Domači kunci, brejost, parjenje ….
IMAM okrog 200 kuncev starih od enega tedna do treh let. Redim jih za prodajo, za zakol ali nadaljno rejo. Imam kar nekaj izkušenj o vzreji kuncev. Imam 3 zajce za razplod in 14 samic. Mladičke ločim od zajkle matere po petih tednih. Če živiš s kunci tudi oni sprejmejo tebe in ni ovire da jih ne bi prijel že prvi dan. Seveda moraš tudi samico pobožat, da se te navadi. Če ima ena samica več kot 8 mladičkov jih ostale poberem in dam v drugo gnezdo k drugi samici, ki ima pribljižno isto stare mladičke. Samico pri tem za kakšno uro umaknem od legla. Jaz čistim prostor vsak dan, s tem da se legla ne dotikam. Po treh tednih pa tudi gnezdo če je slabo ali preveč umazano odstranim in jim dam seno ali otavo. Samice skotijo različno število mladičkov, od enega pa do sedaj pri meni tudi 19. V gnezdo jih skoti ponavadi toliko koikor jih misli da jih bo lahko preživela. Ostale skoti izven gnezda, ti ponavadi zmrznejo. Kakšnega tudi samica poje. Meni kotijo vse leto tudi vdecembru, v prostoru kjer je bilo dogrevano na 6do 10 stopin celzija. Meso je zelo dobro in zdravo.
Če koga kaj še konkretneje zanima me lahko pokliče na 040 190 765.
Oi. Mene tudi zanima, zakaj kunci toliko ližejo? Mi smo dva tedna nazaj dobili samičko in nas stalno liže. Prve dni je bolj malo, zdaj pa nonstop. Liže pa vse tri, mene, moža in hčerko. Kletko ji čistim jaz. Ima manjšo kletko (dolžina 80). Notri ima leseno hišico, wc, posodico za vodo (iz napajalnika ni znala pit), posodico za hrano in nekaj igrač. Kupljenih, za zajce. V posodici ima na razpolago brikete Bunny do 6. meseca starosti. Vodo ji menjam 2-3x na dan. Če polije ali se umaže tudi večkrat. Kadar ji pa dodam še kapljice, ji pustim isto vodo en dan..če se ne umaže. Vsak dan ji dam tudi svežo zelenjavo. Do zdaj sem ji dala korenje, peteršilj, solato. Solato sem ji dala neko domačo z vrta. Sem opazovala obnašanje/prebavo in je ok. Ima pa jo zelo rada, zato ji jo dajem, vsake tolko. Peteršilj pa obožuje! Dala sem ji tudi jabolko, ni bila kej preveč navdušena. Imamo tudi priboljške. Trenutno neke jogurtove, ki vsebujejo vitamin C. So ji všeč. Takoj, ko sliši vrečko prileti. Suhega kruha ji pa še nisem dala.
Na dnu kletke so tisti briketi, nadomestek žagovine. V wcju tudi. Čez to, razen v wcju, je seno. V njeno hiško ga dam malo več.
Sem pozabila omeniti. Ima tudi mineralne-solne kamne. Najprej sem ji kupla tistega velikega belega, je obrabljen. Zdaj sem ji dala še enega manjšega rumenega. Baje, da teh velikih ne marajo? Tako, da to ni razlog, da nas toliko liže…
Njeno življenje pa poteka tako. Čez noč je v kletki, ne upam si je pustit same zunaj. Čez dan ima pa na razpolago celo stanovanje. Spuščena ni samo takrat kadar zračimo, da ne pade z balkona in kadar nas ni doma. Smo pa večinoma po cele dneve doma, tako da je tudi ona zunaj. Kablov pa ne mara:) Jih ovoha ampak ugrizne pa ne. Sem prav vesela 🙂
Kletko nameravam kupit večjo, čez kakšen mesec.
Zdaj sem se pa razpisala. Tiste, ki se spoznate..bi ji bilo pametno nabaviti še kaj? Kaj spremeniti? Kakšen nasvet?
In pa hvaležna bom za odgovor na vprašanje 🙂
Dober dan sem nov na tem forumu,zato se upravičujem če moje vprašanje ne pišem pod tapravo temo.
Doma imam zajklo staro približno 6,7 mesecev in je dobila gliste ali trakulje in sedaj ne vem kako to ugotoviš ali so gliste ali trakulje?
Me pa zanima s katerim zdravilom ji bi lahko te notranje zajedalce odpravil?
Zahvaljujem se vam že v naprej.
LP.David
Odkar imam moja dva kunca, sem ugotovila, da so tiste kletke, ki jih prodajajo v trgovinah in naj bi bile za kunce, premajhne.
Jaz sem najprej kupila to manjšo kletko in niti ni bila poceni, okrog 70 eur. Potem je eden dobil tisto največjo pasjo ograjo, premer je okrog 180m cm verjetno. Pa še vseeno jo premika in grize ker hoče ven.
Drugi je dobil manjšo pasjo ograjo in to prvo manjšo kletko, ki sta skušaj povezani, tako da gre not in ven kadarkoli.
Sicer ju spuščam izmenično po sobi, ven iz sobe pa ne, ker se bojim, da bi padla po stopnicah ali z vrha, ker še ni ograje. Drugje ju pa samih niti ne bi spuščala, ker grizeta kar jima je novo, pa tudi vsake toliko ju kaj prime.
Za kable – ne bi bila ziher… Moja dva sta imela v sobi pol leta eno mojo mizo, ki sta jo po pol leta enkrat čist razgrizla.
Pa še to – vse te stvari za kunce, od igračk naprej, so zelo drage in včaish prav neuporabne. Npr. WC za kunce – so ful premajhni. Jaz sem jima kupila še kake tri posode zraven, eno je bila posoda za želve. Lahko bi bila kar kaka banjica za posodo umivat. Pa kake mačje posode. Moja dva, ko ju prime, vse zmečeta ven.
Npr. jasli za seno vržeta dol s kletke. Ko je na tleh, pa lulata po njem. Zato sem kupila kar eno plastiko z luknjami od IKEe in sem jo z vezicami pritrdila na kletko – notri se da bolj fajn zatlačit seno in enostavno ga dobita ven – drzgačače je seno po celi sobi. Ko sta imela seno v posodi, sta jo pa obrnila okrog in polulala in razmetala.
Plastične hiške za kunce – moja dva niti not ne prideta. Imata tunel za mačke in jima je ful všeč. Ali prazna vreča od peletov.
Posodice za krano – premajhne. Uporabim kak sta rkrožnik ali mali mačji WC. Ampak potem sta se nekajkrat polulala notri. Zdaj iščem eno tako posodo, ki je dost velika in dost majhna, da ne lulata notri in ne spita notri.
Pozdravljeni vsi skupaj,
sem prvič na tej strani in nisem zasledil odgovora na vprašanje kakršno je moje.
Zajkla je prvič imela mladiče. Ko jih je skotila jih je zapustila in se jih ni dotaknila tako, da so poginili od lakote.
Kakšen je vzrok za to. Bilo je poskrbljeno za higieno, dovolj vode, hrane, skratka vse, saj druge zajkle normalno kotijo in vzgajajo mladiče.
Ali jo naj dam še enkrat pariti ali jo odstranim.
zdravo.. imam eno vprašanje.. moja kunka je včeraj skotila mladiče… zdaj pa imam vprašanje.. kunca sem odstranil.. v kletki imam takšno hiško in v teh hiški so mladički.. zdaj pa sm dal kletko z kunko in mladiči na toplo ampak je kunka vhod v tisto hišico v kateri so mladiči zapounila z slamo kunka pa je zmeraj ko pogledam odzunaj.. zakaj???
lp
jaz pa imam se nekaj vprasanj.. prebral sem namrec celotno temo, pa se kaksno zraven.. se da komu napisat kaksne naslove knjig, na katere se clovek lahko zanese.. preko interneta prides predvsem do ultra starih, novejsega je bore malo..
vprasanje 2.. vceraj sem sel v trgovino po steljo – kupila sva 15kg specialnih briketov ki so seveda precej drazji od navadnih za v pec.. Te namrec ne vsebujejo lesa iglavcev in s tem tanina – mogoce kdo ve kaj okoli tega? so peleti iglavcev res tako nevarni za zajce? potem moram narediti nov zajcnik, ker je ta narejen iz prvovrstnega macesna…
LP