Najdi forum

dolgotrajne težave

Pozdravljeni!
Jaz imam nekaj težav, ki trajajo že kar nekaj časa. Približno 1-2 krat na mesec imam krče v trebuhu in drisko, ki je obilna. Par dni pred krči imam trdo blato in težko odvajam, par krat sem tudi opazila nekaj kapljic sveže krvi na toaletnem papirju.Driska se vedno pojavi kakšno uro po obroku in potem me še nekaj ur zvijajo v trebuhu nekakšni krči. Ko ta “napad” mine je potem spet nekaj časa vse v redu (prebava redna, brez posebnosti). Prosim za nasvet ali je potreben obisk pri zdravniku. Stara sem 30 let in drugače zdrava.
Lep pozdrav!

Spoštovana!

Najverjetneje gre pri vas za t.i. sindrom iritabilnega kolona (IBS). Za sindrom iritabilnega kolona (IBS) sta značilna bolečina ali občutek nelagodja v trebuhu, ki sta tesno povezana z motnjami v defekaciji. Težave so trajne ali ponavljajoče se vsaj tri mesece v zadnjih šestih mesecih. Klinično IBS glede na konzistenco blata delimo na štiri podskupine: IBS s prevladujočim zaprtjem (IBS-C), IBS s prevladujočo drisko (IBS-D), IBS z izmenjavanjem driske in zaprtja (IBS-M) ter IBS, kjer so spremembe v konzistenci blata minimalne (IBS-U). Sindrom iritabilnega kolona je najpogostejša funkcionalna bolezen prebavil, saj ima takšne težave kar 10-15% odraslih. Večina bolnikov so mlajše ženske pod 40. letom starosti. Ženske v deželah z visoko stopnjo blagostanja trikrat pogosteje zbolevajo kot moški. Pravega vzroka za IBS ne poznamo. Tipično za IBS je,da težave po odvajanju blata izvenijo in da se nikoli ne pojavljajo ponoči.
Pri telesnem pregledu so bolniki videti zdravi, zato ne ugotovimo odstopov od normale. Diagnozo ponavadi postavimo na osnovi tipične klinične slike. Pri mlajših osebah brez alarmantnih znakov ni potrebno opraviti nobenih invazivnih preiskav.

Svetlo rdeča kri na papirju je najverjetneje posledica krvavitve iz hemeroidalnih vozličev, svetujem, da opravite vsaj rektoskopijo.

Pri večini bolnikov dosežemo izboljšanje težav že z izključitvijo določenih živil iz prehrane (kava, alkohol, mastne jedi, zelenjava, ki napenja, produkti, ki vsebujejo sorbitol). Bolnikom z zaprtjem predpišemo hrano bogato z vlakninami. Glede na zadnje raziskave so pri zdravljenju simptomov IBS učinkoviti tudi probiotiki. To so preparati, ki vsebujejo žive mikroorganizme (t.j.specifične bakterijske seve), ki jim pripisujejo določeno zdravstveno korist pri preprečevanju ali zdravljenju določenih patoloških dogajanj. Sicer pa je zdravljenje usmerjeno v vodilni simptom iritabilnega kolona.

Lp,Nataša Smrekar

Najlepša hvala za pojasnilo in nasvet.
Lep pozdrav!

New Report

Close