Dolgotrajne akne
Pozdravljeni. Stara sem 23 let in se že približno 10 let borim z aknami. Začele so se kot klasični najstniški mozoljčki po čelu, po nekaj letih pa so prerasle v boleče cistične akne po licih, na bradi, okoli ust in na čeljusti. Na začetku sem probala veliko različnih krem, mask, mil in tako naprej, ki so situacijo še poslabšali, saj takrat še nisem vedela da določene sestavine v kozmetiki lahko zelo negativno vplivajo na kožo (dišave, komedogena olja, alkoholi,…). V zadnjih nekaj let pa sem zelo izboljšala svojo nego kože in uporabljam le kvalitetne izdelke. Prehranjujem se tudi kar se da zdravo, ne jem skoraj nič sladkarij, sladkanih pijač in visoko procesiranih izdelkov. Prav tako se ukvarjam s športom. Še vedno pa se ne morem znebiti aken. Pri zdravniku sem bila že trikrat, enkrat pri dermatologu. Dvakrat sem dobila klindamicin, trikrat gel Zalna in enkrat antibiotike. Nič od tega ni pomagalo. Ko pa sem bila pri ginekologu sem izvedela, da imam policistične jajčnike. To seveda ni potem vodilo v nobeno terapijo oziroma zdravljenje, sem pa sama pobrskala po internetu in izvedela, da so eden od simptomov policističnih jajčnikov tudi akne. Torej sem do zdaj prišla do zaključka, da so moje akne hormonskega izvira. Ginekologinja mi ni z mojimi aknami nič mogla pomagati, zdravniki, pri katerih sem bila do zdaj pa tudi ne kaj preveč. Ima kdo kakšen nasvet? Sicer sem dobila napotnico za dermatologa, prav tako so mi tudi vzeli kri za celotno panelo, vendar se vseeno malo bojim, da spet ne bo nič od tega. Pozna kdo mogoče kakšnega dobrega dermatologa za akne, tudi samoplačniško, če ne drugače?
Hvala za vsak nasvet, lep pozdrav.
Pozdrav!
Ker vprašanje ni namenjeno meni nisem nameraval odgovoriti.
Pa vseeno: sistemsko zdravljenje aken je lahko hormonalno, lahko pa z retinoidi sisitemsko. Vsaka od teh terapij ima nekaj prednosti in slabosti, vseeno pa lahko trdim, da se akne lahko pozdravijo, seveda če bolnik nima drugih bolezni in ali če se ne odloči za sistemsko zdravljenje- kar pomeni, da ne uživa zdravil daljše obdobje.
Toliko.
Sicer pa forum ni namenjen temu, da se priporoča ali odsvetuje nekega terapevta.
Lp