Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni dolgotrajen kašelj

dolgotrajen kašelj

Pozdralvjeni,

konec oktobra sem staknila eno bolj blago virozo. Nič posebnega – malo sem posmrkala in imela pekoč občutek v grlu. Vročine nisem imela. Po nekaj dneh, ko so ostali znaki izveneli sem začela suho kašljati. To je bolj davljenje kot pa kašelj. Takoj za žrelom čutim kot bi imela kakšno “smet”, ki neprenehoma draži. Pri pregledu pri zdravniku (bili so ravno prazniki in ni bil možen laboratorij) sem dobila Fromilid (naj bi nekaj malega slišal, ni bil povsem prepričan). Po enem tednu terapije s Fromilidom, se stanje ni kaj dosti izboljšalo. Napredek je v tem, da ponoči ne kašljam več. Pravzaprav se popolnoma umirim, ko pa zjutraj vstanem se na poti do kopalnice skoraj zadavim.
Prejšnji teden sem šla ponovno na pregled. Krvni testi so pokazali povišan CRP 36, sedimentacija 40, levkociti pa čisto v mejah normalnega. Predpisal mi je Primotren. Zraven sem v tem obdobju pojedla najprej 2 škatli Fokoldina, pa dve škatli Sinekoda. Stanje se še vedno ni izboljšalo, se pa po vsem tem kašlju počutim precej utrujeno.

Naj omenim, da sem v preteklosti (2 leti nazaj) imela mejen metaholinski test, vendar se je kasneje izkazalo, da gre za GERB (okužba s helico).

Kako si lahko ublažim težave? Poleg tega, da me kašelj izčrpava, sem moteča za okolico predvsem v službi.

lp

S.

Spoštovani,

po virozi lahko dražeč kašelj traja tudi dva meseca. Res pa en mesec po virozi ne bi pričakoval povišanega CRP.
Kašelj po virozi je lahko posledica okvarjene sluznice bronhijev, lahko pa zatekanja sluzi iz nosu nazaj v žrelo (v tej smeri opisujete svoje simptome). V prvem primeru nekoliko koristi nekajkrat na dan vdahniti Berodual, v drugem primeru pa vkapavanje fiziološke raztopine v nos. Predlagam, da se z vašim zdravnikom zmenita glede načina blaženja kašlja. Če se kašelj ne bo umirjal, je smiselno rentgensko slikati pljuča.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,

tudi sama imam podobne težave. Kašljam že skoraj dva meseca, kašelj pa je bil na začetku dražeč in suh, kasneje pa sem imela občutek, kot da imam ves čas za izkašljat sluz, vendar nič za izpljunit, kot da me neka sluz ali nekaj draži v grlu čisto spodaj.
Šla sem k zdravnici, naredili sva krvno sliko ki je bila bp, rtg pljuč ki je tudi pokazal vse OK.
Dobila sem kapsule Folkodin, pojedla sem vse. Morda je kašelj malo vendarlke izplahnel, vendar imam skoz občutek, da moram kašljati, občutek da moram izkašljati sluz. Ponavadi izkašljujem zjutraj, vendar to ni pravo izkašljevanje kot pri mokrem kašlju, vendar izkašljam in izpljunem malo količino neke sluzi, ki je bele barve oz. prozorne…morda kdaj rahlo rumene.
Občutek imam tudi, da mi kar naprej teče zadaj iz nosu v grlo, ker imam nos skoraj ves čas zadelan. Zjutraj ko se očistim nos izpiham lepo količino sluzi, uporabljam tudi Aqua Maris Plus, da si vsaj malo ovlažim nos. Sicer pa imamo v službi tudi zelo zelo suh zrak in je prav noro in skoraj neverjeto se rešit teh težav.
Mi lahko karkoli svetujete glede kašlja, je lahko kašelj tudi psihičenga izvora? Bi pomagale kakšne šumeče tablete kot so Fluimukan, Prospan?

Hvala za vaš čas in lp, G.

Spoštovani,

To, kar opisujete, je kronični rinitis (vnetje v nosu). Lahko je alergija, ali pa kakšen drug razlog. Torej je diagnostiko treba usmeriti na nos. Testiranje alergije, pregled pri otorinolaringologu. Tablete proti kašlju ne bodo pomagale. Aqua maris malo blaži simptome (redči sluz, da hitreje odteče), ampak ni definitivna rešitev.

Lep pozdrav

Prof. Mitja Košnik, MD, PhD
Director
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close