Dolgoletne težave z zobmi
Pozdravljeni,
star sem 28 let, družinsko sem močno obremenjen zaradi paradontoze (trenutno brez težav), na šestici zg. in spodaj levo pa imam po besedah mojega zobozdravnika zelo močno oslabljen enamel, tako da v intervalih (vmes so tudi obdobja, ko je vse ok) ob draženju z mrzlim zrakom/tekočino dobim skelečo olečino. Skeli me tudi ob dotiku, npr. hrane pri žvečenju.
Poskušal sem z zobnimi pasatmi, ki vsebujejo flour, poleg tega pa še kalijev nitrat in tudi Novamin (slednji na novo nekaj dni). Za zobno vodico uporabljam Paradontaxovo, ki vsebuje klorheksidinijev diglukonata (po nasvetu zobozdravnika zaradi oblog in obremenjenosti z paradontozo).
Moj zobozdravnik odlaša z zdravljenjem zoba, ker je mnenja, da sem “premlad” in da nobena rešitev ni večna. Osebno bi se s tem poplnoma strinjal, a kaj, ko mi omenjeni preparati ne pomagajo dovolj, vmes imam obdobja, ko zaradi bolečin sploh ne morem uporabljati leve strani zob.
Prosim vas za kritično mnenje: naj vztrajam z omenjenimi preparati, naj zamenjam kombinacijo, naj kaj izločim ali je to le marketinški trik in nič zares ne pomaga? Kateri zobozdravniški poseg bi po vaše prišel v poštev?
Hvala za odgovor, lep dan,
Jani
Pozdravljeni,
ne vem, če sem vas prav razumela; je problem le v skelenju zob ali parodontalni bolezni? Skelenje zob je normalen odziv zobne pulpe zaradi erozij oz. razgaljenosti živčnih končičev v zobu. Pri tem si lahko pomagamo z različnimi preparati za zmanjšanje občutljivosti (nekaj ste jih našteli), nadalje premazi, ki jih delamo v zobni ambulanti in so nekoliko učinkovitejši, ter izogibanje dejavnikom, ki povzročajo kislinsko erozijo zob ( uporabite brskalnik, o tem sem že večkrat obširnejše pisala), ipd. Če je prisotna parodontalna bolezen, je potrebno zdravljenje le te. Za natančnejša pojasnila imamo v sosednjem forumu spec. parodontologije, Ano Mikuž, dr.dent.med. spec.
Srečno.