Pozdravljeni,
že 2 meseca me muči močna slabost. Posledično zelo malo jem, ker mi je po vsaki hrani slabo še bolj, kot pa če ne jem. Pogosto imam tudi drisko (povprečno 1x na teden). Če sem zelo pod stresom, me je včasih pekla zgaga, ampak ta čas nisem bila pod nobenim takšnim stresom-drugače bi rekla, da je to bilo zaradi tega. Zdaj čakam na dihalni test uree, ampak ta bo šele čez mesec dni. Kaj bi še lahko bil vzrok? Razjeda na dvanajstniku je v družini, tudi GERB. V otroštvu sem imela laktozno intoleranco, ampak zdaj pazim, da jem mlečne izdelke brez laktoze. Na celiakijo sem bila negativna. Stara pa sem 22 let.
Hvala za odgovor!
ysara
Najpogostejše razlog za slabost pri tako mladi ženski je nosečnost. Možno je, da gre tudi za funkcionalne težave, ki jim rečemo funkcionalna dispepsija, o kateri je v nekaj odgovorih zelo jasno pisala že dr. Smrekarjeva. Medtem ko čakate na izvide, si je treba nekako pomagati. Predlagam vam, da jeste vsaj petkrat na dan manjše obroke lahko prebavljive hrane, da pijete pijače brez mehurčkov, zlasti vodo, osebni zdravnik pa vam lahko predpiše zdravilo proti slabosti, seveda če niste noseči.
Lep pozdrav!
Marija Štefančič Gašperšič
Dolgotrajna slabost
Meseca novembra sem jemala antibiotik, ki sem ga zaradi slabosti v 7. dnevu jemanja prenehala jemati. Slabost pa je ostala. Od takrat dalje mi je večinoma slabo ne glede na zaužito hrano in pijačo, me napenja, tu in tam me boli glava, blato odvajam po malem in po malem se mi tudi spahuje (predvsem v dneh, ko je slabost bolj očitno prisotna). Včasih opazim, da mi je bolj slabo ko sem pokonci, kot pa leže.
Pred dvema letoma so mi zaradi podobnih simptomov ugotovili prisotnost Helicobacter pylori, ki sem si jo uspešno pozdravila (opravila dihalni test po zaključenem zdravljenju). Tudi kisline imam preveč. Ugotovili so mi tudi prisotnost žolčnih kamnov, ki pa mi zadnje leto niso delali težav, zato smo odstranitev prestavili.
Zadnji mesec je slabost precej popustila, pojavila se je le še tu in tam (zdravila sem se po naravni poti). Ta teden sem očitno prebolevala virozo in slabost se je ponovno vrnila. Simptomi so podobni kot pred meseci. Že od poletja precej pazim na prehrano, še posebej se izogibam mleku, kavi in hrani, ki mi ne ugaja. Stara sem 38 let.
Ali je možno, da imam ponovno bakterijo?
Je dovolj, da opravim samo dihalni test ali je potrebno ponovno na gastroskopijo?
Ali je lahko vsa slabost povezana z jetri (pri dvajsetih sem prebolela mononukleozo), zaradi pozitivnih vrednosti protiteles Ebstein Bar na področji IgG me je nevrologinja napotila k infektologu?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Irena
Pozdravljeni!
Slabost ne sodi v klinično sliko okužbe bakterije HP. Ponavadi gre le za funkcionalno motnjo, zato v večini primerov pomagajo prokinetiki (Reglan, Tametil). Seveda so lahko težave tudi posledica jemanja antibiotikov in uničenja normalne črevesne flore, v teh primerih so koristni prokinetiki. Načeloma se dihalni test uporablja le za oceno uspešnosti zdravljenja okužbe s HP in ne za diagnostiko.
Okužba z virusom EB je bila pred leti, zato so povišane vrednosti IgG-omenjena protitelesa so vedno znak, da ste bila nekoč v stiku z določenim povzročiteljem bolezni in niso znak aktivne okužbe-tedaj se povišajo IgM. Jetra so lahko prizadeta v sklopu akutne okužbe z virusom EB, ne povzroča pa kroničnih sprememb oz okvare jeter.
LP;Nataša Smrekar
Pozdravljeni.stara sem 30 let,pred 3 tedni sem bila operirana jem proti bolecinske tablete,ker me boli.sedaj me pa zanima zakaj mi je po vsaki trdi hrani slabo kar pojem,ce pijem mi je ok…nA blato negrem redno. Bila pri os zdravniku sedementacija malenkost povisana,crp in levkociti v meje normale.lp
Pozdravljeni.
Protibolečinskazdravila lahko povzročajo slabost, nap. Tramal, Doreta ali Zaldiar. Če jemljete nesteroidene antirevmatike, pa je lahko slabost posledica agresivnega delovanja zdravil na želodčno sluznico.
LP