dolgotrajna uporaba klorohiksedina
Pozdravljeni,
Pred časom ste mi svetovali,ker namreč imam ovire zdravtsvene da bi si vsak dan zobe umivala,uporabo ustne vodice s klorohiksedinom ki podaljša zaščito proti bakterijam.
Me pa zanima,našla sem ustno vodico od CURAPROX,ki ima vsebnost 0,05% klorohiksedina. Piše da se lahko uporablja samo 6 mesecev. jaz imam zaradi bolezni precej ovirano ustno higieno,pa me zanima a bi lahko to jaz uporabljala skos? celo življenje?
ali je mogoče bolje,uporabljat 6 mesecev,pa 6 mesecev ne,pa potem spet 6 mesecev in tako dalje,z vmesnimi prekinitvami?
zdaj v času te korone,je zobozdravstvo popolnoma ohromljeno in sploh ne pridme na vrsto. zato se mi zdi še toliko bolj pomemebno da si zaščitim zobe. (imam namreč še veliko za nardit v mojih zobeh..plombe,…mostički.. imam precej dela še)
tako torej,lahko tole uporabljam skos? neomejeno? kaj s elahko zgodi narobe če bi skos uporabljala? naj pa povdarim da ščetkam na 3 dni,in s epravi vsake 3 dni potem tud spiram s tem.
tale ustna vodica
Vaš link
Pozdravljeni!
Najbolj opazen stranski učinek dolgotrajne uporaba klorheksidina je zabarvanje zob. Ti postanejo rjavkaste barve. Prav tako se lahko obarva jezik; predvsem papile na njegovem hrbtišču.
Poleg obarvanja lahko pride tudi do občutka suhih ust, draženja sluznic, sprememb v okušanju….
V primeru, da pride do draženja, pekoče sluznice, otekanja jezika ipd., prenehate uporabo.
LP,
Miha Bobič