dolgotrajna driska
Spoštovani!
Pri moji 15 mesečni hčeri se je že več kot pred 3 tedni pojavila driska. Od vsega začetka je ne spremlja noben drug bolezenski znak – torej samo izločanje mehkega blata (po ustaljenem ‘urniku’ izločanja to je enkrat do dvakrat dnevno) brez vročine, brez neješčnosti, brez sprememb vedenja. Deklica je normalno vesela, igriva… Zelo zelo redko se zgodi, da kaka bolj pogosto. Blato je navadno tekoče, redko sluzasto in precej smrdeče.
Pri pediatrinji so me po petih dneh odslovili z diagnozo, da gre po vsej verjetnosti za blago prebolevanje rota virusa in svetovali zmanjšanje mleka. Po kakšnem tednu so mi svetovali uporabo kapljic BioGaia. Po dveh tednih, ko se zadeva še vedno ni umirila, so mi povedali, da je zadeva lahko zelo dolgotrajna in da naj poizkusim BioGaio zamenjati z Linex-om. Noben ‘ukrep’ ni pomagal.
Počasi me začenjajo skrbeti možnosti vnetja črevesne sluznice ali kakšnih alergij (v družini imamo celiakijo).
Prosim za vaš komentar in nasvete, kako naj ukrepamo.
Najlepša hvala,
Neni
Po 2 tednih driske ne moremo več govoriti o infekcisjki driski, pač pa je potrebno pojasniti, zakaj jo otrok ima. Pregledati blato na bakterije in viruse in če so izvidi negativni, napotiti h gastroenterologu, če zadevi sami nismo kos.
Pri kronični driski seveda izključujemo bolezni, ki drisko povzročajo, od celiakije dalje.
Bom radovedna in bom vprašala, kdo vam je tako dolgo časa dajal nasvete o probiotikih, zdravnica ali sestra po telefonu?
:=) Saj, tako je, če po večkratnih poskusih ne prideš ponovno do zdravnika, žal.
Upam, da bo vse v redu.
Spoštovani!
Naša zgodba o dolgotrajni driski je končno dobila ‘epilog’. In sicer je naša malčica okužena z bakterijo campylobacter sp. (natančna vrsta na izvidu ni opredeljena). Dobili smo navodila, da se stanje ne zdravi, ampak se samo čaka, da se bakterija izloči iz prebavnega trakta. Ker na spletu najdem veliko nasprotujočih si informacij o tej temi vas prosim za naslednja pojasnila:
– ali se svetuje kakršnokoli dieto (npr. brez kravjega mleka);
– ali je smiselna uporaba probiotikov – poleg jogurta, kefirja še bio gaje ali lineksa;
– kakšne so lahko posledice navedene bakterije na prebavnem traktu;
– kako pogosto je potrebna analiza blata;
– ali se bakterija razen preko blata prenaša tudi preko sline;
– ali lahko otrok s to bakterijo obiskuje vrtec;
– koliko časa se normalno bakterija izloča iz telesa (pri nas imamo zdaj drisko 7. teden – blato je tekoče, svetlo in zelo kislo smrdeče, 1x do 2x dnevno).
Najlepša hvala in lep dan,
neni
No, zato je prva preiskava vedno določitev bakterij in virusov v blatu:=)
Campylobacter (in sploh tudi drugih bakterij v blatu) ne zdravimo z ničemer, ni potrebna nobena dieta, kar je povsod napisano, če gre za strokovne forume. Lahko probiotiki, ker uravnavajo črevesno floro, ostali ukrepi pa niso potrebni. VČasih bakterijo dokažemo še mesec po okužbi, lahko pa je blato negativno v tednu ali dveh.
Kar se tiče prenosa veljajo ukrepi poostrene higiene (umivanje rok, predvsem po uporabi WC, pip, kljuk), drugi ukrepi niso potrebni. Načeloma ni potrebna izključitev iz vrtca. Prenaša se izključno oreko okuženih predmetov preko umazanih rok.
V črevesju povzroči bakterija vnetje (kot tudi vse druge baktrije in virusi), po ozdravitvi ni posledic.