dolgo dojenje -posledice???
lp.
IMam dve deklici.Prva je stara 4 leta, druga pa 11 mesecev.
Prvi sem dojila 2 leti in pol.Čez dan 2-3x,pa tudi ponoči ko se je zbudila, sem jo preprosto objela in ji ponudila prsi.
Ima pa zelo slabe zobe- štiric in petic že skoraj ni(karies)
Ali je možno da ima tako slabe zobe zaradi dolgega dojenja, ali pa je to dedno?
Tudi drugo dojim in ne kaže nobene želje da bi nehala(mleka pa je še tudi dosti)
Zanima me predvsem zato, ker ne vem, ali bi morala nehat dojit drugo deklico,ker če bo to vplivalo na zobe, potem raje neham dojit.
Zobozdravniku pa hodimo redno.
Spoštovana ŽIZO,
samo dojenje ne povzroča kariesa. Problemi se pojavijo, če je dojenje po izrasti zob pogosto, predvsem ponoči. Otrok po mnenju pediatrov po šestem mesecu ne potrebuje več nočnih obrokov.
Vsi imamo v ustih kariogene bakterije, ki imajo sposobnost, da se lepijo na zobe. Kot hrano uporabljajo ogljikove hidrate, predvsem enostavne sladkorje. Ko si zvečer umijemo zobe, iz njih odstranimo vse ostanke hrane in bakterije, ki so se preko dneva nanje pritrdile. Ponoči se bakterije tudi pritrdijo na zobe (zato so zobje zjutraj hrapavi – iz tega razloga tudi umivanje zob zjutraj). Poleg tega je ponoči izločanje sline minimalno, tako da praktično ni fiziološkega čiščenja zob in če ponoči oz. zvečer damo kaj v usta, to lahko ostane v ustih celo noč (npr. sladek čaj,…).
Torej, dojenje preko dneva ne bo škodilo, ponoči pa naj bo število podojev minimalno oz. bolje je, da otroku ponudimo vodo (če je žejen).