Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Dolžina stenta in zapleti

Dolžina stenta in zapleti

Pozdravljeni,

pred leti sem bil stentiran z manjšim stentom, ki se je po 8ih letih 70% naplastil… Ponovno sem bil stentiran in sicer z dvema stentoma, katera ležita v omenjenem. Piše pa tako: Prediletacija subtotalne lezije in stentiranje segmenta z DE stentom 3,0 x 36mm , potem še proksimalno z DE stentom 4,0 x 23mm ..

Če pravilno razumem je to stent skupne dolžine skoraj 6 cm (59 mm)?

diagnosticirano imam 3 žilno koronarno bolezen kjer so LCX in RCA naplatene do 50% ter stenoza po D3 70%..

Star sem 46 let.. športno aktiven vse skozi (najmanj 3x tedensko), ne kadim, ne pijem le dedno hiperholesterolemijo imam.. (statini so mi povzročali težave zato sem nekaj časa jemal Repatha zdravilo po katerem se mi je imunski sistem vsakič znova porušil kljub temu, da so rezultati bili dobri). Po dveh letih nejemanja zdravil sem prebolel covid 2x in na koncu pri športu zaznal pekočo bolečino v prsih (sprva sem mislil , da je povezana s kondicijo (kar se je seveda na koronografiji pokazalo drugače).. Sedaj sem kandidat za Bypass-e… zanima pa me kaj predstavljajo v telesu tako dolgi stenti oziroma kaj pripelje do tega, da se koronarna žila red stentom upogne in za stentom zoži.

Kaj pomeni “subekspandiran” stent?

Kaj v telesu predstavljajo tako dolgi stenti in kakšne težave lahko povzročajo?

Postopoma sem se vrnil k športnaju.. tek in kolesarstvo… pri tem “za enkrat” ne čutim pekoče bolečine v prsih.. me pa je seveda vsakič strah 😉

hvala za odgovore

Spoštovani,

Žal tudi mlajše osebe, kot ste vi, zbolijo za koronarno boleznijo. Verjetno gre za družinsko nagnjenost in družinsko obremenjenost s holesterolom, ki je glavni dejavnik tveganj za nastanek koronarne bolezni. Razen zdravega načina življenja in jemanja ustreznih zdravil drugega načina za upočasnitev bolezni ni. Torej, še naprej bodite fizično aktivni, čim manj stresa, optimalno urejen krvi tlak in krvne maščobe. LDL holesterol naj bo pod 1.8 mmol/l.  Glede stentov velja, da kljub razvoju novih stentov še vedno prihaja do restenoz t.j. ponovnih zožitev žile znotraj samega stenta. Do zožitev pride kmalu po ustavitvi stenta ali veliko let po ustavitvi le tega. To da imate dva stenta skupne dolžine 5,9 cm še vedno ne predstavlja nobene težave. Pomembno je da ne pride do zožitev znotraj stenta ali nekje na drugih delih koronark glede na to, da imate bolezen na vseh treh koronarkah. Seveda število vstavljenih stentov je tudi omejeno, kajti koronarne arterije niso statične temveč se premikajo skupaj s srčnimi utripi in morajo biti tudi fleksibilne, kar stenti omejujejo. Skratka, zaenkrat število in dolžina stentov še ni kritično.

Lp

hvala za obrazložitev 🙂

Še eno vprašanje bi imel in sicer ali se koronarografija lahko / ali v praksi , izvaja periodično (preventivno)? Namreč kako lahko bolnik ve kdaj bo naslednjič “ta pravi” trenutek? Dvakrat sem imel srečo.. tretjič je lahko ne bom imel…  hvala

Spoštovani,

Koronarografija se ne izvaja preventivno. Dokler nimate simptomov je koronarografija nepotrebna in nesmiselna. Predlaga se takrat ko je skoraj že zanesljiv obstoj bolezni oz. zožitve ene ali več koronark in se že pričakuje poseg na koronarkah (stentiranje ali predlog za operacijo by-pass). Pred koronarografijo so lahko predlagani drugi manj invazivni postopki (npr. CT koronark itd.).

Lp

Hvala lepa za pojasnila.

New Report

Close