Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? dolgoletno kajenje

dolgoletno kajenje

Lep pozdrav!
Kadim od svojega 14 leta, zdaj, pri 31-ih pa sem z muko prenehala s to razvado. Bojim se, da sem prenehala pepozno, zato bi rada dobila sliko o svojem zdravju. Zanima me, katere preglede moram opraviti oz. kje vse lahko dolgoletno kajenje naredi škodo.
Zahvaljujem se vam za vsakršen odgovor.
Sandra

Draga sandra,

čestitam k odločitvi. Verjetno ste prehodili težko pot odrekanja. Sedaj ste na cilju, na vrhu, ki ste ga mukoma osvojili. Namesto, da bi uživali, vas preganja strah. Vedeti morate, da ni nikoli prepozno prenehati s kajenjem. To, da bi bilo lahko kdaj prepozno, slišimo od starih, zakrknjenih kadilcev kot razlog, da ne prenehajo. Raziskave so pokazale, da nimajo prav, še več, da je smiselno prenehati v vsakem trenutku. In čim dlje vztrajati pri nekajenju, če gre, kar celo življenje. Ko sčasoma mine občasna želja po cigareti, mnogim bivšim kadilcem cigareta zasmrdi in si je sploh ne zaželijo več. Srečni so, da so se znebili razvade.

Opravite lahko splošen pregled pri svojemu osebnemu zdravniku. Ko ste prenehali s kajenjem, ste morda veliko kašljali. Mnogim kadilcem je tudi tak kašelj dokaz, da je nekajenje napačna odločitev. V resnici pa se sluznica dihal, ki je bila pod vplivom kajenja spremenjena, obnavlja. Kar ste storili zase, je zelo koristno za vaše zdravje. Morda boste kot bivša kadilka kdaj zboleli za kakšno boleznijo, povezano tudi s kajenjem. Toda ta verjetnost bi bila veliko veliko višja, če sploh ne bi prenehali s kajenjem! Z vsakim letom, ko ne kadite več, vaše celice nekako “pozabljajo stare grehe” in se vaše tveganje za bolezni, povezane s kajenjem, manjša. Kajenje ne povzroča le raka pljuč, marveč so ga povezali tudi s številnimi drugimi bolezni, zlasti srčno-žilnimi in drugimi vrstami raka. O tem sem obširneje pisala pri vsaki posamični vrsti raka, ki sem jo opisala na teh straneh. Nobenega razloga ni, da bi pri 31-ih obupali nad sabo. Življenje in uživanje v čistem zraku je še pred vami!

Še enkrat čestitam k vašemu pogumnemu koraku,

Irena

P.S. Še ena povezava:

New Report

Close