Pozdravljeni.
Star sem 32 let in imam težave s prebavili že vsaj 2 leti in pol. Začelo se je s tipičnimi bolečinami v trebuhu. Opravil prvo gastroskopijo – razjeda dvanajsternika. Terapija: Nolpaza…izboljšanje. To je bilo pred dvemi leti.
Bolečine v trebuhu pa niso nikoli popolnoma ponehale. Vmes še nekaj stresnih življenjskih situacij in pred dobrega pol leta ponovno hujši problemi (bolečine v trebuhu, bolečina je nekaj časa sevala tudi v hrbet, težave z odvajanjem, mastno blato, ostanki hrane v blatu, kri na wc papirju, vetrovi, spahovanje, hujšanje, občasna utrujenost, zvonenje v glavi). Nova terapija: Emulzul. Stanje se ne izboljšuje. Bolečine so prisotne praktično ves čas. Ponovno opravil gastroskopijo – bp, opravil UZ trebuha – bp, opravil kolonoskopijo – bp. V 2-3 mesecih shujšal 9 kg (173cm, 56kg). Teža je bila nekaj časa stabilna, sedaj spet še dodatno hujšam. Kri in urin bp, blato – zmanjšana prebavljivost na škrob.
Mnenje osebnega zdravnika: ni znakov resne bolezni in zato po pogovoru predpiše Cpralex. Kasneje ugotovim da je to antidepresiv. Sem podjetnik, včasih je stresno, vendar nimam nobenih znakov depresije.
Pred 10 dnevi se mi je na levi strani v dimljah povečala bezgavka. Bezgavka je bila trda in in na tip boleča. Sedaj je že nekoliko splahnela – ne povsem (ali bi moral zaradi tega k zdravniku)
Sumim na resno obolenje in sam raziskujem svojo težavo.
Prosil bi vas za vaše mnenje, napotke in kratke odgovore na vprašanja:
Ali dejstvo, da je blato obarvano po barvi zaužite hrane in da so v blatu ostanki hrane nakazuje na nepravilno delovanje trebušne slinavke?
Kakšni so postopki za diagnosticiranje težav z trebušno slinavko (kakšni pregledi).
Prosim za mnenje o potrebnem ravnanju in kakšen naj bo moj pristop do svojega osebnega zdravnika, da bom že vendar prišel do dna mojim težavam.
Najlepša hvala za vaš čas, vesel bom vsakega odgovora.
Lep pozdrav, Tomaž
Pozdravljeni!
Barvo blata dajejo barvila (naravna ali umetna) v prehrani. Na barvo blata delovanje trebušne slinavke nima nobenega vpliva. Pri kroničnem vnetju trebušne slinavke imajo bolniki lahko zaradi nezadostnega delovanja organa driske, blato se lepi na školjko, lahko so v blatu primesi neprebavljene hrane. Lahko določamo elastazo v blatu, vendar je test pozitiven, ko je nefunkcionalen velik procent trebušne slinavke. Vnetje trebušne slinavke se ugotavlja s pomočjo krvnih preiskav-v krvi sta zvišani amilaza in lipaza. Pri kroničnem vnetju in pri malignomu trebušne slinavke si bolj pomagamo s slikovnimi preiskavami kot sta UZ trebuha in CT trebuha. Povečano bezgavko v ingvinalnem predelu bi moral pokazati zdravniku,če bo le ta na otip sumljiva, je potrebno opraviti citološko punkcijo.
Iz vaše pisanja ni razvidno, če so vas testirali na bakterijo Helicobacter pylori. Zdravniku zaupajte svoj strah težave….vsekakor ni dober znak,da ste nehote shujšali 9 kg.
Lp,Nataša Smrekar