Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni dolgotrajen kašelj

dolgotrajen kašelj

že od začetka decembra pokajšljujem suho. takrat sem bila zdravljena z zitrocinom 3 dni (sum angina). kašelj se nadaljuje do silvestra, ko je bila potrjena viroza, brez zdravil!
kašelj še traja… v sredini januarja slikanje RTG bp, inhalacije 12dni v ZD vmes dobim AB hiconcil za 10dni- še 4 dni do konca!) zaradi povišanih levkocitov (13.9), suh kašelj še vedno traja…sedaj so levkociti padli, CPR normalen, kašelj je še tu…
kaj bi lahko bil vzrok? imam še druge težave in čakam na preiskave uz vrata ihn gastro(hujšanje, povečane bezgavke (se povečajo, pomanjšajo, spet zvečajo…)in žleze na vratu, ki so povečane že 2 meseca ali več… utrujenost, bolečine v rebrih proti sredini oz proti žlički) in trebuhu… torej kaj lahko še naredim? sedaj sem na antibiotiku 7 dan in pred nisem imela kakršnih znakov za zdravljenje, razen krvna slika (levkociti povišani). sedaj je ta normalna in kašljam še naprej, čutim boleče gro, in malo mi nagaja nos. je možno da kljub AB zbolim za katero boleznijo zraven? predvsem pa me muči kašelj ki traja tako dolgo. imam napade zjutraj, ki trajajo cca 5min suh dražeč kašelj in potem je čez dan vredu, le sedaj kakšen dan kašljam še čez dan(verjetno zaradi kakšne dodatne bolezni, ki sem jo pokasirala v nabito polnih čakalnicah.
torej kakšno preiskavo mi svetujete za oprviti, da ugotovim kaj je vzrok temu kašlju?

Spoštovani,
predvsem potrebujete pregled pri specialistu pnevmologu, ki
se bo edini lahko odločal katere preiskave potrebujete.
k pnevmologu vas lahko napoti vaš lečeči zdravnik.
Lep pozdrav
katarina osolnik

nevem, če je to dvoje različno ali isto- namreč pregled in RTG slikanje sem imela pri pulmologu na pljučnem/alergološkem. 12dnevne inhalacije, ki mi jih je predpisal pulmolog, niso pomagale. AB, ki sem ga prejela zaradi zvišanih levkocitov tudi ne, še vedno kašljam večino zjutraj… me zagrabi sprva sikajoč, nato suh kašelj ki traja in traja, nakar mi končno uspe izkašljat. potem pa cez dan znova, brez sikajočega- izljučno suh, ki preide v mokrega.

Pozdravljeni še enkrat!

Torej zgoraj opisanim težavam ni konca:(
Je to lahko normalen pojav kašlja ali naj grem do lečečega zdravnika, da dobim novo napotnico za drugega pulmologa?
Namreč pred par dnevi sem bila obravnavana zaradi suma na alegrijo (ni dokazana, poslani so vzorci krvi na analizo za pelode, pršico) pri taistem DR, ki me je obravanaval zaradi kašlja, poslušal torkat pljuča, ni komentriral čisto nič, zakaj še kašljam, niti o nadaljnih preiskavah!
Torej kašelj je še zjutraj (suh, ki traja vsega skupaj kakšno minuto do 2, nakar preide v mokrega. čez dan tudi pokašljam na vsake toliko iz suhega kratkotrajajočega (sekunde) v takega z izpljunkom iz nosu- torej mokrega. Ni pa nujen izpljunek. Na vsake toliko pa spet suh kašelj. Ni nevem koliko, vendra nevem zakaj je tako! Vsako jutro eno in isto!

Spoštovani,
predvsem je potrebno, da vaši lečeči zdravniki izključijo
ali potrdijo astmo, ki bi lahko bila vzrok vašim težavam.
Lep pozdrav
K. Osolnik

pozdravljeni!

da na kratko povzamem… kašljam že od začetka decembra, torej skoraj 3m…vmes bila na AB 2 x 1x zaradi bakterijske okužbe (angine) drugič pa zaradi povišanih levkocitov. vmes v januarju bila na skoraj 2tedenski terapiji z inhalacijami (zdravila se ne spomnim) RTG posnetek v januarju bp!
kašelj traja še naprej, tako se je RTG ponovil in pljučka znova čista bp! dobila cezere proti alergiji in folkodin 2x dnevno, ki ga jemljem 8dni. suh kašelj čez dan se je malenkost izboljšal, le zjutraj še vedno traja kot vsak dan že nekaj časa zaporedoma povsem enako… začne se s prozornim sikajočim kašljem, takrat ko močno vdihnem in izdihnem se sliši hropenje, ki pa po cca minuti izkašljavanja (suh kašelj ki se konča ali pa tudi ne z zelenim izpljunkom oz hrakljem. in potem je vredu… do naslednjega jutrA. nevem kaj naj si mislim… jemljem najmočnejše tabletke ki mi jih je predpisal zdravnik za pljučne bolezni, pa še vedno ta kašelj. niti nevem če ga je smiselno obravnavat še naprej ali naj se ps tem enostavno sprijaznim?

še eno vprašanje glede sarkoidoze… bi bila možna? ker poleg omenjenih težav imam že več mesecev spremenjene bezgavke, UZ je pokazal spremembe, ni pa ultrazvočist vedel od česa. verjetno bo potebno še nadalnje raziskat, ker me motijo. torej v kolikor se opravi citopunkcija, se verjetno vidi za kakšna vnetja se gre? ali je potrebna druga preiskava?

lp

Pozdravljeni,
diagnostiko kašlja speljite do konca, vključno z
metaholinskim testom. Po prejemu izvida citološke punkcije
pa se bo vaš pulmolog odločal o nadaljnih ukrepih.
Lep pozdrav
K. Osolnik

Znovič jaz!

Alergijski testi so negativni, gastroskopija-> blag gastritis, torej kašelj ni od tega…
sem pa pri enem od zdravnikov dobila medrol zdravilo, ki pa si ga ne upam jemat. sem v zadnjem času prejela ogromno zdravil in nebi rada sedaj jemala še teh močnih tabletk. ker sem pri drugem specialistu za pljučne bolezni naročena šele čez teden dni, sem v dilemi. najraje bi opravila metaholinski test. kaj predlagate vi, kot specialistka? eden pljučni specialist mi je predpisal medrol, naj počakam pregled pri drugem in predlagam ta test?
naj omenim da imam vnetje bezgavk (ni rakasto, nevem pa od česa je) moram po napotnico za citopunkcijo. in pa v 2mesecih sem izgubila nehote 6kg. prosim za vaše mneje.
hvala, lp

ps ali metaholinski test opravljajo v vseh slovenskih bolnišnicah?

Spoštovani,
Medrol sigurno ni primerno zdravilo za še ne postavljeno
diagnozo. Pogovorite se s tistim pulmologom, ki mu zaupate.
Ni smiselno menjavanje zdravnikov.
Metaholinski test opravljajo pulmologi v svojih ambulantah.
Lep pozdrav
K. Osolnik

Pozdravljeni!

Mojim težavam z kašljem še vedno ni konca!
Vmes sem bila 14 dni na AB Fromilid zaradi suhega kašlja z zelenim izpljunkom. Težave z jutranjim kašljem se nadaljujejo. Poleg pa sem verjetno staknila še kaj, saj me že par dni muči čez celi dan suh kašelj z prozornim (1x celo rumeno zelenim) izpljunkom in enodnevno povišano temperaturo in hrapavim glasom ki je trajal 2 dni. Sedaj temp. ni, hripavosti tudi ne, je pa še vedno prisoten kašelj.
Trenutno jemljem Acipan in Cezero, če nebo vredu me čaka testiranje z alergološkimi testi še enkrat.
Zdi se mi da se vrtim v začaranem krogu in vsega imam že čez glavo! Rada bi, da se težave končajo oz odkrije vzrok.
KAj menite Vi?

Lep pozdrav!

Spoštovani,

trije najpogostejši vzroki, poleg kajenja, zak roničen
kašelj so: zatekanje želodčne vsebine v požiralnik, vnetje
v nosu in posledično zatekanje izcedka v žrelo ter astma.
Ostali vzroki so redkejši.
Kaj je pri vas vzrok za kašelj lahko pokaže pregled pri
zdravniku in preiskave.
Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

pozdravljeni!

na kratko… od decembra 2010, (takrat sem imela bolečine v prsih in utrip v mirujočem srtanju čez 120 par dni skupaj) IZVID:
ekg intermed. el os srca, rudimenatren Q v D2, D3, AVF. motnje vertikularne repolarizacije v inferolateralnih obvodih ter slaba krvna slika. predpisan 3 dnevni antibiotik!

kašelj trajal še naprej…
januarja 2011 opravim 2 tedenske inhalacije v ZD, kašelj še traja, pregled krvne slike- povišani levkociti in znovič AB(hiconcil) 10dni.
testrirabje na alergijo marca negativno.
v času do sedaj znovič na antibiotikih Fromilid od tega 3x zaradi suhega kašlja z zelenim izpljunkom (morda še dodatni pomembni ali nepomembni podatki: v času 3 mesecev shujšala nehote 6kg, utrujena, podolgovate spremembe bezgavk na vratu, občasno rahlo povišana temperatura do največ 37.5!) gastroskopija pokazala blag gastritis! na slikanju RTG poudarjeno bronhialno vezje pod hilusom. diagnoza: recidivni bronhitis- bronhiektazije desno.
opravljen CT v maju bronhiektazije ni videti, niti pataloških sprmemb! pred tednom znovič AB zaradi vnetih ušes. ravno včeraj vzela zadnjo 7 dnevno tabletko. Kašelj zjutraj še traja… Seveda me skrbi ker sem nekadilka nealkoholička stara 30let z otrokom, ki tudi kašlja že neprestalno in ji teče z noska, kar pravi njena dr da je normalno. meni z nusu ne teče, če kaj je mogoče paskanje po grlu.
čez 2 tedna imam znovič testrinaje za alergijo, i je bilo prvikrat negativno.
ne zdi se mi normalno da sem v pol leta na 6ih antibiotikih:( kaj za preiskav naj opravim morda samoplačniško ker s preveč dolgo že vse skupaj vleče:(

nenamerno hujšanje je simptom, ki ga je treba vzeti resno. Tozadevno je za preveriti delovanje ščitnice. Kar se kašlja tiče, je največkrat razlog zanj v nosu.
Predlagam, da se vaš osebni zdravnik poveže z nami, predstavi vašo zdravstveno dokumentacijo in morebiti dogovori za diagnostično obravnavo.

Mitja Košnik
Bolnišnica Golnik – Klinika za pljučne bolezni in alergijo
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

hvala za odgovor. drugače sem pa opravila že več preiskav! od preverjanje ščitničnih hormonov, sladkorja v krvi, gastroskopija, UZ vratu, UZ abdomna, RTG + CT pljuč, sedaj pa me še čaka kolonoskopija zaradi hujšanja (sedaj teža že kakšna 2 meseca ostaja nespremenjena oz vsaj ne gre navzdol!
Ali pri Vas obravnavate pacienta na napotnico?
Moti me to, da sem toliko na zdravilih, sploh vsak mesec:(

LP

Spoštovani

Ja pri nas se lahko naročite na podlagi napotnice.
Povezava:

http://www.klinika-golnik.si/bolniki-in-obiskovalci/narocanje-na-specialisticni-pregled.php

sem pred kakšnim mesecem znovič pisala, vendar zgleda da se je moje sporočilo izgubilo:( bom poskusila na čimkrajše prestaviti moj problem!
v decembru 2010 sem imela bolečine v prsnem košu, ki so se zvečer pojavljale na pogostejše intervale. občutek je bil kot nekakšna pekoča bolečina. zjutraj na drugi dan te ni bilo, je pa bil iz neznatnega vzroka povišan srčni utrip, za kar sem bila obravnavana isti dan pri internistu! kašelj se je pričel že takrat vendar nisem sigurna, če je bil identičen zdajšnjemu oz kasnejšemu! takrat so me zdraili zaradi zaradi bakterijskega izvida z antibiotikom. v januarju 2011 sem prejemala inhalacije (imena zdravila se žal ne spomnim- ga imajo v ZD) skoraj 2 tedna vendar niso pomagale proti kašlju nič! sem pa v januarju znova bila na antibiotku zaradi bakterijskega izvida-povišanih levkocitov! skoraj 3 mesece- marca pa bila na gastro HP negatvna- prisoten blag refluks. sem pa tudi v tem času nehote izgubila 6kilogramov. vmes sem opravila testiranja za alerjgijo- vse negativno!
bila na UZ bezgavk (zaradi nenehnega otekanja oz tipanja teh), kjer so ugotovili spremembe – več ploščatih podolgovatih bezgavk pod SCL mišico do 13mm v dolžino in 3mm ter široke do 6mm! pa še vmes bila na antibiotikih 4x zaradi kašlja z izpljunkom (zeleno rumenim) in pa še 2 x zardai vnetja ušes in angine (za slednjo se je izkazalo, da je bil nepotreben, saj je bila virusna) to vse v času od decembra do junija! v juliji sem opravila še kolonoskopijo, izvid je bil vredu!
in pa RTG pljuč večkrat( kjer na bi bil na eni od pljučnih kril, poudarjeno bronhionalno vejevje! opravila še Ct pljuč, ki je bil brez posebnosti! spirometrija vredu!
vmes bila na enih tabletah, ki zavirajo kašelj (se več ne spomnim imena) vendar niso pomagale nič! bila na antialergijskih tabletkah cezera in claritine, ki prav tako niso omilile težav. kašelj je prisoten. lahko ga zaviram tako da ne kašljam, če pa začnem je pa to močno glasen kašelj. ltaki suh, ki se zna končati po nekaj časa z izpljunkom barve sline! sem nekadilka (kadila sem v mlajših letih 7let,).
sem pa bila tudi na ORL zaradi bezgavk, kjer je bil postavljen sum a kronični rinitis in morda alergične geneze ter morda hkrati stenorinija.
pljučni zdravnik je prepričan da gre za alergijo, kljub negativnim kožnim in krvnim testom, zato sem sedaj dobila že tretje različne tablete za zdravljenje alergije!
mi ni vseeno, ker sem stara 30let, pa me res muči od česa ta kašelj? če bi bila prepričana da je alergija ali GERB, se nebi sekirala, sedaj ko pa je vse izključeno me pa skrbi. sploh ker je to res takšen globoki glasne kašelj.
sedaj pa že dva meseca čutim bolečino v medrebernimi prostori in v predelu spodnjega hrbta (tudi sedimentacija je bila povišana na 112 – cpr pa 0.3. to je oizvid v mesecu avgust, nakar smo ponovili čez teden dni sedimentacijo, ki je bila naenkrat v mejah normale!
sedaj znova bolečine, vendar sedimentacija in ostalo bp! čez vikend pa zbolela zopet z rahlo povišano temp, prehladom in bolečim grlom!
upam da se ne izgubi sporočilo., ker sedaj pa sem se res natipkala:)
torej kar me zanima je morebitni vzrok za kašelj?! bojim se da bi iblo kaj hudega. Hvala, lp

Spoštovani,

iz vašega dopisa sledi, da diagnostični postopek ni dal dokončnega mnenja o vaši zdravstveni težav. Predlagam, da vašo zaskrbljenost predstavite vašemu osebnemu zdravniku in specialistu, pri katerem ste bili v obravnavi.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Bolnišnica Golnik – Klinika za pljučne bolezni in alergijo
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

Pozdravljeni,
se bom kar navezala na temo. Že dlje časa se mi pojavlja kašelj, bolj odkašljevanje, občasno izkašljam manjše količine bele sluzi. Začetek težav je nekako sovpadel z virozo, ki sem jo prebolele v marcu letos. Težave so enkrat bolj, drugič manj izrazite, vendar kašelj noče povsem izzveneti. Pojavlja pa se izključno čez dan, nikoli ponoči ali zjutraj. Sicer nimam drugih težav, dihanje je normalno, tudi utrujena ali zadihana nisem niti ob ukvarjanju s šporom. Sem nekadilka, stara 42 let in ne jemljem nobenih zdravil.
Prosim za nasvet oziroma presojo, ali naj se oglasim pri zdravniku?
Hvala in lp
Mojca

odgovor zdravnika:

Seveda se oglasite pri zdravniku, saj imate zdravstvene težave. Prva idej, ki mi pade na misel je, da imate neko kronično vnetje v nosu in da vam sluz iz nosu zateka v žrelo, kjer draži na kašlj. To je zelo pogosta zadeva in eden pogostejših razlogov nadležnega neproduktivnega kašlja.

Lep pozdrav

Mitja Košnik
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni,moj kaselj traja ze 2 meseca mogoce tudi vec nism zihr. Ugl. Ko se zjutraj zbudim cutim da se mi je nekaj nabralo in to je tak rumenkast izmecek tudi cez dan se mi to nabere.Zdaj pa nevem ker sm v taki druzbi da so vecinoma kadilci torej sm usako dnevno pasivni kadilec.nisem bila pri zdravniku ker sm mislila da ni nic hudega vem da bi ze morala it ampak mislim da ni tako hudo zanima me samo kako bi lahko ze pozdravila ta kaselj.
hvala,lp

New Report

Close