lep pozdrav!
Moje težave se vlečejo dobre pol leta ali pa morda eno leto. So konstantne, vmes ni boljših ali slabših obdobij. Namreč problem je v tem, da zelo pogosto odvajam blato. To pomeni vsakič ko karkoli pojem, moram v pol ure na wc. Včasih je mehkejše, največkrat pa normalno trdo blato, driska je občasna samo. Ni odvisno od hrane, težave imam neprestano.
V blatu se pojavljajo majhne črne bunkice, spet samo občasno. Tudi kri v blatu sem opazila, dobila sem kremo proti hemoroidom in zadeva se je izboljšala. Če se kdaj pojavi kri, se namažem in je OK.
Naredila sem tudi test SVIT, za kri v blatu, bil je negativen. Imela sem dve gastroskopiji, prva je v redu, vse BP, izvide druge pa še čakam, ampak mislim da jih ne bom dobila kar pomeni da je vse OK.
Včasih čutim tudi bolečine v spodnjem delu trebuha, na desni ali pa na levi. Sčasoma bolečina izgine, vsaj pojenja, predvsem če grem na blato. Velik problem je tudi konstantno pretakanje v trebuhu, nekakšno ropotanje. Zelo moteče je :/ :/
Prosim za nasvet, moja zdravnica ne naredi ničesar več, po mojem domneva da sem hipohonder. Ali naj grem h gastroenterologu? Na kolonoskopijo? :/
lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Pri odraslih se včasih ohrani t.i. gastrokolični refleks, kar pomeni, da po zaužitju hrane dobimo poziv za odvajanje blata (tako kot dojenčki). Če ne hujšate, potem ni razloga za skrb. Najverjetneje gre bolj za iritabilno črevo, saj bolečine v trebuhu minejo po odvajanju blata. Bolj zaskrblajoč je podatek o krvi na blatu-lahko so res le hemoroidi-predvsem, če gre za svetlo rdečo kri na papirju ali kapljice na blatu. Vsekakor je potrebno opraviti vsaj rektoskopijo, če pa ste starejši od 40 let (kar predvidevam po tem, da so vas povabili v SVIT program), pa vseeno svetujem kolonoskopijo.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Seveda spremeni zadevo. Najprej niste bili v programu SVIT (ker ste premladi in vas v tej starosti ne kličejo) ampak ste samo oddali blato na kri. V starosti 19. let so malignomi zelo redki razen če imate t.i. družinsko polipozo. Bolj verjetno so razlog krvavitve hemoroidi ali pa kronična vnetna črevesna bolezen.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Opazila sem to vprašanje, ki zna biti zelo podobno mojemu.
Stara sem 20 let in imam že več časa (približno 1-2 leti) probleme s prebavo. Velikokrat me daje zgaga, občutljiv želodec in črevesje, dokaj pogoste serije drisk (najmanj ena daljša med poletjem, kar bi sicer lahko bila zgolj viroza). Zadnje 3 mesece pa se mi dogaja naslednje: zjutraj je moje blato zelo mehko in skoraj driska, v črevesju mi “ropota” in hodim na stranišče tudi na 15 minut, 3-4x. Potem imam čez dan zelo neprijeten občutek da se bo stvar ponovila, kasneje popoldne pa moje blato že počasi preide v normalno struksturo, zvečer pa je že tako trdo, da me skoraj boli ko grem na blato. Veliko problemov mi dela tudi napihnjenost in zelo pogosta bolečina v predelu črevesja. 2x sem opazila že kri v blatu, vendar se stvar ni ponovila. Do zdaj tudi še nisem bila na nobeni preizkavi.
Prosila bi za Vaš odgovor, saj me stvar že zelo spravlja ob živce, kar verjetno še poslabša situacijo.
Hvala za odgovor
pupa_
Spoštovani!
Pri mladih s prebavnimi težavami in krvjo v blatu je potrebno izključiti organske razloge za težave. Daleč najpogostejši razlog zanje je kronična vnetna črevesna bolezen. Ker se z zdravljenjem težave povsem umirijo, se splača iti na pregled in preiskavo črevesja. Zato pojdite do svojega zdravnika.
LP Marija Š. Gašperšič