Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Domači kunci, brejost, parjenje ….

Domači kunci, brejost, parjenje ….

Pozdravljeni!

Tudi naša levjegriva kunčica bo (če je bilo parjenje uspešno – nisem prepričana zaradi pomanjkanja izkušenj) v kratkem (cca. 1 teden) imela mladičke. Sva bile tudi pri veterinarju; rekel je da sicer zatipa nekaj in da verjetno je breja, vendar pa zagotovo en more reči (lahko bi bil samo pol mehur).So še kakšni drugi znaki, ki bi lahko pokazali na brejost?

Stara je 1 leto in 4 mesece in smo se precej pozno odločili za mladičke. Za dodatni prostor sme že poskrbela, saj bo dobila še eno, večjo kletko, ki bo povezana z njeno.
Zanima me glede same prehrane; trenutno ima na voljo vedno seno in svežo vodo ter občasno svežo zelenjavo. Kaj ji lahko ponudim med brejostjo in po kotenju, da bo imela dovolj hranilnih snovi?

Zanima me tudi, ali ima kdo kakšršnikoli nasvet, kako zmanjšati možnost, da mladičke pobije. Vem namreč, da je to zelo pogosto in bi rada naredila vse, kar je v moji moči, da to preprečim.

Že vnaprej se zahvaljujem a odgovore, vesela pa bom kakršnegakoli nasveta v zvezi z brejostjo in mladički.

Pozdravljeni,

samička nam je pred 16 dnevi skotila 3 mladiče. Dva sta do sedaj že spregledala, eden pa še vedno ne. Se mi zdi da je tudi bolj suh kot drugi dva. Je mogoče z njim kaj narobe?

Prosim za pomoč.

lp
J.

zdravo mene pa zanima sem dal zajklo k zajcu pa je 2 krat padu na hrbet.čez en mesec pa ni mela mladičov zredila pa se je.a je lahk kaj narobe

To, kdaj lahko prijemaš mladiče je zelo relativno. Jaz se s svojimi tremi zajkljami tako dobro zastopim, da jih preštejem že 2 dni po kotitvi. Moraš pa imeti z njimi dober odnos, da se te ne bojijo, so te navajene..

naša zajkla je zadnjič skotila 11 mladičkov hranila jih je ampak jih je potem kar naenkrat zavrgla pa jih nismo prijemali.Zajkla je stara dve leti in je že 2 krat imela mladiče in obakrat jih je preživela.mislite da je z njo kaj narobe

Pozdravljeni!
Sem nova in sem se ob iskanju odgovora na moje vprašanje do solz nasmejala (nekatera vprašanja) 🙂
Morda bo tudi moje vprašanje komu smešno,a res ne vem za kaj gre.
Imam zajklo orjaški lisac, staro 2 leti. Razen ponoči, je spuščena v stanovanju ali pa na vrtu. Prijazna, pridna, lula in kaka le na WC, nikdar v kletki.
No, in danes sem prvič opazila, da je bilo njeno lulanje krvavo. Naslednjič normalno.
Ali je (ne umret od smeha) dobila menstruacijo?
Namreč obnaša se in je` popolnoma običajno.
Že vnaprej hvala za odgovor.

Ali mi lahko kdo napiše točno kaj vse jejo pozimi in poleti zajci(tisti ki niso okrasni in ne poljski zajci)?? Prosim potrebujem odgovor!!

Kateri zajci zdaj? In kateri so okrasni?

zdravo mene pa nek zanima…mladici so po 3 dneh umrli usi :(( zakaj?pa gdaj ji lahko dam zdej parit? hvala

mogoče sta zajkla in zajec v sorodu kar je zelo narobe. jaz zajcem devam samo oranžen korenje , suh kruh, včasih tudi malo solate, brikete (otrobe),travo, seno

hej! Mladiči so ti umrli,k jih mama zajkla ni hranila.zakaj pa jih ni,pa je zedrugo vprašanje,če zajkla nima dovolj mleka tako ne bo nič iz tega.

zajklo lahko ponovno prepustis dva dni po porodu,če ti bo ponovno neuspesno vzredila mladiče ,jo izloči iz reje

haj

Mi mamo doma pritlikavo(se mi zdi) levjegrivo ovnačico..stara je nekje 3 leta, že dvakrat je delala gnezdo in si nacufala svojo dlako noter..(navidezna brejost)..no uglavnem a preden daš parit, lahko veš, a bo zajkla skrbela za mladiče, al jih bo zavrgla, če lahko to zveš iz njene osebnosti..parla se še ni nikol..ampak če bi mela mladiče..a je treba za usakga mladiča posebi kletko kupt, a kuko? Kok pridejo stroški, če bi rd meu mladiče, doma mamo samo eno kletko, ni glih mjhna…bol velika je.. zajkla je velka ene 30-40 cm..in..a se lahko npr.. levjegrivi ovnač par z eno drugo zajčjo pasmo..?a bojo pol mladiči zdravi, pa če bojo normalni?

Hvala za odgovor vnaprej 😉

Dober dan!

Mene pa zanima,ce slucajno kdo ve. Kaj bi blo narobe z zajklo ceprav je dvakrat bla spuscena zraven mandlca ni mela mladickov. Ceprav bla breja.

glj prvo kot pro če inaš čisto krvno zajklo si tako prehitro spravljav kajti magla bi biti stara vsaj 10mesecev ne pa šest,kaj se pa tiče korenja pa jejo vsakega tako,da glede tega neboš imel proglemv zajkla pa če nebo povrgla jo še pusti kak mesec dva pa potem pari.

Lepo pozdravljeni.

Pred dobrim letom sem kupil zajčka. Zanj lepo skrbim vsak dan mu dam hrano in čisto vodo, ter ga tudi rad božam. Lansko zimo sem ga imel v svoji sobi, ker sem želel, da bi se čimbolj navadil na nas. Zajček je zelo boječ ne upa si niti iz kletke , se oglaša, kot da bi cvilil, ko ga hočem pobožat in grize. Že prej sem imel zajčka, ki je bil čisto drugačen, ko je koga zagledal je bil takšen kot kužek je komaj čakal, da dobi kaj zelenjave in kakšen pribolšek. Zanima me če ima kdo kakšen nasvet kako mu pomagat.

Gregor.

Živjo,

prvo ti bom postavila eno vprašanje. Je samček ali samička? Katerikoli spol že je, ti predlagam, da ga/jo daš kastrirat/sterilizirat. Mojemu se je obnašanje malo popravilo po kastraciji, čeprav tudi prej ni bil težaven.

Opisala ti bom situacijo pri sebi, če se ti bo dalo toliko prebrat 😉 Novembra 2011 sem si kupila kunca, po večih letih življenja brez teh prikupnih živali (imela sem 2, prvi je poginil pri skoraj 12 letih, drugi pa kaj kmalu za njim). Sprva sem ga imela doma pri starših in sem ga videla samo za vikend, saj sem v Ljubljani živela v eni čist premajhni sobici, da bi ga lahko imela zraven. Pri starših sem ga imela približno 3-4 mesece, kjer ni bil spuščen oz je bil za kakšno uro na dan, vendar sprva ne.
Po nekaj mesecih sem ga vzela v Ljubljano in kupila veliko kletko (120 cm dolžine). Vratca sem mu puščala skos odprta, fant mu je celo naredil lojtrce, da bi lažje hodil ven in notri ampak on je bil tako plašen, da ni hotel it nikamor. Skos je čepel v enem in istem kotu, nikoli se ni ulegel na hrbet, vedno, kadar je počival je imel oči odprte… Uglavnem očitno ga je bilo zelo strah. Včasih se je zgodilo, da je v stanovanju kaj zaropotalo ali pa, če si preveč sunkovito prišel skozi vrata, v takih primerih se je tako ustrašil, da je vse seno in vse kar spada zraven odletelo po sobi, on pa se je tekel skrit pod posteljo.

Tako vedenje se je nadaljevalo še kakšno leto. Ugotovila sem, da eni rabijo res dolgo, da se navadijo.

Predlagam ti, da ga ne božaš na silo-po domače povedano ga pusti skos pri miru. Daj mu hrano in vodo, očisti wc in konec. Potem počasi lahko začneš delat to, da si daš v roko priboljšek, greš do kletke in počakaš, da pride sam do tebe in ti vzame priboljšek. Za začetek je že dost to, da bo prišel do tvoje roke v kletki ne da bi te ugriznil. Ko te bo nehal grizt, ga lahko kdaj vzameš tudi ven, si daš v roko kakšen priboljšek in počakaš, da sam pride do tebe. Ti samo sediš/ležiš na tleh čist pri miru.

Kuncem se ne smeš vsiljevat, oni morajo sami prit do tega, da jim ti nič nočeš.

Če te ugrizne ko daš roko v kletko, to pomeni, da je teritorialen/a. V takem primeru bo najbrž najbolj pomagala sterilizacija/kastracija.

In kakor se bo to zdaj čudno slišalo, samice znajo bit precej bolj teritorialne kot samci, čeprav to ne velja za vse.

Uglavnem: S/K bo najverjetneje pomagala, potem to, da ima skos na voljo seno-nikoli ga ne sme zmanjkat, skos naj ima na voljo svežo vodo, kakšno leskovo palco za grizt, pa z briketi ne pretiravat (upam, da imaš kvalitetne), tvoja potrpežljivost in zagotavljanje miru do živalce.

Če te še kaj zanima vprašaj, sem ti na voljo 😉

lp, S

Živjo jst bi pa rad izvedel kaj naj naredim ko moja baba k ma ful hude pupike zakaj no če fukati z mano to mi res ni jasno no ali mi lahko kdo pomaga hvala

Živjo jst bi pa rad izvedel kaj naj naredim ko moja baba k ma ful hude pupike zakaj no če fukati z mano to mi res ni jasno no ali mi lahko kdo pomaga hvala

Lep pozdrav!
Imam 2 kunca, 1 samičko in 1 samčka..
skupaj sta v kletki in zasledila sem da jo samček naskakuje..Bi bilo bolje da samčka ločim od samičke ko je breja ali ju lahko pustim skupaj? hvala za odgovor 🙂

Lp

New Report

Close