Dolgodlaki morski prašiček
Hčer je pred par leti imela dolgodlakega morskega prašička – bil je njena prva žival – dobila ga je od naju z možem za rojstni dan in je bila več kot navdušena. Pujsek pa očitno tudi, saj se je z njim igrala, pogovarjala, pokrivala, prenašala v škatlah, …. bil je zelo dobrovoljen, odzival se je na klicanje, …. skratka super.
Imeli smo ga 3 leta (kupili smo mladička) ; nekoč smo se vrnili z par-dnevnega dopusta (pazila ga je babica) in ko smo ga odnesli domov, se mu je stanje poslabšalo, mož ga je odpeljal k veterinarju, ampak je v roku pol ure umrl.
Potem je imela hči še druge živali (belega zajčka, ki je bil tako živahen, da smo ga odnesli nazaj v trgovino, muco, ki je sama odšla od doma, ribice,…); ampak vseskozi si želi, da bi spet imela dolgodlakega pujsa.
Ker je bil dan, ko sem ji morala povedati, da puska več ni in ga nikoli več ne bo videla (stara je bila 7 let), eden izmed najbolj žalostnih (tudi zame), bi vas rada vprašala, ali ima kdo med vami pujska in koliko časa je živel? Bojim se seveda, da ji bomo ustregli, potem pa bomo čez 2-3 leta spet trpeli …
Hvala za odgovore.
Pred nekaj časa sem se navduševala nad budrami, a žal zaradi staršev ni bilo nič. No, našla pa sem par zelo dobrih strani ker piše praktično vse o njih je pa v angleščini
– http://cavyspirit.com/ – osnovna stran o morskih prašičkih
– http://www.guineapigcages.com/ – zelo dobra stran o primernih kletkah za prašičke, opremo, steljo v glavnem VSe o kletkah
Predlagam vam, da si vzamete nekaj časa in si preberete čim več na omenjenih straneh, da boste bolje pripravljeni a novega družinskega člana
Tudi jaz sem imela , ne enega, dva morska prašička, izredno simpatična, en je bil star 4 leta, drug pa 2 leti, ko sta mi umrla, ampak še sigurno ne bi, če ju ne bi zalotilo sonce v kletki na balkonu in sta bila tik tak mrtva.
Nisem vedela, da so tako zelo občutljivi na sonce in vročino, pravzaprav sonca v tistem oblačnem dnevu sploh ni bilo, razen par žarkov, ki so pokukali skozi oblak in ko sem pridirkala k njima, je bilo že prepozno.
Menda živijo okrog 5-8 let in več..zelo različna mnenja dobim..
Pozdravljena!
Tudi mi smo imeli morskega prašička z dolgo dlako. Hči se je že, ko je bila stara dve leti tako navdušila, da smo ga morali kupiti. Imel je vse ugodje kot tudi vaš, crkljanja celo preveč. Bil je miroljuben in prijazen. Umrl nam je letos ravno zadnjo nedeljo v aprilu, ko smo se odpravljali na morje – star 3 – 4 leta. Hči je smrt sprejela še kar dobro, ima pa že željo po novi živalici – npr. sobnemu zajčku. Sama sem tudi slišala, da živijo prašički cca. 5 let, a kolegici je umrl že po 7 mesecih. Prašički so res super zadeva, ker se obnašajo skoraj tako kot muci, so pa glede ostalih stvari bolj “enostavni”. Veliko sreče pri izbiri novega hišnega prijatelja in lep pozdrav vsem.
Hojla…jaz pa imam kratkodlakega morskega prašička. Kmalu bo preteklo leto, odkar se je rodil in nikoli ni imel težav z zdravjem. Bi ti (in vsem ostalim) pa priporočala, da naslednjič, če boste kupovali prašička, pogledate vse o njih. Aja, ja res, je, da morski prašički živijo od 5-6 let in ne 2-4 leta, vendar pa je pri njih zelo težko ugotoviti, ali imajo kakšno bolezen, saj bolezen opazimo ponavadi samo takrat, ko se jim spremeni telesna teža. Zato priporočam, da ga čimvečkrat tehtate, ker se tako lažje ugotovi bolezen in s tem prepreči smrt.
Drugače pa veliko sreče pri naslednjih ljubljenčkih! 🙂
LP.Tjaša