Domači kunci, brejost, parjenje ….
Isčem enobarvnega kunca za slikanje v Lj ( zato Lj in okolica) , za bombonjerki oz 10 evro. Slikanje bo brez otrok, tema bo Velika Noč.. Za rekvizit in dostavo od doma do fotostudio in nazaj bo poskrbeno.
Slikati bo priznani fotograf Ivan Bliznetsov, njegove slike lahko poiŠČite v googlu.
Če kdo želi pomagati , prosim, kakšno sliko pošlite v osebnem sporočilu oz na e-naslov medicelk.ru
Lp, Julia
Pozdravljeni,
po prebiranju omenjene teme sem prejela precej koristih informacij.
14 dni nazaj sem dobila pritlikavo kunčico, ki je stara pol leta. V prvem tednu je bila v večini zelo mirna, raziskovala naokoli, tudi občasno dirkala po sobi. Tudi do mene prišla ko sem sedela na tleh in me uščipnila z zobmi, ter skakala okrog mene.
Zadnje dni pa se je začelo. Zjutraj ob 6h začne praskati po kletki. Pa smo jo spustili ven in je bilo OK dokler je bila zunaj. Čim smo jo zaprli nazaj v kletko je spet začela s kopanjem. Danes se je isto zgodilo, da je praskala po kletki, smo jo spustili ven in je bilo vse OK. Potem je šla v kletko jest in sem jo zaprla, ker sem šla za 1 uro po opravkih. Ko sem se vrnila sem opazila, da si dela gnezdo…torej vso seno, ki ga je imela po kletki je znosila v svoje skrivališče. Prav tako že ene 2 uri skače okrog po kletki s šopom sena v gobčku. Ali je možno da gre za namišljeno brejost? Zanima me tudi koliko časa lahko traja tako vedenje?
Prosila bi vas za nasvet kako naj v danem primeru skrbimo za njo, ali naj gnezdo pustimo, ali naj s čim drugim nasteljemo?
Hvala vam za vsako informacijo,
Lp
Pozdravljeni.
Imam kunčico ovnačko staro eno leto. Pred enim mesecem sem jo prvic prepustila. Vceraj je povrgla mladice. Naredila je zelo veliko gnezdo. Danes je en majhen zajcek zgrizen lezav sredi zajcnika drugih pa ni bilo. Zanima me kaj narediti z taksno zajklo? A je zelo verjetno, da tudi v drugo pobije mladice ?
Zajce imam v boksih dim. 70x120cm enega zraven drugega in njen sosed je samec. Bi bilo bolje, da dam v boks kjer je sedaj samec drugo samico?
A se lahko da v boks kjer je bil prej samec sedaj breja druga samica?
Hvala vam za pomoc in odgovore.
Pozdravljeni.
Imam kunčico ovnačko staro eno leto. Pred enim mesecem sem jo prvic prepustila. Vceraj je povrgla mladice. Naredila je zelo veliko gnezdo. Danes je en majhen zajcek zgrizen lezav sredi zajcnika drugih pa ni bilo. Zanima me kaj narediti z taksno zajklo? A je zelo verjetno, da tudi v drugo pobije mladice ?
Zajce imam v boksih dim. 70x120cm enega zraven drugega in njen sosed je samec. Bi bilo bolje, da dam v boks kjer je sedaj samec drugo samico?
A se lahko da v boks kjer je bil prej samec sedaj breja druga samica?
Hvala vam za pomoc in odgovore.
Zdravo,
ima kdo podoben primer oz. bi mi znal kdo svetovati na to spodnjo zadevo in sicer:
kunčica mi je skotila včeraj mladiče in sicer naredila se ji gnezdo oz. populila dlako v kot kletke skotila pa jih je nekaj na sredino kletke ( oz so tam) brez da bi jih pokrila z dlako, opazil sem jih še nekaj v tistem delu kjer si je naredila gnezdo oz. kam je spravila populjeno dlako ter eden je čez noč “prilezel” na čisto svojo stran v svoj kot.
V čem bi bil tukaj problem? Bodo preživeli jih bo še naprej hranila ( glede na to, da so stari vsaj 32 ur in kolikor opažam so še vsi živi torej jih hrani ali ne, če jih ne bi bi umrli ali kako je s tem? )
Gnezde in mladičev se ne dotikam in je ne hodimo gledat ( cca. 2-3 x dnevno, ko hranim zajklo).
Prosim za kakšno koristo informacijo.
Živjo!
Mena sam zanima koliko stane kastracija ali sterilizacija kunčkov?imam dva dvomesečna kunčka (fantka in punčko), ki nista u sorodu (iz različnih koncev slovenije) in nimam želje da bi bila punčka breja. Prebrala sem da jo lahko dam po 6 tednih kastrirat pa me zanima koliko to stane? Ali je to idvisno od veterinarja
Hvala za odgovor,
Lepo vas prosim za pomoč.
Imam mesec in pol starga samčka pritlikavega kunca in dvomesečno staro samico.
Samčka sem kupila drugje kot samico in sicer pred dvema dnevoma,samico pa včeraj.
Problem pa je da ga samica samčka podi,napada in ko napade in ji samec pobegne, samica udari z zadnjo nogo ob tla..Samec seveda takoj u svojo hiško pobegne (vsak imata svojo). Zdaj imam pregrado u kletki da ga ne more napadati. Je pa res da samička je skoz v svojo hiški. Ven pride ko hoče napadati samčka,ko se ji približa. Samec je pa seveda prestrašen. Ko sem dobila se je hitro prevadu na svoj novi dom in name, zdaj pa je pestrašen zaradi samice.
Seveda pa je samica iz Mengeša to je kako slabo uro stran od Ljubljane kjer stanujem jaz in sem jo pripeljala z avtobusom. Mogoče je ta vožnja kaj kriva da je tut ona prestrašena napadalna?
Ne vem kaj naj ukrenem glede tega. Če ne bo šlo drugače bom mogla samico oddat, če samčka ne bo hotela sprejemat. Samico pa sem kupila ker sem prebrala da je dobro če zajčka ko kupiš ni sam,da ima še enega svojega zraven. Ker pa imam doma na kmetiji zajce (za rejo) in sem jih dolga leta tudi skrbela za njih (zdaj mami skrbi za njih, ker sem jaz u Ljubljani; drugače prihajam iz dolenjske) sem videla da dva zajca samca se tepeta, če nista brata,samec pa samička pa se razumeta v redkih primerih da se nista in sem tudi zato upala da bi bilo bolje samičko vzet, zdaj pa ga samička ne sprejema.
Kaj naj ukrenem glede tega? Naj počakam še nekaj dni in dam pregrado stran? Vendar se bojim kaj bo naredila samčku. Ali kaj na ukrenem?
PROSIM POMAGAJTE MI!
VSE KAR MORATE VEDETI OD PRITLIKAVEM KUNCU:
NAPOTKI ZA PRAVILNO OSKRBO KUNCEV (Oryctolagus cuniculus)
Možna so odstopanja podatkov glede na pasmo oz. velikost kunca (pritlikave ali orjaške pasme)
Biološki podatki
Življenjska doba: 7-12 let
Telesna teža (odrasli): od 1 kg pritlikave pasme do
12 kg za orjaške pasme
Dnevno-nočna aktivnost: od jutra do večera
Telesna temperatura: 38,5-39,5°C Izvor:
stepe, travniki, gozdovi in puščave jugozahodne
Evrope in severozahodna Afrike, živijo v kolonijah, v
podzemnih rovih
Do večine zdravstvenih problemov pri kuncih, pride zaradi neprimernih življenjskih pogojev in oskrbe. Ker ima ta
vrsta živali v naravi vlogo plena, lahko dolgo in uspešno skrivajo znake bolezni.
Obnašanje
Lahko živijo sami, v paru ali v skupini. Med 2 nekastriranima samcema lahko pride do bojev ali parjenja med
samčkom in samičko, ki sta v puberteti.
Zelo pomembno je, da ima kunec možnost preživeti par ur na dan zunaj svoje kletke, a vedno pod nadzorom
(električne žice, tepihi,…). Ne marajo sprememb
v svojem okolju. Tudi če se zdi
igra lovljenja s kuncem zabavna, se je treba zavedati, da to lahko preraste v zanj stresno situacijo plenilec-plen.
Rokovanje
NIKOLI ne dvigovati kunca za uhlje (nevarnost zastoja srca) ali vleči za zadnje noge, saj lahko tako pride do
zloma ledvenih vretenc! Dvigovanje: ena roka,
ki gre pod prednje tačke, druga roka pa vedno na ledveni del oz. okoli medenice.
Drži se ga vedno z obema rokama tako, da se kunčev hrbet narahlo pritisne ob
trebuh osebe, ki ga drži tako, da je njegovo telo podprto z rokama in kunčevo
telo oblikuje črko C. Prenašanje: celo telo kunca podpira
podlaht, glavo pa naj skrije pod roko
Življenjski prostor
Kovinska kletka s plastičnim dnom, dolga toliko, da kunec lahko naredi 3 poskoke v eno in drugo smer, visoka pa
toliko, da se lahko postavi na zadnje noge, ne da bi se z uhlji dotaknil vrha kletke. Naj bo v mirnem prostoru, NE
na hodniku ali v kuhinji, oz. nikjer kjer so vonjave (npr. blizu koša za smeti, cigaretni dim…), ki bi mu lahko škodile
ali ga vznemirjale.
Idealna temperatura okolja: 18-20°C, nikoli več kot 28°C, saj zelo slabo prenašajo visoke temperature!
Nastil (oz. substrat): rastlinski! žagovina (oblanci), vpojne plenične podloge ali časopisni papir; NE uporabljati
opilkov cedre, bora ali odišavljenih nastilov, ki so dražeči za dihala. Veliko kuncev bo uporabljalo poseben kot za
uriniranja in blatjene, celo posebno za to določen plastičen WC z vpojnim nastilom.
Ostala oprema: težki posodici za hrano in vodo ali napajalnik za vodo, ki se ga namesti iz zunanje strani kletke,
jasli za seno. Radi imajo skrivališča (kartonske škatle, cevi,…), preprogo zunaj kletke za počitek, otroško stajico
za razgibavanje, igro in vzpenjanje, podlago za praskanje, lesene predmete za glodanje, plišaste igračke,… Paziti
le, da ne pojedo neprimernih predmetov. V tem primeru jih je potrebno odstraniti!
Čiščenje: Dnevno menjati vodo in s ščetko očistiti napajalnik 1x tedensko. Nastil mora biti vedno suh (dnevno
odstranjevati del moker od urina, nakapljane vode iz napajalnika), dno kletke pa izpraznjeno vsega nastila in
oprano (madeže od urina se da dobro očistiti z raztopino kisa) najmanj 1x na teden.
Prehrana
Kunci so striktno rastlinojedi (herbivori), zelo občutljivi na spremembe v prehrani ter s stalno rastočimi zobmi. So
koprofagi, kar pomeni, da 2. vrsto svojih iztrebkov (mehkejša in vonjava cekotrofa) zaužijejo, ker vsebujejo za
zdravje nepogrešljive vitamine in beljakovine.
• Dnevno sveža voda! Kunci veliko pijejo; do 300 ml/dan za kunca, ki tehta 3 kg
• SENO STALNO NA VOLJO! Travnato ali žitno, ne lucernino (preveč beljakovin). Nujno za pravilno
obrabo zob in nemoteno delovanje črevesja. Dobro menjati 2X/dan, da ostane okusno.
• Briketi (oz. peleti): kvalitetni-takšni, ki so vsi enake barve in velikosti z visokim % surove vlaknine (npr.
Cuni Complete od Versele Laga, Oxbow, Supreme Selective, Supreme Science-Fibafirst, Bunny,
Genesis…). Dati na razpolago 2X/dan po samo 1-2 uri in sicer ne več kot 20 g/kg kunca/dan. V večjih
količinah lahko privedejo do debelosti, težav z zobmi in neravnovesja črevesne mikroflore. Tudi niso
nujen del obroka, če kunec poje veliko sena in sveže zelenjave. NE semenskih mešanic!
• Zelenjava: le za odrasle kunce, oprana, posušena in sobne temperature; 3 vrste zelene listnate
zelenjave/dan (zeleni nadzemni deli korenčka, endivija, radič, zelena, peteršilj, motovilec, brokoli,…). Z
njo dobijo potrebne vitamina, kalcij in tekočino.
• Divja zelišča in trave: kot dodatek in popestritev (regrat, trpotec, malinovi listi, pasji rep…)
• Sadje in gomolji: omejena količina (1 jušna žlica/kg kunca/dan): jabolko, hruška, breskev, pomaranča,
korenček,… Ostanki, ki niso bili pojedeni pa naj bodo odstranjeni vsak dan.
• Prepovedano: stročnice, zelje, kislica, krompir, avokado, čebula, česen, čoklada, kruh, sladkarije
• Komercialni posladki so lahko škodljivi. Vsebujejo preveč sladkorja amidona in celo živalske beljakovine
(priboljški tipa »Drops«), kar pa je v nasprotju s prehrano rastlinojedih živali.
Razmnoževanje Breje
samice naredijo gnezdo iz lastne dlake, ki si jo populijo iz trebuha. Mama kunćica
preživi z mladiči le nekaj minut na dan, zjutraj in zvečer, za čas dojenja. Vendar, če se mladički
oglašajo dolgo časa in poskušajo zlesti iz gnezda, je možno, da jih je mama zapustila. V tem primeru jih je
potrebno hraniti po naslednjem receptu: Nadomestno mleko za sirote:
komercialno mleko za pse in mačke in sicer 2 dela praška raztopljenega v 1 delu vode in ogretega, 1 obrok/dan,
volumna 20% telesne teže mladička.
Zdravje Sterilizacija se
priporoča pri samicah po 6. mesecu starosti, za preprečevanje zelo pogostih tumorjev maternice in mlečnih žlez
(80% nesteriliziranih do 4. leta), markiranja in agresivnosti (teritorialnosti).
Kastracija samcev bo preprečila tumorje na modih, markiranje in agresivnost.
Na človeka prenosljive bolezni-zoonoze : glivične kožne bolezni (dermatofitoze), bakterijski infekciji pastereloza in
salmoneloza,… Torej, velja vedno
dobro oprati roke po vsakem stiku z živaljo in prav tako dobro oprati njene posodice, z le njim posebej namenjeno
gobico.