Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet

Dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet

Pozdravljeni,

sem dolgoletna uporavbnica kontracepcijskih tablet, sedaj sem že v 9. letu jemanja le-teh. Zanima me ali bi bilo dobro, da z njimi neham ali dolgotrajno jemanje kontraepcije nima vpliva na plodnost v kasnejšem življenju in je povezano še z drugimi negativnimi stranskimi učinki. Seznanjena sem s povečano možnostjo tromboze, vendar me specifično še najbolj skrbi kako bo, ko bo enkrat čas za načrtovanje družine. Tablete sem začela jemati pri 18., sedaj sem stara 26. let in nisem nikoli vmes naredila pavze, odkar jih jem, jih jem nepretrgoma.

Najlepša hvala za odgovore.

Pozdravljeni!
Žene, ki jemljejo kontracepcijske tablete bi morale praviloma vsaj enkrat na leto na kontrolni pregled k svojemu zdravniku. Zdravnik ginekolog mora spremljati zdravstveno stanje pacientk, ki jim predpisuje tovrstno zaščito. Poleg naštetih neželenih učinkov kontracepcijskih tablet je potrebno nadzorovati tudi porast telesne teže, eventuelni dvig krvnega tlaka, pojav glavobola,…
Rezultati kontrolnih pregledov uporabnice usmerjajo zdravnika k ukrepanju in svetovanju.
Ker enotnega pravila ni, vam bo z ozirom na vaše zdravstveno stanje vaš zdravnik najbolje svetoval.
Glede možnosti za zanositev pa je po podatkih iz literature potrebno, da se v telesu znova vzpostavi stanje, ki bo omogočilo zanositev. Ta čas naj bi bil dolg vsaj 3 mesece pred zaželeno nosečnostjo, da se uredijo mesečne krvavitve in vzpostavi ustrezno hormonsko ravnotežje.
Obdobje od prenehanja jemanja kontracepcijskih tablet pa do zanositve je različno, tako kot smo si po telesnem ustroju različni vsi. Odvisno je od stanja organizma in časa neprekinjenega jemanja kontracepcijskih tablet.
Po podatkih, ki sem jih zasledila po 4 tednih zanosi približno 20% žena, po treh mesecih pa približno več kot 40% žena.
Želim vam, da ne bi imeli problemov, ko se boste veselili novega življenja.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close