Tale naprimer je zeloooo dober:
40 dag pirine polnozrnate moke
10 dag polnozrnatega kuskusa
pest otrobov
cca 4,5dcl vode
1 in pol male merice kvasa
2 mali merici soli
Sicer pa lahko uporabljaš katerokoli polnozrnato moko, lahko dodaš kake kosmiče, semena ipd. Na približno pol kile suhe mase (kakršnekoli) vse ostale sestavine ostanejo iste.
Če pripravljaš kruh za čez noč, zmešaj sol, vodo in kvas skupaj, da se ti razvije solnokvasna raztopina.
Pa dober tek!
Evo Bernardica. Kopiram iz sosednjega foruma.
Avtor: Reca
Član od:1.3.2004, poslanih sporočil:1239
Odgovor z dne – 08. nov 2005 16:55:55
Jaz vedno dam vedno 2-3 dag svežega kvasa in eno polno čajno žličko soli. Voda je pa po občutku, seveda s pipe. Tam cca 2 dcl ali pa kakšno kapljo več. To se premeša in se pusti najmanj 5 in največ 48 ur, najbolje pa je čez noč. Jaz s tem zamesim kruh iz 75 dag moke. Tudi mene je zmotilo to, da bi moralo biti v prostoru največ 20 stopinj, pa sem poklicala mojstra, on pa mi je rekel, da ni problema. Taka temperatura kot je v prostoru pač je in da me to naj ne moti. Torej, vedno pustim pokrito čez noč na kuhinjskem pultu in vedno je uspelo. Pa je bilo tudi že zelo vroče. Moko sem pa samo na tečaju mešala s kuhalnico, doma to vedno delam z roko. To mi je hitreje in lažje. Pa še občutek za vlažnost testa je boljša.
Za tiste ki niste bile na tečaju: to testo vzhajajte in potem na ostri moki oblikujte hlebčke. Ti naj ponovno vzhajajo na pomokanem pekaču. Ko so dovolj vzhajani jih dajte v pečico na maksimalno temperaturo za največ 35 minut. Vse ostalo ni več peka, je sušenje.
Jaz ga navadno drugič niam časa vzhajat in dam kar takoj v pečico. Vseeno je kruh tak kot se šika.
lp Vesna
Vesna Milek Recko
lp
Jaz kakšne posebne razlike niti nisem opazila. Mogoče je malenkost rahlejši in malo manj se drobi. Nekateri pa pravijo, da razlike ni. No, ne vem, kakorkoli, jaz jo uporabljam, če jo seveda ne pozabim pripraviti. Res pa je, da ti ni potrebno paziti na temperaturo, pa sigurno vzhaja, čeravno traja malo dlje. Jaz jo kar v kruhomat naštimam zvečer, dodam vse sestavine za kruh in vklopim zamik.
lp
Mačke, živijo!
Novopečena “penzionistka” ima vsak dan občutzek, da je nedelja:-))))))
Zaenkrat me čas še ne preganja. Vstajam kot ponavadi, včeraj še malo prej:-))) Zdajle sva ravno dobro prišla iz sprehoda, skuhala sem kosilo, popoldne bom pa varuška.
Skratka, UŽIVAM prve dneve svobode.
Komaj čakam, da jo “popihava” na Dolenjsko.
A ste mi kaj “fovš”???:-)))))))
LP!
Ne, nismo ti “fovš”, kar lepo uživaj, saj si dovolj dolgo delala v službi, kajne? Uživaj najprej zase, potem pa še malo za nas, ki mislimo, da do penzijona sploh ne bomo prišli, saj se kar nekaj podaljšuje. Mogoče pa tudi, bomo že videli. Sicer pa mislim, da ti ne bodo pustili kar uživati, saj si taka dobra duša, da te bodo hitro porabili domači, pa otročki pa še kdo.
Zdaj pa se resnično naužij svobode, sreče, dolenjske in vsega kar se ti je zdelo prej premalo. Kako lepo pa še pomlad je tu.
Vso srečo iz srca!
N.