep pozdrav
Miranda

Tudi mi imamo že cca. 20 let na vrtu šparglje, hecno je le to, da smo jih odkrili šele lansko leto:)))) Mama jih je imela za okras v šopku (kot asparagus). Zdaj pa že bodejo ven in bodo kmalu za porezat. Me pa zanima, tisti, ki jih imate doma, kako je treba z njimi ravnati, se jih kaj osuje in kdaj se jih osuje, gnoji, se jih da razmnoževat in kako….? Hvala za kakršnekoli nasvete z gojenjem špargljev! Mi jih imamo kot že rečeno 20 let na istem koncu in jih ne prekopavamo, tako da je zemlja okoli njih že fejst zbita.

Šparglji prvič obrodijo šele po treh letih.

Blaž, mi jih imamo že dolgo, sva jih z možem tudi sejala. Nam okus ni všeč in jih imamo bolj za okras in ograjo.
Tisti , ki so tanki, so moškega spola. Boš videl jeseni, da imajo nekateri plodove, drugi pa ne.
Ne morem razumet, da so so ta tanki trdi. Pri nas, ko bodejo iz zemlje, so roza bele barve, potem ratajo zeleni in so mehki. Včasih kakšnega odtrgam in pogrizljam. Mehki so ta tanki, kot tudi ta debeli. Ta tanke – moške, je najbolje, da jih vržeš ven.

LP

Hecno, a ne? Jaz poznam tiste divje šparglje, ki jih prodajajo po Istri. Tanki, mehki in menda zelo okusni (na žalost jih še nisem poskusil). Naši pa – svinčniki. Bomo videli, kaj še bo.

Svinčnike samo porežem, debele pa pojemo. Važno, da imajo dovolj vode pa se bodo debelili. Tudi kak lopata gnoja na jesen jih spomladi potem odebeli. Mi se z njimi že kar nekaj let sladkamo in so super!Najboljši so malce pokuhani in na maslu z drobtimcami ali pa v kremni juhi. Jeseni se vse poreže in kot sem že napisala malce pognoji za naslednjo pomlad.

New Report

Close